Reikä se on rinkelissäkin.


keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Jokerihotelli

Eilen kun mietin, että mitähän sitä tänään tekisi, muistin Mun Helsinki -blogista lukemani jutun hylätystä Vuoranta-hotellista. Olin heti jutun nähtyäni ajatellut, että tuonne minunkin on ehdottomasti päästävä, mutta sitten olin unohtanut koko jutun. Nyt se tuli oikein sopivasti mieleeni, sillä hotellialueen tutkiskelu ei varmaankaan vaatisi paljon kävelyä, ja matkakin sujuisi autolla. Mikä muutenkaan voisi olla kauniina kesäpäivänä parempaa tekemistä kuin kulahtaneen hotellin pihassa pyöriskely?

Tunsin kyllä pientä syyllisyyttä siitä, että ajoin ihan tätä keikkaa varten Länsi-Espoosta Itä-Helsinkiin. Bensaakin kului ihan turhaan. Mutta toisaalta - on sitä varmaan suurempia syntejäkin tullut tehtyä. (Mistä tulikin mieleeni jostain lehdestä äskettäin lukemani juttu siitä, pitääkö puolisolle kertoa aivan kaikki, vai onko parempi jättää jotkin asiat kertomatta. No, minä olen ihan ehdottomasti jälkimmäisen kannalla. Ukkeli ei tiedä esimerkiksi näistä autiotalokeikoistani mitään, ja hyvä niin. Hänen mielestään kun hylättyjen rakennusten nuuskiminen on aivan järjetöntä puuhaa - mitä se ei tietenkään oikeasti ole. Toisaalta ymmärrän, että hän katsoo kaikenlaisia rotiskoja hieman eri silmin kuin minä - Intiassa kun näkee röttelöitä vähän enemmänkin.)

Vuoranta-hotelli sijaitsee nimensä mukaisesti Vuosaaressa, ja se on siinä mielessä vähän epätavallinen hylätty kohde, että se sijaitsee ihan modernin asutuksen vieressä.

Kuva on otettu hotellin pihalta.

Kovin salaa paikalle ei siis pääse hiipimään. Hotelli on ollut tyhjillään nelisen vuotta, minkä tähden on aika erikoista, että hotelli on yhä edelleen esittelyssä monella hotellisivustolla.

zleepinghotels.com esimerkiksi mainostaa hotellia seuraavasti (ja esittelykuvatkin ovat kuin paremmasta hotellista):
"Hotelli Vuoranta sijaitsee Helsingin itäosassa, 14 km ydinkeskustasta ja 2 km golfkentältä. Hotellissa on ravintola, baari, 7 kokous/konferenssihuonetta, uima-allas, 2 saunaa ja parkkipaikka. Vierashuoneissa on kylpyhuone/suihku, hiustenkuivain, TV, puhelin ja Internet."

Onneksi hotellihuoneita ei kuitenkaan pysty enää varaamaan, vaan järjestelmä ilmoittaa, että "vapaita huoneita ei ole saatavilla valitsemillesi päiville".

No mitäs, kyllähän Vuorannassa edelleenkin viihtyisi.

Tervetuloa hotelli Vuorantaan!

Nurmikenttä kutsuu palloilemaan.

Saunaan pääsisi kolmella kielellä.

Saunan jälkeen voi vilvoitella viihtyisällä terassilla.

Kasvillisuudesta kiinnostuneille Vuoranta on takuuvarma valinta.

Ja sitä kasvillisuutta riittää ihan katolle asti.

Miksi kasvattaa koivuja maassa, kun niitä voi kasvaa seinälläkin.

Polkupyöräpaikoista veloitetaan erikseen. (Laatu maksaa.)

Ei kannata katsella jalkoihinsa liian tarkasti, että säilyy pieni jännitys yllä.
Tässä se arkkitehdin silmä lepää.
Tuhkikseen osuu huononäköisempikin.


Hotelli on kauniilla paikalla meren rannalla ja alue on muutenkin hyvin vehreä. Suurin pudottaja -ohjelmaa seuranneet saattavat havaita paikassa jotain tuttua.
Hotelli toimi nimittäin Suurimman pudottajan kuvauspaikkana ja kilpailijoiden asuinpaikkana, mitä en meinannut ensi alkuun uskoa ollenkaan. Mutta kyllähän asia on todeksi uskottava, kun olen nämä paikat omin silmin nähnyt. Tuo laituri on juuri se sama laituri, jolle tehtiin ne niin sanotut palkintokävelyt. Mikä vitsi!

En voi käsittää, kuinka ihmisiä asutetaan jonkin televisio-ohjelman nimissä viikkotolkulla tällaisessa paikassa. Eikö mitään asumiskelpoisempaa paikkaa olisi löytynyt? Kannattaako tuollaisia ohjelmia tehdäkään, jos ne pitää pusertaa läpi noin pienellä budjetilla? Ilmeisesti osia tiloista oli kunnostettu sen verran, että kilpailijat pystyivät tuolla olemaan, mutta onhan tuo silti aika kaamea paikka. Oli varmaan kiva päästä kotiin.

En päässyt näkemään sisätiloihin, sillä ikkunat oli peitetty mustalla muovilla. Onkin hyvin mahdollista, että sisätilat ovat vielä verrattain hyvässä kunnossa, kun vandaalitkaan eivät ole ilmeisesti päässeet paikkoja hajottamaan. Kokoustilat, jotka eivät olleet aivan yhtä tiiviisti peitetyt kuin hotellihuoneet, näyttivät ihan siedettävän kuntoisilta, ja yhdessä tilassa näkyi olevan taloustikkaatkin. Lieneekö siellä yritetty jonkinlaista kunnostusta?

Yhden sivurakennuksen portaiden eteen oli vedetty naru, ja hieman ihmettelin, mitä varten naru oli siihen laitettu, kun takapihalle pääsi kiertämään toistakin kautta.
 Pihalla oli istuinryhmä ja pallogrilli, jotka näyttivät suhteellisen tuoreilta tapauksilta.Siitä heräsikin kysymys, oleskeliko hotellissa joku. Epäilyksiä vahvisti se, että sivurakennuksen edestä oli niitetty heinää, ja yhdellä parvekkeella näytti olevan kukkalaatikoita.Vähän tuli sellainen olo, että olenkohan nyt tunkeutunut jonkun pihalle, mutta ei kukaan tullut ajamaan minua poiskaan. Olisikin mielenkiintoista tietää, asusteleeko täällä joku, ja jos asuu, asuuko hän oikein luvan kanssa vai omin lupineen. Paikkanahan Vuoranta olisi aivan ihana, jos alueen vain laittaisi kuntoon, mutta ilmeisesti hotelli on tarkoitus purkaa, ja sen tilalle on aikomus tehdä rivitaloja.

Suurin pudottaja näkyy menevän Maikkarilla uusintana, joten Vuorantaa voi katsella edelleen telkkaristakin. Nyt kun olen paikan omin silmin nähnyt, niin hieman käy sääliksi ohjelman kilpailijoita. Tiesivätköhän he etukäteen, minne he joutuvat, vai oliko paikalla loppujen lopuksi edes väliä?

Hotellista on kirjoittanut myös Sivusilmällä-blogi.

32 kommenttia:

 1. Liikun Vuorannassa vähintään viikottain ja hotellin yhdessä siivessä on asuttu noin vuoden verran. Paikalla on usein Viron rekisterissä olevia autoja ja asuminen on todennäköisesti luvallista. Ajoittain olen myös nähnyt jonkun käyvän saunalla.

  Hotellia tuskin puretaan pitkään aikaan, sillä käsittääkseni se on suojelukohde. Vuorannan tuntumassa on kyllä kyltti rakennettavista rivitaloista, mutta ne ovat tulossa hotellin viereen eikä siis sen tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset sinulle tiedoista!

   Niin minäkin ajattelin, että asumisen täytyy olla luvallista, kun eihän tuolla oikein salaakaan pysty asumaan. Jospa joku innostuisi vielä kunnostamaan hotellin, jos ei sitä kerran purkaakaan saa? Tuossa lähellähän on se toinenkin hotelli, joka oli sekin käsittääkseni jonkin aikaa tyhjillään mutta joka sitten avattiin taas uudelleen.

   Poista
 2. Onpa melkoista tuhlausta kun meren rannalla on tuollainen rotisko. Suojelukohde? Ei hyvä ihme, mitäköhän suojeltaa siinä on? Ei se kyllä kovin tyylikkäältä näyttänyt. Olen joskus pätkiä kastonut kyseistä TV-ohjelmaa ja mieltäni jäi juuri vaivaamaan, että missä se on kuvattu. Työreissulla ja seminaareissa tuli töissä käydessä melkein Hesan lähellä olevat paikat kierrettyä. Olen käynyt tuollakin, 90-luvun alkupuolellla, jos muistan. Enpä TV:stä tunnistanut.

  Eipä taida enää houkutella se uima-allas, huh. Mutta ihmettelen suuresti, ettei grynderit ole hakeneet jotain poikkeuslupia sinne. Noin lähellä asutusta.

  Kiitos Satu tästä antoisasta tietoiskusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on aika erikoista, että tuommoinen rumilus on suojelukohde, mutta aikani googleteltuani löysin kaupunginvaltuuston asiakirjoista tietoa suojelun syistä:

   "Tontilla 54201/2 on Vuorannan koulutuskeskus, jonka Oy Alko Ab on rakennuttanut 1970-luvulla oman henkilökuntansa koulutuskäyttöön. Tällä hetkellä kiinteistö on Kapiteeli Oy:n omistuksessa ja se on vuokrattu hotellikäyttöön. Tontin pinta-ala on 81 073 m2 ja rakennusoikeus 10 000 k-m², josta on käytetty n. 4 800 k-m².

   Vuorannan opistoalue täyttää suojelukohteen kriteerit rakennustaiteellisten, puutarhataiteellisten ja maisemakulttuuriin liittyvien arvojen perusteella. Olennaista alueen suojelussa on rakennusten, pihatilojen ja rantavyöhykkeen muodostama kokonaisuus. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen suojeltavaan miljöökokonaisuuteen kuuluvat arkkitehti Helmer Stenroosin vuonna 1970 suunnittelemien opistorakennusten ohella maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelema ympäristökokonaisuus rantavyöhykkeineen, pysäköintialueineen ja välittömästi rakennuksiin liittyvine lähiympäristön osineen."

   Elikkä tuo on kai olevinaan arvokas miljöökokonaisuus ja siitä syystä suojeltu. Minun järkeni ei kyllä ymmärrä, mitä järkeä on antaa rakennuksen rapistua siitä syystä, että ne ovat suojeltuja.

   Katsoin äsken Katsomosta pätkän Suurinta pudottajaa, ja kyllä ohjelmaa ja siinä näkyviä paikkoja katsoo ihan eri silmin, nyt kun tietää, millaista tuolla on!

   Poista
 3. No olipa mielenkiintoista! Jaa muakin kiinnostaa miksi se on suojelukohde? Mulle tuli heti ekan kuvan nahtya mieleen etta taatusti siella joku majailee tai miksei majailisi kun on rauhainen paikka vedenaarella. Kauheassa loukossa ovat pudottajat olleet, ehka se paino on tippunut ihan vaan siita ilosta etta on tiennyt tuon tuskan joskus loppuvan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantakasville jo tuossa edellä vastailinkin suojelun syistä, eli ilmeisesti Vuoranta on rakennuksineen ja pihoineen arvokas 70-luvun kokonaisuus, joka tulee säilyttää. Ja kaiken lisäksi Helsingissä on ilmeisesti vain muutamia tuon Rosenbröijerin piirtämiä julkisia puistoja ja puutarhoja. Eivät ne piha-alueet minusta kyllä kovin kummallisilta näyttäneet...

   Hih, kyllä minultakin paino tuollaisessa paikassa putoaisi. :-) Tai sitten kävisi päinvastoin ja söisin suruuni. :-D

   Poista
 4. Ohos, tuntuu jotenkin kauhealta tuhlailulta meikäläisen silmiin. Ja jos suojelukohde, niin miksi tosiaan annettu rapistua tuohon kuntoon, eikös suojelukohteita kuulu pitää hyvässä kunnossa, ainakin mitä tiedän tuttujeni asuneen joissakin suojeltavissa taloissa niin on ollut tosi tarkat määräykset kunnossapidon suhteen.
  Mutta hieno autiotalobongaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhlailulta tuo minustakin tuntuu. Tuon voisi kunnostaa vaikka opiskelija-asunnoiksi, jos ei muuta, kun eikös opiskelija-asunnoista ole aina huutava pula. Jaa niin mutta eihän tuollaista merinäköalaa voi tietenkään opiskelijoille haaskata. Ja mahtaako tuo olla enää korjauskelpoinenkaan, vai onko aika tehnyt tehtävänsä.

   Poista
 5. Siis häh, et voi olla tosissasi että tämä on nykyään tyhjillään!!! Vastahan vuonna 2009 minä olin tuolla pitkän viikonlopun jossain nuorisokonferenssissa! Silloin hotelli teki minuun vaikutuksen, kaikki oli tip top, aulat kiiltelivät, seminaarisali oli iso ja komea kuin mikäkin juhlasali ja ruokakin oli buffetista tarjoiltuna erinomaista. Ainoa miinus oli meidän kannaltamme sijainti: jos iltaisin halusi lähteä virallisen osuuden jälkeen bilettämään, matka minne vain oli aika pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin se vain on, että Vuorannan loiston päivät taitavat olla takanapäin. Ehkä syrjäinen sijainti on ollut yksi syistä, miksi hotelli on suljettu? Tuolta on kyllä tosi vaikea lähteä mihinkään, varsinkin illalla. Taksia joutuu väkisinkin käyttämään.

   Poista
 6. Mielenkiintoista! Kirjoituksiasi on tosi kiva lukea ja niistä oppii paljon. Kiitos Satu!

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä: Mun Helsinki-blogi on helmi! Olen itse viidennenpolven helsinkiläinen ja ilahduin kovasti kun kävin kurkkimassa. Kivoja uusia paikkoja ja kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kovasti tykästynyt tuohon blogiin. Kiva kun voi löytää niin paljon uutta ja mielenkiintoista ihan omilta kotiseuduilta.

   Poista
 8. Jonain päivänä tämä sitten kaupataan halvalla esim. jollekin uskonnolliselle yhteisölle (vertaa temppelinsaamisjupakka) joka on valmis miljoonakunnostustöihin suojelurajoitteita kunnioittaen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon mahdollista. Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten hotellin tulevaisuuden kanssa käy.

   Poista
 9. Eikös se perjantai-iltana tuleva Kekäläisen kesäduuni ole myös kuvattu tuola Vuorannassa. Näin eka jakson ja musta kekäläinen istuskeli juuri tuossa grillin vieressä Jari Sillanpään kanssa. Mä olen itse ollat aikoinaan pari kertaa koultuksessa tuolla. Surullista, että paikan annetaan rapistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on tosiaan! Katselin netistä pienen pätkän, ja Vuorannassahan ohjelma on todellakin kuvattu. Kiva kun pääsi näkemään vähän sisätilojakin - sisällä hotellissa näytti yllättävänkin hyvältä. Ja ohjelma selitti ne taloustikkaatkin, jotka sisällä näkyivät. :-) Täytyykin ruveta katsomaan tuota ohjelmaa.

   Poista
 10. Hieno postaus Satu! Onpa sääli, että tuollaisten paikkojen annetaan rapistua. Onko tuo ensimmäinen kuva lähiasutuksesta, ei sentään hotellista? Näyttää aika karmean synkältä paikalta noista muista kuvista päätellen, vaikea näiden perusteella ymmärtää suojelukohteen arvoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-)

   Juu, tuo eka kuva on tosiaan hotellin vieressä olevista uusista taloista.

   Kyllä minäkin nyt ymmärrän paremmin, miksi hotellia suojellaan. Onhan tuo kokonaisuutena aika ainutlaatuinen miljöö.

   Poista
 11. Mielenkiintoisia retkikohteita sinulla :D Espoossa asun minäkin, eikä ole tullut mieleenkään tuollaisia tutkimusreissuja tehdä lähiympäristöön!

  Kotiuduin eilen reilun kuukauden rupeamasta vapaaehtoisklinikalla Länsi-Bengalissa, ja ajattelin vihdoin ja viimein kommentoida kiitokset blogisi Intian-osuudesta. Pienetkin jakamasi yksityiskohdat auttoivat sopeutumaan paremmin vieraisiin olosuhteisiin, ja selvisin mielestäni ihan mallikkaasti ilman suurempia turhautumisia tai katastrofeja. Kiitokset siitä ja mukavia autiotaloseikkailuja vastaisuudessakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä ihmisen jotain viihdykettä itselleen keksiä. ;-D

   Ihan mahtavaa, jos kokemuksistana on ollut apua! Kiitos sinulle ilahduttavasta palautteestasi ja mukavaa kesän jatkoa. :-)

   Poista
 12. Aikaisemmin ihan hotellirakennuksen lähellä oli metsäinen kallio, josta Vuorantaa saattoi katsoa ylhäältä päin. Vuorannan ympärillä on aikoinaan ollut aika paljon metsäluontoa. Rannan luonto on nytkin hienoa katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuvitella, millainen Vuorannan ympäristö on joskus ollut. Luonto on alueella tosiaan hienoa vieläkin, paitsi tietysti vähän hoitamatonta.

   Poista
 13. Oletteko muuten katsoneet sellaista ohjelmaa kuin Kekäläisen kesäduunia? Siinä nimittäin näkyy se sama paikka jossa kuvatiin Suurin pudottaja, tällä kertaa siinä Mikko Kekäläinen tekee pieniä kunnostustöitä julkkisten kanssa, etenkin viimeksi teki Matti Rönkän kanssa.

  Ties vaikka Vuorannasta saisi tulevaisuudessa hotellin - tai eihän siitä tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut ohjelmaa muutaman jakson verran, ja on kyllä tosi mielenkiintoista katsoa sitä, kun on nähnyt ne paikat itse.

   Vuoranta olisi kyllä siinä mielessä hyvä paikka hotellille, että se sijaitsee niin kauniilla paikalla, mutta sitten toisaalta se on kyllä aika syrjässä kaikesta. Siitä saisi myös hyvän kuntoutuskeskuksen tai muun vastaavan.

   Poista
 14. Nuorena Vuoranta oli koulutuskeskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla vielä Alkon koulutuskeskus?

   Poista
 15. Itselleni tuli mahdollisuus vierailla näin talviaikaan Vuorannassa, sisätilatkin tuli koluttua jokseenkin tarkkaan. Aulat, saunatilat uima-altaineen jne. on pintapuolisesti ihan OK kunnossa, mutta maanpinnan alapuolisissa tiloissa ja pinnoissa on valitettavasti nähtävissä kosteuden aiheuttamia vaurioita ja tuoksu talossa on se nykyajan "vieno home".
  Onhan toi rakennus järkyttävän näköinen.
  Huhut kertoo, että omistaja nykyään venäläinen liikemies, tiedä sitten pitääkö paikkansa.
  Caterpillari olisi mielestäni ainoa oikea vaihtoehto talolle, säästyisi omistajan rahat ja katsojien silmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos sinulle, että jaoit Vuorannan viimeisimmät kuulumiset! Ei kyllä hyvältä kuulosta. Kyllä tuohon hommaan pitäisi jokin tolkku saada, kun eihän hotelli tuosta ainakaan yhtään parempaan suuntaan mene. Remontoiminen tuntuu aika mahdottomalta ajatukselta, joten maan tasalle tuo minunkin mielestäni pitäisi laittaa.

   Poista
 16. Noh, nythän suojelukohteesta ollaan tekemässä vastaanottokeskusta. Naapurustossa on kohtalaisesti uudenpuoleisia asuinrakennuksia, mahtaa olla melko lämpimiä tunnelmia Ramsinrannan pienkerrostaloissa! Mahtaakohan ranta-alue tulla suljetuksi... Naapurin Best Western Rantapuisto varmaan arvostaa uusia naapureitaan, kun tulevan vastaanottokeskuksen ovelta menevät suorat polut Rantapuiston alueelle...

  No, tämän ehkä joskus päättyvän vastaanottokäytön jälkeen rakennelma lienee purkukunnossa. Homevaurioitahan siellä oli majoitusrakennuksissa jo 2000-luvun loppupuolella, kun olin itse hetken työharjoittelussa Sodexho Vuorannassa joskus... 2007-2008.

  Asiat tapahtuvat nopeasti. Vastaanottokeskus avataan viikon sisällä. Jos alue kiinnostaa niin siellä kannattaa käydä NYT.

  http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/334097-vuosaaren-aavehotellista-tulee-vastaanottokeskus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipahan mielenkiintoinen tieto – en ollut tuommoisista suunnitelmista kuullutkaan. Kiitos, että jaoit tämän! Voin hyvin kuvitella, että naapurusto ei ole ollut suunnitelmista kovin mielissään...

   Todellakin nopealla aikataululla näköjään toimivat - jos siis suunnitelmat ovat toteutuneet. Naapurit ovat kyllä varmasti pistäneet hanttiin viimeiseen asti.

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3