Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Taas on yksi joulu vietetty

Tällä viikolla on pitänyt juhlarintamalla kiirettä, sillä neljän päivän sisään tuli juhlittua itsenäisyyspäivä, joulu ja uusivuosi. Joulua (tai muitakaan juhlapäiviä) ei ole mikään pakko viettää silloin, kun kalenteri niin sanoo, vaan juhlia voi milloin vain. Kerrankin vietin joulua vasta tammikuussa, kun tulin silloin Intiasta Suomeen.

Juhlimme joulua aikaistetusti tällä kertaa siksi, että lähden parin päivän päästä Boliviaan, ja kalenterin mukainen joulu jää tänä vuonna todennäköisesti viettämättä. Joulun juhliminen ei olisi ollut minulle mitenkään välttämätöntä, mutta kun äiti ehdotti, että juhlisimme vähän joulua ennen lähtöäni, innostuin tietysti heti asiasta.

Niin sitten ajelin itsenäisyyspäivänä Itä-Suomeen joulun viettoon, ja ensimmäinen hommani olikin joulukuusen haku. Se ei ollutkaan mikään ihan helppo juttu, sillä oli jo melkein pimeää, eikä metsästä löytynyt kuin mäntyjä. Otsalampun avulla ja pienen hangessa möyrimisen jälkeen sopiva kuusi kuitenkin löytyi.

Itsenäisyyspäivän perinteinen ohjelmanumero eli joulukuusen koristelu.
Sinivalkoiset juhlajuomat.

Jouluaterian nautimme perjantai-iltana, ja aterian valmistelut oli tietenkin aloitettu hyvissä ajoin. Minä leivoin karjalanpiirakoita, kun olin päässyt viime jouluna piirakoiden leipomisen makuun.






Piirakoiden kauneuskilpailuja noilla ei voitettaisi, mutta maku oli vertaansa vailla!

Kinkkua emme tähän joulupöytään halunneet, mutta muuten kaikki jouluaterian osaset olivat enemmän tai vähemmän kohdallaan. Perinteinen jouluähkykin tuli siis koettua.

Jälkiruokaperinteet tosin romuttuivat, sillä halusin kokeilla jotain uutta jälkiruokaa. Tein maailman helpointa valkosuklaa-sitruunamoussea, joka oli kaikkien mielestä oikein hyvää.


Tässä vielä ohje, jos jotakuta haluttaa kokeilla:

2 dl kuohukermaa
100 g valkosuklaata
yhden sitruunan mehu (tai maun mukaan)

Paloittele suklaa ja laita se sekä puoli desiä kermaa kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa loppukerma vaahdoksi ja sekoita se ja sitruunamehu suklaaseoksen joukkoon. Jaa annosmaljoihin ja anna jähmettyä jääkapissa tunnin, pari. Koristele haluamallasi tavalla (esimerkiksi vadelmilla tai granaattiomenan siemenillä).

Lahjaidea sellaiselle, jolla on jo kaikkea.
"Jouluaaton" sää.



Perinteinen kuusenpalloselfie.


Paikallisen pankin ovessa nähtyä:






Uudenvuoden tinanvalantaa leivinuunissa.


Itsenäisyyspäivän iltana kurkkuni alkoi tuntua kipeältä, ja koska äidillä oli sama ongelma, päätimme kokeilla juuri oppimaani niksiä kurkkukipua vastaan.

Olin kuunnellut koko ajomatkan Itä-Suomeen espanjankielisiä cd-levyjä virkistääkseni muistiani, ja yhdessä kappaleessa oli käsitelty flunssaa ja sen ehkäisyä. Kurkkukipuisia neuvottiin valmistamaan sitruunasta ja suolasta seos, jolla tuli kurlata kurkkua. Etsin netistä tarkemmat ohjeet, joiden mukaan sitten valmistin kyseisen bakteerintapposeoksen. Seokseen tulee kolmen sitruunan mehu, kaksi ruokalusikallista hunajaa ja puoli teelusikallista suolaa, ja kurkkua pitää kurlata seoksella muutaman minuutin ajan pari kolme kertaa päivässä. Uskokaa tai älkää, mutta kurkkukipuni katosi, eikä flunssaa ole tullut (ainakaan vielä!).


Matka Boliviaan hieman jännittää, sillä en ole ennen lentänyt noin pitkää ja monivaiheista lentoa yksin. (Ukkeli odottelee minua jo Boliviassa, joten minulla on matkaseuranani vain nalle.) Lennän ensin Frankfurtiin, sieltä Sao Pauloon Brasiliaan, ja sitten vielä Boliviaan. Toivon, että kaikki sujuu hyvin, mutta jos ei, niin eihän sillekään sitten mitään voi.


Odotan Boliviassa kiihkeästi vain kahta asiaa: 1) että pääsen tutustumaan paikallisiin ruokakauppoihin ja 2) että pääsen lueskelemaan paikallisia akkainlehtiä. 😀 Toki ukkeliakin on kiva nähdä taas pitkästä aikaa.

Mukavaa joulukuun jatkoa ja joulun odotusta kaikille!

32 kommenttia:

  1. Vau! Sulla on jännä reissu tiedossa! Siinä olikin urakkaa.. Kolmet juhlat. Sulla alkoi vähän niin kuin kevät..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla alkoi periaatteessa kai tammikuu. Uudenvuodenlupaukset jäivät tekemättä, mutta ehkä niitä voi harkita uudelleen sitten varsinaisena uutenavuotena. :-)

      Poista
  2. Tuona sitruunareseptiä aion kokeilla joskus. Hieno matka sulla edessä paitsi se pitkä lento on tylsä. Lennätkö Lufthansalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä!

      Pitkä lento on varmasti tylsä, mutta olen yrittänyt miettiä kaikenlaista tekemistä matkalle. Lennän Lufthansalla, paitsi tietysti tuon viimeisen pätkän.

      Poista
  3. Mukavaa reissua sinulle ja nautinnollisia hetkiä! Varmasti odotettavissa myös kivoja postauksia kuvineen reissustasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Esther Helmiä! <3

      Enköhän minä sieltäkin jotain kirjoittele, jos vain netti toimii. :-)

      Poista
  4. Karjalanpiirakat , niitä mä ikävöin ! Vitsi ett ne on hyviä ....
    Wau , mikä reissu sulla TAAS tiedossa , hauskaa matkaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karjalanpiirakat on kyllä ehdottomasti yksi parhaimmista ruuista, mitä maa päällään kantaa. Totesin juuri piirakoita syödessäni, että voisin elää loppuelämäni pelkillä karjalanpiirakoilla. Harmi kun pitää syödä välillä muutakin. :-D

      Kiitos! On tosiaan tullut reissattua aika paljon tänä vuonna...

      Poista
  5. Karjalanpiirakoistahan sanotaan, että ne ovat aina tekijänsä mallin mukaisia.. ;)

    Hyvää ja jouhevasti sujuvaa matkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Uniomena. Toivotaan, että matka sujuu hyvin.

      Heh, minkäköhänlainen malli se minun piirakkamallini sitten on? Vaihteleva? :-D

      Poista
  6. Hih, taas on niin sinuntyylisesi otsikko! Kerroinkin miehelle että sinä olet erikoisimpia bloggareita joita tiedän, aika hassua viettää juhlat yhteen syssyyn! :D Mutta mikäs siinä.
    Ihanaa matkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatanhan minä joskus olla vähän sellainen omituinen hiihtäjä. :-D Jäin miettimään, että onkohan erikoisuus hyvä vai huono asia. ;-)

      Kiitos sinulle. <3

      Poista
  7. Hyvää matkaa - Boliviasta en mitään tiedäkään, niin odotan postauksia ja valokuviasi. Täytyy laittaa tuo kurlausohje talteen, yleensä juon sitruuna-hunaja-inkivääriraastetta kuumaa vettä ja se yleensä auttaa.Bolivia juttuja odotellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Leena. En minäkään tiedä Boliviasta juuri mitään, mutta varmasti pian selviää, millainen paikka se on. :-)

      Sitruuna-hunaja-inkivääriyhdistelmä kuulostaa myös varsin tehokkaalta!

      Poista
  8. Joulu Boliviassa ei kuulosta kamalan pahalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minustakaaan kuulosta, mutta katsotaan nyt, millainen siitä oikeasti tulee. :-)

      Poista
  9. Välillä elämä on juhlaa:) Kiva että pääsit joulua viettämään ennakkoon..Ihanaa ja antoisaa reissua sinulle❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde. Nyt ei tarvitse vähään aikaa juhlia mitään, kun tuli juhlakiintiö täyteen. ;-)

      Tunnelmallista joulun odottellua sinulle! <3

      Poista
  10. Hyvaa matkaa Satu!!! Odottelen jo hauskoja havaintojasi Boliviasta.

    VastaaPoista
  11. Ehkä olisikin aika hauska juhlia silloin kun oikeasti juhlituttaa. Jos olisi oikein tylsää, voisi tuumata, että leikitään että on vappu ja kaivaa vain vappuvihkat ja hilut esille ja antaa palaa. Sellainen vain tulee niin harvoin sillä tylsyyden hetkellä mieleen.
    Mielenkiintoista reissua! Siellä taitaakin olla tähän vuodenaikaan aika mukavat säät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olen rehellinen, niin minusta on melkein hauskempi juhlia joulua muulloin kuin varsinaisena jouluna. Vaikka joulu olisi miten ihana juhla tahansa, niin sen taustalla on kuitenkin aina sellainen pieni pakko - pitää tehdä sitä ja tätä ja tuota, ennen kuin voi muka oikeasti rauhoittua joulun viettoon. Kun viettää joulua (tai muita juhlia) silloin kuin huvittaa, perinteet tai velvoitteet eivät rasita samalla tavalla, ja juhlista voi tehdä juuri sen näköiset kuin sillä hetkellä sattuu tuntumaan.

      Boliviassa on nyt sadekausi, mutta aurinkokin taitaa välillä paistella. Tälle viikolle on ainakin luvattu vähän aurinkoakin ja 35 asteen lämpötiloja. Loppuviikosta pitäisi tosin taas sataa.

      Poista
  12. Ihme pankki, jos ei saa lampaitakaan ottaa tiskille mukaan :D

    Mutta siis pakko sanoa, että jos olisin itse lähdössä vastaavalle reitille yksin lentelemään, en olisi nukkunut varmaan yhtäkään yötä kunnolla siitä asti, kun olisin tiennyt olevani lähdössä.. Liian jännittävää mulle. Tai ainakin nyt tuntuu siltä, kun tuli tää Bolivia tähän vähän niinkuin yllättäen. Mutta jos on hyvät ruokakaupat ja akkainlehdet tiedossa, niin mikäpäs siinä :D

    Oikein onnistunutta reissua toivotan jo nyt ja onhan se tosiaan varmaan kiva sitä omaa ukkoaankin tavata, kun olen ymmärtänyt, että ette ole toviin nähneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! :-D Mutta ilmeisesti muita kotieläimiä sitten saa viedä pankkiin, kun niiden ottamista ei ollut kielletty. :-)

      Minä en ole ehtinyt (ainakaan vielä!) hirveästi hermoilemaan, mutta pienesti kyllä jännittää. Luotan aina hyvään tuuriini ja ajattelen, että asiat tulevat menemään hyvin. Miten muuten ne edes voisivat mennä? Mutta ajattelen myös, että ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja haluavat auttaa, joten jos asiat menevät jollakin tavalla mönkään, otetaan tämä toinen elämänohje käyttöön. :-) Kerran päädyin Intian-lennolla Frankfurtin lentoaseman sairaalaan, kun sairastuin matkalla. Mutta sain siellä erinomaisen hyvää hoitoa, ja ihmiset olivat uskomattoman avuliaita muutenkin. <3

      En tiedä bolivialaisista ruokakaupoista ja akkainlehdistä ovatko ne hyviä vai eivät, mutta erilaisia ne varmasti ainakin ovat!

      Kiitos hyvän matkan toivotuksista. Onhan tässä taas vierähtänyt aikaa, kun ollaan ukkelin kanssa tavattu. Mutta ei niin pitkää aikaa kuin alun perin olisi pitänyt, sillä ukkeli tuli käymään välillä Suomessa. Sopivasti juuri meidän 20-v. juhlapäivän tienoilla. :-)

      Poista
  13. Ihanaa reissua Satu! Toivottavasti netti toimii siellä niin pääset postaamaan meille matkaasi./ Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja! :-) Ja oikein mukavaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi. <3

      Poista
  14. Toivon sinulle onnistunutta ja turvallista reissua! Onpa jännää, että pääset Boliviaan. Katselen nyt sillä silmällä, että pitäisikö Kepposkan ratsata Bolivia ;)

    Hyvä, että juhlat juhlittu, niin nyt voitte viettää joulun sitten ihan miten päin haluatte ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kepposka! Bolivia ei taida olla mikään varsinainen turistien unelmakohde, mutta tuleepahan nyt katsottua tuokin paikka. :-D

      Ja nyt ollaan tosiaan vapaita joulun vietosta - tai sitten voidaan viettää joulua uudestaan, jos sattuu huvittamaan. :-)

      Poista
  15. Ha haa tuo vessa darts;D Sullahan on mahtava reissu tiedossa, oikeinihanaa matkaa ,ja toivottavasti tulee tänne raporttia, kaipaan välillä tosi paljon Etelä-Amerikkaa, jossa tuli asuttua muutama vuosi. Ja hyvä juhlasuma sinulla;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein olisi tehnyt mieli ostaa tuollainen vessa-darts, mutta eihän mulla olisi ollut sille käyttöä. :-D

      Mulla on pakkaaminen täydessä vauhdissa, ja meinaa melkein stressi iskeä päälle. No kuka käskee tehdä viime tingassa kaiken "tärkeän", kuten sulattaa pakastimen ja pesettää auton. ;-D

      Poista
  16. Bolivia, miten mielenkiintoinen kohde! Ihanaa reissua! Mä niin symppaan näitä sun juhlapyhien viettoa silloin kun itse haluaa, sehän on loistava idea ja eipä ole ruuhkia ruokakaupassakaan. Mulla on muuten kasa turkkilaisia luonnonlääkintä niksejä kurkkukipuun joten kysy kun ensi kerralla tuntuu tukkoiselta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että juhlapyhien viettäminen oman aikataulun mukaan saa kannatusta. :-)

      Sun pitäisi varmaan kirjoittaa postaus noista turkkilaisista luonnonlääkenikseistä! Kuulostaa minusta ainakin tosi mielenkiintoiselta!

      P.S. Terveiset Brasiliasta. Ei ole enää paljon matkaa jäljellä. :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3