Munakasta ei valmisteta munia rikkomatta.


keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Tule kanssani kylpyyn

Nyt pukkaisi pientä kaupunkikierrosta Helsingissä. Tai ei tätä ehkä miksikään kierrokseksi voi sanoa; kunhan on vain epämääräinen läjä kuvia.

Helsinkiinhän saavutaan Espoosta Länsiväylää pitkin, ja Länsisataman laivat näkyvät Länsiväylälle. Silmä kovana aina tarkkailenkin, millaista paattia satamassa olisi tällä kertaa tarjolla, ja jos paatti näyttää kiinnostavalta ja aikaa on, sitä pitää käydä katsomassa.

Nyt laiturissa olikin erityisen isolta näyttävä laiva, Celebrity Silhoutte. Eksyimme jotenkin laivan edessä olevalle telakka-alueelle, joten olin liian lähellä laivaa saadakseni sen kokonaan kuvaan.

Aina tämmöisiä aluksia nähdessäni minun alkaa tehdä mieli merelle. Olisi pitänyt opiskella kapteeniksi asti eikä jättää hommaa matruusivaiheeseen, niin saisin seilata maailman meriä sydämeni kyllyydestä! Nytkin kaihosin ukkelille, että haluaisin lähteä Karibian risteilylle, ja ukkeli innostui heti asiasta. Tarkemmin ajateltuna en kumminkaan usko, että kumpikaan meistä viihtyisi risteilylaivalla niin kauan kuin tämmöiset risteilyt yleensä kestävät (käsittääkseni viikon tai kauemminkin). Rupesin kuitenkin heti ajattelemaan urheilumahdollisuuksia (minulla ei ole tätä nykyä näköjään mikään muu mielessä!), joita tuommoinen laiva saattaisi tarjota. Olisi hauska esimerkiksi lenkkeillä laivan kantta edestakaisin. Pituuttahan laivalla on, kokonaiset 319 metriä.

Hyteissä oli parvekkeet, joita oli hauska tiirailla.

Pikkuparvekkeita.

Vähän isompia parvekkeita.
Ja ylärivissä oikein isoja parvekkeita.
Viimeisen kuvan ylärivin parvekkeilla näkyy olevan jonkinlainen poreallaskin. On varmaan hyvin käyttökelpoinen näillä leveysasteilla (toivottavasti allas on lämmitetty). Mikäs altaassa olisi loikoillessa skumppalasi kädessä, kun ohitse liukuisi Vuosaaren satama.

Uteliaisuuksissani piti käydä katsomassa laivan hyttejä ja niiden hintoja. Tuommoinen porealtaallinen hytti näkyy olevan nimeltään Royal Suite, ja se maksaisi 12 päivän Skandinavian ja Venäjän risteilyllä 19 378 euroa kahdelta hengeltä. Halvin sisähytti (siis onko tuommoisessa laivassa jotain sisähyttejäkin?) maksaisi puolestaan kahdelta hengeltä 2 754 euroa. Minä olen vähän sitä mieltä, että jos tuommoiselle risteilylle kerran lähtee, niin sitten pitää kyllä olla rahaa sen verran, ettei tarvitse jossakin ikkunattomassa sisähytissä kykkiä.

Mahtuihan se laiva kokonaan kuvaan, kun tarpeeksi kauas meni.

Käväisimme myös Hernesaaressa, jossa oli tullut pyörittyä jo aiemminkin samalla viikolla.

Hernesaari on muuttunut todella paljon viime vuosina. Muistan vielä ajan, jolloin Hernesaaressa ei ollut muuta kiinnostavaa kuin helikopteriterminaali, josta lähtivät helikopterit Tallinnaan. Nyt siellä on (ja lisää on tulossa) vaikka mitä, kuten tämä Sedu Koskisen Hernesaaren Ranta, joka on siis eräänlainen ravintolakeskittymä.

Sama paikka aiemmin viikolla ilta-auringossa, tyhjillään:


Missä on palmuja, siellä ollaan lomalla, eikös? Minulle ainakin tulee paikasta välittömästi sellainen lomafiilis, vaikka sateella ja kolealla säällä tuolta on kyllä lomatunnelma kaukana. Hernesaaren Rannasta voidaan olla monta mieltä, mutta itse olen kovin viehättynyt paikasta, vaikka se vähän kaukana keskustasta onkin.  

Hernesaaren Rannan lähelle oli noussut kummallinen pytinki, jonka edessä ollut nimikyltti 'Löyly' herätti jonkinlaisia muistikuvia joidenkin julkisuudesta tuttujen henkilöiden rakentamasta saunasta.


Jälkeenpäin selvisi, että Löyly on Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian yhteinen rakennusprojekti, joka on tullut miehille kalliiksi siksi, että laadusta ei ole tingitty milliäkään. Rakennuksen ensi kertaa nähdessäni ajattelin, että johan on taas melkoinen laitos, mutta Pääkkösen ja Vartian mietteitä luettuani lämpenin ajatukselle aika tavalla. Miesten tarkoituksena on nimittäin ollut tehdä saunasta kaikille yhteinen, merellinen olohuone, eikä mitään VIP-vieraiden temmellyskenttää. Siksi avajaisetkin (jotka olivat muuten maanantaina) pidettiin hyvin huomaamattomasti. (Eilisessä Hesarissa oli myös juttua Löylystä ja sen avajaisista.) Vartia tunnustaa, että sauna on ollut aivan liian vaikea ja iso projekti hänen osaamiselleen: "Meillä on tässä Jasperin kanssa kaikki pelissä. Jos jokin menee pieleen, emme pysty ponnistamaan uuteen alkuun tämän elämän aikana." Tuollaisesta ehdottomuudesta ja riskinotosta minä pidän. Jos uskoo johonkin asiaan, niin silloin mennään täysillä eteenpäin ja annetaan kaikki, mitä itsestä löytyy!

Mietiskelin taas tuossa viikonloppuna, miten ihana kesäkaupunki Helsinki onkaan ja miten hyvin suomalaiset osaavat nauttia kesästä. Heti kun on aurinkoa ja riittävän lämmintä, riisutaan vaatteet, siirrytään terassille tai muiden ulkoaktiviteettien pariin ja laitetaan hymynaamat kasvoille.Kaupunkipyörät ovat minusta oikein tervetullut lisä kaupunkikuvaan, mutta se vähän harmittaa, että alue, joilla pyörillä saa ajaa, on niin pieni. Pyörillä saa nimittäin ajaa vain kantakaupungin alueella, joka rajautuu lännessä Ruoholahteen, pohjoisessa Taka-Töölöön ja idässä Sörnäisiin. (Kaupunkipyöräalue ja pyöräasemat löytyvät esimerkiksi täältä.)

No joo, ymmärrän kyllä, ettei se oikein vastaa kaupunkipyörän ideaa, että lähdetään käymään pyörällä esimerkiksi Porvoossa. Mutta eikö edes Espoossa voisi käväistä...

Hernesaarenrannan uusia taloja.

Eiranrannan halpisasuntoja.Romanialaisten uusi bisnes.

Jätkäsaareen on nousemassa uusi Clarion-hotelli.
Vielä muutama sananen siitä viimeviikkoisesta ravintolasta. Ravintola (italialainen Il Bucatino) valittiin tällä kertaa aika lailla umpimähkään, mutta joskus umpimähkään valitseminen kannattaa: olimme molemmat valintaan enemmän kuin tyytyväisiä. Ravintola oli mukava (tosin ehkä vähän pieni), ruoka oli hyvää ja maut olivat selkeitä (ei mitään purjotuhkaa!), palvelu oli joutuisaa ja hinnatkin olivat erittäin asialliset.

Alkuruokana vitello tonnato.

Ravintola on myös ilmeisen aito italialainen, sillä pääruoalla ei ollut mitään hiilarilisukkeita, kun italiassahan taitaa olla tapana syödä pastat ja risotot alkuruokien jälkeen ennen pääruokaa. Kun emme pastaa tai risottoa tilanneet, pääruoka tuntui jotenkin puutteelliselta, kun lisukkeena oli vain salaatti.

Misto mare (salaatti jäi kuvasta pois).


Mietin, että minä taidan olla jonkinlainen suomalaisen miehen vastakohta: suomalaiselle miehelle kun ruoka ei ole ruokaa, jos siinä ei ole jotain lihaperäistä proteiinia, mutta minulle ruoka ei ole ruokaa, jos siinä ei ole hiilareita (perunaa, pastaa, riisiä, mitä vain). Taidankin olla hilppaaja. :-)

Jostain käsittämättömästä syystä otin jälkiruoaksi sitruunasorbetin enkä esim. tiramisua. Taisi olla se pukeutumisahdistus liian tuoreessa muistissa! En kyllä valita, sillä sorbetti oli todella hyvää.


Onneksi ukkelin tiramisu oli ISO, joten siitä riitti minullekin.

Maukasta viikon jatkoa!

18 kommenttia:

 1. Aikamoinen hinta risteilyllä! Sillä, kuten sanoit, jos tuollaiselle risteilylle lähtee (vaikka varmaan risteilisin mielummin lämpimämmissä paikoissa), ei olisi kiva viettää viikkoa ikkunattomassa hytissä. Olipa muuten kiva nähdä Hernesaaresta kuvia, minun piti siellä viime kerralla käydä, mutta en ehtinyt kun oli niin paljon muutakin tekemistä! :)
  Sitten tuosta hyvin mielenkiintoisesta Woman's Era-postauksesta tai oikeammin sen tilauksesta, eikö sieltä vieläkään ole kuulunut mitään? Onkohan asia niin, että he vain lähettävät sitten seuraavan numeron sinulle automaattisesti? Minä ajattelin, kun tykkään lukea eri maiden lehtiä, että pitäisikö itsekin kokeilla huvin vuoksi, mutta kun laitoin valuutaksi Kanadan dollarin, niin hinta oli mielestäni enemmän kuin euroissa. Ja jos sinun tilausta ei kuulu, niin en taida sijoittaa siihen, kun enhän minä edes tiedä millainen lehti on kyseessä (paitsi tietenkin että siinä on hirmuisen mielenkiintoinen kyselypalsta!) :D -Mape

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, että tuommoisella risteilyhinnalla matkustelisi jo aika paljon muuallakin ja näkisi paljon enemmän kuin mitä tuollaisella risteilyllä näkee. Käydäänhän tuolla tietysti välillä maissakin, mutta sellainen aikataulutettu matkailu ei oikein taida sopia minulle. Ainakaan, jos aikataulut ovat muiden tekemät. :-)

   Sain maanantaina sähköpostiin vahvistuksen tilausmaksun suorittamisesta, mutta vielä en ole päässyt lehteä lukemaan, kun en ole saanut mitään käyttäjätunnusta tmv.. Laitoin äsken sähköpostia Woman's eralle ja kysyin, että mitenkäs sitä lehteä pääsee oikein lukemaan. Ehkä lehti tulee sitten vaan sähköpostiin, kun ilmestyy? Mutta lupaan kertoa jossakin postauksessa heti kun tiedän, miten tilauksen kanssa lopulta kävi. Kanadan dollareissa hinta näkyy olevan tosiaan pari euroa korkeampi. Mistähän mahtaa johtua.

   Poista
 2. Ei minustakaan olisi risteilymatkustajaksi. Saksaan laivailukin (reilu vuorokausi) tuntuu ihan järjettömän tylsältä.
  Joo, italiassahan pitkän kaavan mukaan syödessä syödään ensin alkuruoka, sitten ensimmäinen pääruoka (pasta/risotto), seuraavaksi toinen pääruoka (lihaa, kalaa), jolle voi halutessaan tilata lisäkkeeksi salaattia, vihanneksia, pottua yms. ja lopuksi jälkkäri. En kyllä ole koskaan kyennyt suorittamaan koko settiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu minulla, että ensimmäinen yö Tukholman laivalla tuntuu ihan kivalta, mutta seuraava tuntuu jo siltä, että eiköhän tämä ole nähty. Toisaalta näillä meidän laivoilla on viihdykkeitä, ohjelmaa ja muuta sellaista varmaan aika paljon vähemmän kuin tuollaisilla risteilylaivoilla, mutta en siltikään usko, että laivan tarjoamat viihdykkeet jaksaisivat minua kovin kauan kiinnostaa.

   En ole minäkään muistaakseni koskaan ihan noin pitkän kaavan mukaan italialaista ruokaa syönyt. Jos olisi tarpeeksi nälkä, saattaisin kyllä jaksaakin. :-)

   Poista
 3. Toivottavasti Löyly pärjää eikä aja omistajiaan konkurssiin. Minusta on hienoa, että joku lähtee tavoittelemaan visiotaan viimeisen päälle eikä joka kohdassa etsi sitä halvinta vaihtoehtoa. Pitäisi varmaan suoriutua tsekkaamaan Hernesaaren tarjontaa, se on kokonaan kokematta.

  Minä söin vuosi sitten tuossa samassa ravintolassa vanhimman poikani kanssa ja meistä molemmista ruuat olivat sellaista perushyvää ja konstailematonta. Esikoinen toivoo pääsevänsä sinne uudestaan koulun päättymisen kunniaksi.

  Minulla on haaveena Karibian risteily. Minä jaksaisin viikon istua drinkkiä kädessä ihailemassa merta ja käydä pikaisesti tutustumassa aina päivän kohteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, että Löylylle ei käy köpelösti. Hieman mietin tuota sijaintia, että mahtaako olla ihan paras mahdollinen, ja miten käy kesän jälkeen, kun Hernesaaren Rantakin sulkeutuu. Risteilymatkustajia noilla kulmilla tietysti liikkuu, ja toivottavasti saunaa osataan markkinoida heillekin. Parkkipaikkoja saunan lähistöllä näkyi olevan vähänlaisesti, joten saunaan pitäisi mennä sitten bussilla, ja se kuulostaa ainakin itselleni vähän liian työläältä. Niin saunanhimoinen en kuitenkaan ole.

   Konstailematon kuvaa oikein hyvin Il Bucatinoa, ja semmoisesta tyylistä juuri tykkään.

   Merta jaksaisin katsella minäkin loputtomiin. Mutta se meri saisi olla mieluusti jokin muu kuin Itämeri. :-)

   Poista
 4. Nyt pistit pahan! Tuo iso laiva toi niiiin ison kaukokaipuun. Kyllä minä laivalla viihdyn, aikoinaan kävin rahtilaivalla mm Välimeren kautta Afrikan rannikolle ja siitä Etelä-Amerikkaan. Kolmen viikon reissu.

  Löyly on mielestäni ruma rakennus. Tänään juuri luin lehdestä, että tuohon Tampereelle puuhataan vastaavaa. mitä isot edellä jne.

  Nuo herkut, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahtilaiva kuulostaa minustakin jostakin syystä kiinnostavammalta kuin tuommoinen risteilyalus. Onpas kummallista. :-)

   Ymmärtääkseni Löyly näyttää hienommalta ilmaperspektiivistä ja mereltä päin katsottuna, mutta satunnaiselle ohikulkijalle näyttäytyvä “paraati”puoli on kyllä melko ruma. Ovikin (?) tuommoinen kummallinen aukko.

   Vai että Tampereellekin on tulossa oma Löylynsä. Mielenkiintoista! Minneköhän mahtavat sen rakentaa...

   Poista
 5. Minä jos voittaisin jostain tuollaisen luksusristeilyn, niin joutuisin lahjoittamaan sen eteenpäin, tulen merisairaaksi pelkästä ajatuksesta.
  Kiva kun tutustutat Helsingin hienouksiin, en ole tuommoisesta Löylystä kuullutkaan. Rakennuksesta tuli mieleen kumolleen kaadettu jättivene. Saunasta en itse perusta, mutta mukavaa, että jotkut jaksavat yrittää. Piti oikein käydä etsimässä lisätietoa tästä hankkeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tulen helposti merisairaaksi pienemmissä laivoissa, mutta isoilla risteilyaluksilla saa olla kyllä aika kovat tuulet, että alan voida pahoin. Kerran on kyllä niinkin käynyt.

   Mukava, että kävit tutustumassa Löylyyn ja muihin juttuihin. Minäkään en ole mikään suuri saunomisen ystävä, mutta kokemuksen vuoksi voisin Löylyssä käydäkin.

   Poista
 6. Onhan se komea paatti, mutta pää siellä varmaan hajoaisi. Olen niin luonto- ja ulkoilmaihminen, että menisi varmaan mielenterveys :D Eri asia olisi sellaiset kruisingit, joissa esim. matkustetaan yöllä ja herätään aina uudesta mestasta. Sitten olisi koko päivä aikaa hengailla siellä uudessa mestassa. Tosin siinäkin menisi varmaan polla sekaisin. :D

  Olen kuullut noista kaupunkipyöristä ja ollut iloinen niiden rantautumisesta Stadiin. Mutta siis onpa aneeminen alue! Minä olin jo haaveillut fillariretkestä Lauttasaareen ja ties minne, mutta eipä väkisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos totta puhutaan, niin minä luulen, että minuakin alkaisi ahdistaa tuollaisella laivalla viimeistään parin päivän jälkeen. Samat ihmiset, samat tapahtumat, samat ravintolat - eikä laivalta pääse edes mihinkään karkuun! Parempi vaan pysyä maissa, jossa ei sentään tarvitse pelastusvenettä maisemia vaihtaakseen. :-)

   Joo, on todella aneeminen alue pyörillä. Ei pääse Lauttikseen (muistelenkin, että se taisi olla sinun lempipaikkojasi :-)), eikä varsinkaan Espooseen. :-/

   Poista
 7. Karibian risteily olisi ihan mukava, mutta vielä enemmän haluaisin Hurtigrutenille. Sellainen viiden päivän risteily olisi ihan sopiva. Minuunkin iskee myös sellainen pieni mania seisovassa pöydässä, joten kahden viikon risteilyn jälkeen vyöryisin kuin pallo ulos laivasta.

  Titanicin ja Estonian uppoamiset ovat tosin syöpyneet mieleen niin pysyvästi, että olen tyytynyt tähän saakka vain päiväristeilyihin Tallinnaan ja Tuklholmaan. Tuolloinkin kuljen suurimman osan matkasta pää vinossa ja kuvittelen, miten selviän tästä ja tästä kohdasta ulos laivan kääntyessä kyljelleen. Siinä syy, miksi se Hurtigrutenkin on jäänyt kokematta.

  Tuo Löyly ei tosiaan vaikuta kovin houkuttelevalta ulkopäin, mutta Hesarin kuvien mukaan sisätilat olivat sitten ihan viihtyisät. Nimivalinta on hyvä, plussaa siitä että on valittu ihan supisuomalainen nimi. Kuinkahan nimi mahtaa ulkomaalaisten suussa taipua?

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun täytyy tunnustaa, etten ollut koskaan kuullutkaan tuommoisesta Hurtigrutenista. Kävin googlettamassa, ja nyt minäkin haluan sinne! Sieltä löytyi semmoinenkin kuin "Astronomy Voyage"... ai että, se olisi minun ihan unelmien täyttymys. :-)

   Seisova pöytä kahden viikon ajan olisi ihan kamala paikka minullekin. Jo ajatuskin vetää vakavaksi. :-D On parempi pysyä kaukana sellaisista. Mutta toisaalta, ehkä parin päivän ylensyömisen jälkeen tulisi järkiinsä ja tajuaisi, että ei se ruoka maailmasta lopu. :-)

   Minulla ei ole onneksi mitään traumoja laivojen uppoamisista. Tosin jos niitä rupeaisi oikein ajattelemaan, niin kyllä sitten varmaan alkaisi laivalla olo pelottaa...

   Hih, enpä ollut ajatellutkaan tuota Löylyn ääntämisasiaa. Haastetta peliin. ;-)

   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Onpa hieno paatti,ja aika kovat hinnat jos sinne haluaa kylpyyn;D Miamissa asuessa tuli nähtyä myös hienoja paatteja,ja kun kerran siellä olimme ,oli tarkoitus lähteä risteilylle,muttei ei koskaan sitten mentykään.AIka hassua nähdä palmuja Helsingissä! Mitenköhän niiden käy jos tulee kylmä kesä...
  Mielenkiintoisen näköinen tuo Löyly,pitää tarkistaa kun olen taas Helsingissä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovat on kylpyhinnat tosiaan. Toivottavasti tulee edes kylpyvaahdot kaupan päälle. :-D

   En tiedä, ovatko nuo palmut ihan oikeita vai jotain tekopalmuja. Jos ovat oikeita, niin ehkä siirretään talveksi jonnekin sisätiloihin? :-)

   Poista
 9. Mulla on kaksijakoinen suhtautuminen noihin ristelijöihin, olen aika varma etten viihtyisi sellaisella pitkalla risteilylla mutta toisaalta moni asia mita olen luullut on tullut todistettua vaaraksi. Siellahan on kuulemma hyvaa ruokaa ja hyvaa palvelua, kaksi asiaa mista tykkaan todella paljon! Ja voisi istua omalla parvekkeella merinaköalalla eika olisi hairiötekijöita kuten tyhmia naapureita tai melua. Olen huomannut etta tykkaan eniten kayda ulkona syömassa niin etta saan syöda ison kasan alkupaloja ilman paaruokaa, jalkiruokana toimii jaatelö. Niita alkuruokia voinkin syöda sitten aika paljon. Toinen vaihtoehto on lounasruokala, mista saa konstailematonta kotiruokaa ja paljon. Perunaa olla pitaa, olenhan suomalainen, mun tytar seuraa isaansa ruokatottumuksissa, tykkaavat makaroonista, bulgurista, lihasta ja makkarasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän samalla lailla kaksijakoinen suhtautuminen risteilyihin. Ja sekin on totta, että joskus ne omat ennakkoluulot pitää vain voittaa, ja voi olla, että tykkääkin sellaisesta, mistä ei olisi voinut etukäteen kuvitella tykkäävänsä.

   Toki tuollaisella laivallakin saattaa saada naapurikseen jotain rymyäjiä, vaikka toisaalta vähän luulen, että tuolla on sen verran varttuneempaa porukkaa, että ihan ne pahimmat möykkärit valitsevat toisenlaisia matkoja.

   Poista