Käyttöohjeiden lukeminen on ajanhukkaa. Kun painelee nappeja tarpeeksi kauan, jotain kyllä tapahtuu.


sunnuntai 18. elokuuta 2024

Pikavisiitti Ääslinnaan

Äiti oli meillä keväällä kylässä, kun telkkarista tuli Voice of Finlandin finaali. Finaalissa esiintyi Vesterinen yhtyeineen, ja äiti oli ihastuksissaan ja tuntui fanittavan kyseistä bändiä kovasti. Minä en ollut kuullutkaan moisesta yhtyeestä, mutta se ei ole ihmekään, sillä en ole todellakaan mikään suomalaisen musiikin asiantuntija. 

Mieleeni juolahti, että olisipa kiva, jos äiti pääsisi näkemään Vesterisen ihan livenä. Rupesin saman tien googlettamaan bändin keikkapaikkoja, ja meinasin revetä liitoksistani, kun huomasin, että Vesterinen esiintyisi elokuussa Savonlinnassa – ja vieläpä Olavinlinnassa! Miten oivallinen äitienpäivälahja äidille, kun äiti voisi nähdä bändin ihan kotikaupungissaan!

Ostin äidille kaksi gaalapöytälippua läheltä lavaa ja laitoin äitienpäiväkorttiin viestin, että äiti voisi ottaa mukaansa kenet halusi mutta että minäkin voisin lähteä tarvittaessa kaveriksi. Äiti ilmoitti haluavansa minut mukaansa, mikä sopi mainiosti, vaikka en tiennytkään Vesterisen musiikista yhtään mitään. Arvelin, että Olavinlinna olisi keikkapaikkana niin hieno, että kannattaisi lähteä jo sen takia. 

Ajelin Savonlinnaan keikkaa edeltävänä päivänä eli keskiviikkona, ja kerkesimme käymään äidin kanssa testaamassa Kalastajan Kojun muikut. 

Kalastajan Kojun paistetut muikut perunoilla.

Annos oli hyvä, mutta kyllä suuren muikkuvertailun (jossa on siis tällä hetkellä mukana kaksi ravintolaa 😆) voittaa ehdottomasti Muikkuterassin muikut, jotka kävimme testaamassa aiemmin kesällä. 

Muikkuterassin muikut.

Muikkuterassin muikut olivat hieman rapeampia, salaatissa oli erinomainen kastike ja uuniperuna oli kiva lisuke muikuille, ja näistä syistä Muikkuterassi selviytyi voittajaksi.

Löysin Kalastajan Kojusta uuden lempioluen, Kronenbourgin Blancin. 

Äitikin – joka ei juo lainkaan olutta – maistoi ja totesi, että tätä olutta hänkin voisi juoda. 😊

Kalastajan Kojun kiva terassi veden päällä. Terassi hieman heilui välillä, ja pelkäsin tulevani merisairaaksi. 😆

Bongasin myös yhden Savonlinnan uusimmista lintupöntöistä eli alkuperäistä Seurahuonetta jäljittelevän Seurahuone-lintupöntön. 

Alkuperäinen Seurahuone tuhoutui tulipalossa vuonna 1947, ja nyt tilalla on paljon tylsemmän näköinen hotellirakennus.

Sitten koitti kauan odotettu keikkapäivä eli torstai. Lähdimme kohti Olavinlinnaa hyvissä ajoin, ja niin oli tehnyt moni muukin. Linnaa kohti valui semmoinen ihmismäärä, että ihmettelimme, kuinka paljon porukkaa linnaan ylipäänsä mahtuisi.

Vesteristä katsomaan menossa.

Lipputarkastus oli jo linnaa edeltävässä puistikossa, ja linnalle vievän sillan alkupäässä oli vielä toinen tarkastus, nimittäin kassitarkastus. Olin meinannut ottaa mukaani pikkuriikkisen käsilaukkuni, johon ei mahtunut muuta kuin puhelin, mutta olin sitten todennut, että parempi vaan pysyä tyylilleen uskollisena ja raahata perässään hehtaarilaukkua. Sinne mahtui kätevästi äidin villatakkikin. 

Minulla olikin sitten laukun sisällössä esittelemistä, ja meinasi oikein mennä herne nenään, kun vielä tämän ikäisenä pitää joutua laukkutarkastukseen keikalle mennessään. Siksi tivasinkin laukkua tarkastaneelta mieheltä, mitä sieltä laukusta oikein pitäisi löytyä. Kun mies ei vastannut, toistin kysymykseni, jolloin mies vastasi, että "nesteitä lähinnä katellaan". Mietimme äidin kanssa jälkeenpäin, että jos olisi tarve salakuljettaa linnaan omia juomiamme, niin kyllä siihen keinot löytyisi. Meille tuli heti mieleen monta tapaa, joilla viinakset saisi kätevästi salakuljetettua. 😆

The Linna.

Baari ja fanituotteiden myyntiä.

Hämmästyin, kun näin gaalapöydät, sillä varausjärjestelmän mukaan pöytien piti olla kahden hengen pöytiä, mutta niiden tilalla olikin pitkät pöydät. Moni muukin oli tilanteesta hämmentynyt, ja kävi ilmi, että istumapaikkoja oli muuteltu, eivätkä pöytä- ja paikkanumerot vastanneet lainkaan lipuissa olevia. Moni oli tilanteesta tosi harmistunut, ja muutamalla meinasi mennä suorastaan kuppi nurin. Löysin onneksi nopeasti meidän nimet yhden pöydän päästä, ja pääsimme istumaan. Eipä meidänkään pöytänumero pitänyt paikkaansa, mutta pöydästämme näki kuitenkin lavalle erinomaisesti, joten tilanne ei ollut meille mitenkään harmillinen. Monelle muulle se kuitenkin oli. 

Gaalapöytiin kuului pöytiintarjoilu, ja se olikin ollut suurin syy siihen, että olin semmoiset liput meille varannut. Näin äiti saisi istua väliajallakin rauhassa. Lipun hintaan kuului lasi kuohuvaa sekä sapas-lautanen, mutta kaikesta muusta piti maksaa erikseen. 

Sapas-lautanen ja kakkupala.

Pääkatsomo alkoi heti vierestämme.

Kuin ihmeen kaupalla kaikki löysivät paikkansa suunnilleen seitsemään mennessä, ja Vesterinen yhtyeineen ilmestyi lavalle.

Showtime!

Nolottaa tunnustaa, mutta ensimmäisen minuutin ajattelin, että ei helvetti: miten mä kestäisin tätä pari tuntia. Sitten show tempaisi mukaansa, ja huomasin istuvani kuin transsissa ja eläväni mukana musiikissa. Kun Vesterinen kysyi, onko teillä hyvä olla, huomasin kiljuvani muiden mukana käsi ojossa, että joo. 😂

Kolme hyvää vinkkiä -biisin alussa yleisön piti aina laulaa "kolme hyvää vinkkiä" -osuus, mutta minä kuulin sanat väärin, ja lauloin pitkän aikaa, että "kolme hyvää merkkiä". Nyt on asiantunteva konserttivieras, kun ei osaa edes yhtyeen yhden tunnetuimman biisin kertosäettä. 😆

Halusin keskittyä keikkaan, joten otin vain joitakin kuvia ja lyhyitä videonpätkiä, ja jälkeenpäin harmitti, että videoni olivat niin lyhyitä. Olisi pitänyt videoida koko keikka! Kokemus oli niin ainutlaatuinen, että sitä oli vaikea pukea sanoiksi. Tunnelma oli jotenkin uskomaton – ihan kuin kaikki olisivat olleet jossakin joukkohurmoksessa. 

Väliajan pituudeksi ilmoitettiin 45 minuuttia, ja olin iloinen, että meidän ei tarvinnut äidin kanssa rynnätä pöydästämme minnekään. 

Melkein kaikki muut lähtivätkin kuka minnekin. Baarissa ja vessoissa oli varmaan melkoiset jonot.

Väliaika meni yllättävän nopeasti, ja toisen puoliskon aluksi Vesterinen ilmestyi lavalle ilman mikrofonia. Hän oli kuulemma väliajalla tuumannut, että mitä jos muutettaisiin keikkaa lennosta, ja hän laulaisi yhden biisin ilman mikkiä. Hienosti kantoi ääni linnassa ilman mikrofoniakin.

Lavalla nähtiin myös toisenlaisia taidonnäytteitä. 

Joskus ennen puolta kymmentä keikka oli tullut päätökseensä, vaikka kukaan olisi tuskin halunnut, että keikka ikinä loppuu.

Kiitos Olavinlinna ja kiitos Vesterinen yhtyeineen!

Seuraavana päivänä ajellessani kohti Espoota laitoin Vesterisen parhaat biisit soimaan Spotifysta. Biisit olivat tunnistettavasti samoja kuin Olavinlinnassakin, mutta jotenkin ne tuntuivat laimeilta keikalla kuultuun verrattuna. Keikalla biiseistä oli tehty erilaisia sovituksia, ja musiikki oli ollut yllätyksellistä, mutta nämä Spotify-versiot olivat sellaista tasaista rallatusta, joka ei vetoa minuun yhtään. Biiseistä puuttui Olavinlinnassa kuullun musiikin mahtipontisuus, koko kropassa tuntunut jytke, upea valoshow, vuorovaikutus bändiin, yleisö ja Olavinlinna. 😆

Seuraavana päivänä luin Vesterisen Facebook-sivuilta Olavinlinnan-keikasta, ja oikein sydämessä läikähti. 


Ilmeisesti keikka oli ollut erityinen niin yleisölle kuin yhtyeellekin. 💜

28 kommenttia:

  1. Ulrika50v.blogspot.com18.8.2024 klo 13.06

    Ihana konsertti äidin kanssa ❤️
    Mä en myöskään liikahda paikaltani taukojen aikana , jos on vessahätä niin pidättelen 🤭
    Olin kesällä yhdessä pienemmässä ulkoilmakonsertissa . Täälä ei saa edes ottaa laukkua mukaan ! Mulla oli pieni kännykkälaukku kaulassa, mun piti viedä se takas hotelliin ! Kännykkä taskuun jota mulla ei ole , joten kännykkä kädessä. Täälä etsitään pommeja , terroriuhka 5 /5

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä unohtumaton kokemus. Onneksi tuli lähdettyä. 😅

      Mä oon normaalisti sellainen kusilinko, että pitää käydä joka paikassa vessassa, mutta onneksi tuolla ei tarvinnut. 🤣

      Aika kurjaa, että siellä teillä on mennyt turvallisuustilanne tuollaiseksi. Vähän kyllä ihmetyttää tuokin, koska jos oikeasti haluaisi jonnekin pommeja viedä, niin kyllä niillekin varmaan löytyisi muu kuljetustapa kuin käsilaukku.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Varmaan karsinut turistejakin Tukholmasta, kun turvallisuus voi olla vaarassa...

      Poista
  3. Olavinlinna on varmasti kokemus myös siellä esiintyville ja aivan mahtava erityisesti näin elokuussa. Sujuvasti raikaa sävelet oopperasta heviin :) Hyvä kun äitisi valitsi sinut kaverikseen <3
    Linnassa onkin ollut nyt aikamoinen kattaus erilaista musiikkia tarjolla.
    Yritin katella olisiko yleisön joukosta löytynyt tuttuja savonlinnalaisia :) En vielä löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olavinlinnassa on ollut tosiaan hurjan paljon musiikkitarjontaa nyt elokuussa. Naureskeltiinkin äidin kanssa, että jollain Katri Helenan keikalla olisi saattanut tylsyyskuolema iskeä meikäläiseen. 🤣 Kaikella kunnioituksella siis Katri Helenaa kohtaan, mutta ei kiitos. 🤭

      Ja Olavinlinna on varmasti ikimuistoinen paikka niin esiintyjille kuin yleisöllekin. Mä en ollut ikinä aiemmin käynyt katsomassa linnassa minkäänlaista esitystä (edes oopperaa), mutta toivon, että tämä kerta ei jäänyt viimeiseksi.

      Poista
  4. Oi miten ihana postaus ja keikkakuvaus äidin kanssa. Tuli kyynel silmään, kun jotenkin tuli niin onnellinen olo sinun ja äitisi puolesta. On ollut kohtuu rankka kesä ja edelleen herkillä olot, niin meni erityisesti tunteisiin. Ihanat kuvat myös. Nyt ei irtoa muuta, mutta täällä olen ja lueskelen, myös edelliset postauksesi olen lukenut ja ilahduin kun olet blogannut. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Elegia, ihanasta kommentistasi. ❤️ Toivottavasti sinulla ja läheisilläsi on kaikki hyvin ja syksysi jatkuu paremmissa merkeissä. 🤗 Ja miten kiva kuulla, että olet edelleen mukana Kukkapillin matkassa. 😘

      Poista
  5. No olipas kiva ylläri äidille! Ja linna on tosiaan varmastikin ollut erilainen keikkapaikka se esiityjille että yleisölle.
    Mua huvitti toi laukkutarkastus; oisinks mä päässy ollenkaan sisään, kun mulla ei ois ollu laukkua? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylläri oli mieluisampi kuin olin arvannut ja huikeampi kuin olisin ikinä osannut kuvitellut, joten kaikki meni just niin kuin pitikin.

      Voi kun mäkin pääsisin joskus tuohon, että pärjäisin kokonaan ilman laukkua! Olen kade. Mutta ei, mukana pitää olla kaikenlaista "tarpeellista", ja toki laukussa pitää olla myös riittävästi tyhjää tilaa, jos tulee yllättävä tarve tunkea sinne jotain ylimääräistä. 😅

      Poista
  6. KIITOS, että pääsin sinun ja äitisi matkassa Savonlinnaan...
    Tämä oli jo toinen kesä perätysten, kun ei oikeasti sinne saakka polkumme vieneet... Teillä on ollut ihan mielettömän ihanaa laatuaikaa äidin kanssa - ja jo tuo, että äitisi valitsee sinut seurakseen, kertoo väleistänne niin kaunista tarinaa - yhteenkuuluvuutta, arvostusta ja kunnioitusta!! Toteutat ja heittäydyt mukaan äidin toiveisiin - luot sellaisia muistoja, yhteisiä hetkiä - että ne ovat paljon enemmän kuin se itse konsertti. Olavinlinnan "taika" on myös omanlaisensa... näin lukiessakin se tuo sykkeeseen pari eriytyvää rytmiä!
    Ihana SINÄ!! Olipa upeaa kun jaoit kanssamme tämän kokemuksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva, että olit mukana keikalla! Kyllä se Savonlinna siellä teitä odottelee, kun joskus kerkeätte taas pyörähtämään siellä. Ja nimenomaan PYÖRÄhtämään. 🤗

      Kirjoitit niin ihanasti, että suorastaan liikutuin. ❤️ Meillä on kyllä äidin kanssa hyvät välit (vaikka joskus tulee töksäyteltyäkin puolin ja toisin 🤭), ja olen tosi iloinen, että sain kokea äidin kanssa tuommoisen unohtumattoman konsertin. Ja Olavinlinnassa on taatusti jotain erityistä taikaa. Jospa ne linnan entiset asukkaat ovat mukana konsertissa ja heittävät ihmisten päälle taikapulveria. 😅

      Aurinkoa päivääsi, Repolainen!

      Poista
  7. Olavinlinna on kyllä hieno paikka konserteille ja keikoille! Tänä kesänä siellä olisi vaikka mitä mielenkiintoisia artisteja esiintymässä. Mahtavaa, että linnassa on muutakin musiikkia kuin oopperaa.

    Ihanaa, että saitte äitisi kanssa tuollaisen hienon musiikkielämyksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsopas nyt vähän taaksepäin. Ei kannattanut jäädä kotiin odottamaan keski-ikäisenä kuoloa ;) Olet kellunut, kokenut keikkahurmoksen ja vaikka mitä kypsässä keski-iässä. Nokka kohti uusia seikkailuja nainen!

      Poista
    2. Minusta linnassa on ollut tänä kesänä paljon tavallista enemmän muutakin musaa kuin oopperaa (tai sitten en ole aiemmin huomannut asiaa), mikä on erinomainen asia siitä syystä, että kaikki eivät ole oopperan ystäviä. 😅

      🤣 Totta puhut. Näköjään se on vain paras mennä ja tehdä ja olla miettimättä liikaa. Mitä enemmän istuu kotona pyörittelemässä omia ajatuksiaan, sitä kurjemmaksi olonsa saa. Joten todellakin siis kohti uusia seikkailuja!

      Poista
  8. Voi teitä savolaisia muikkuinenne ja linnoinenne! Tiesitkö, että me Suomen villissä lännessä syömme silakkaa, eikä muikkuja ole muualla kuin Säkylässä Pyhäjäsrvessä. Linnoistakin on puutetta länsirannikolla. Kokemäenjoen laakso taisi olla vielä meren peitossa silloin, kun Olvinlinnaa rakennettiin. Kun Porista lähtee valtaltietä 11 itään, niin ensimmäinen mäki on 18 km:n päässä. Jokaista kukkulaa nimitetään vuoreksi. Porilaiset keksivät sitten jazzit, että jokunen muualtakin Suomesta huomaa tulla Poriin. Pori on aliarvioitu kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai silakkaa... mikäs se semmoinen kala on? 😅

      Hyvä että on sentään ne jazzit, niin on saatu Poriakin nostettua kartalle. Oma Pori-tietämykseni on harmillisen huono, sillä edellisestä visiitistä on niin kauan, etten edes muista. Pitäisi tulla joskus käymään ja tutustumaan. 😊

      P.S. En ole savolainen eikä äitikään ole, mutta eipä haittaa yhtään, vaikka savolaiseksi kutsuisikin. Ennemmin savolainen kuin kymiläinen, joka oikeasti olen. 🤭

      Poista
  9. Teitpä ihanan yllätyksen äidillesi ja kiva että itsekin lopulta nautit esityksestä.Nam,muikut näyttävät herkullisilta .No kyllä sössivät paikkojen kanssa,mutta onneksi saitte lopulta hyvät paikat En ole koskaan käynyt Savonlinnassa,olisi kyllä kiva käydä siellä.
    Asiasta toiseen, eksäni toi minulle Intiasta sarin, mutta enhän mä sellaista käytä.Se kuosi/kangas on kyllä tosi nätti,ja mietin mitä siitä voisi tehdä. Olisko sulla joku hyvä idea,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen yleensä tosi huono keksimään mitään yllätyksiä, varsinkaan ajoissa 🤣 – joten oli onnellinen sattuma, että kerrankin välähti. 😅

      Savonlinna on tosi kiva kesäkaupunki, mutta oopperoiden aikaan tosi ruuhkainen. Ja toki lomakausi on muutenkin suomalaisilla yleensä heinäkuussa. Nyt elokuussa huomasi selvästi, miten paljon vähemmän kaupungissa oli porukkaa – löytyi parkkipaikkoja ja Prismassakin oli vähemmän ruuhkaa. 🤣

      Mä en taida valitettavasti osata neuvoa sarin jatkojalostamisessa. Riippuu tosi paljon kankaasta, millaista se on. Jos se kovin ohutta sifonkia, siitä on aika mahdoton saada mitään. Mutta paksummasta onnistuisi varmaan vaikkapa jotkin sisustushommelit, jos on ompelutaitoa ja hyvä ompelukone. Ja laskeutuvasta kankaasta voisi saada vaikkapa kivan hameen tai jonkin kimono-tyyppisen ratkaisun...

      Poista
    2. Se on sellaista aika ohutta,ja mun ompelutaidot aika heikkoja,eli pitää miettiä mihin sitä käytän

      Poista
    3. Toivottavasti keksit jotain. 🤗

      Poista
  10. Upea, elämyksellinen lahja!
    Musiikki on parasta keikalla, musikaalit teatterissa, leffat elokuvateatterissa ja kirja kirjana (joka kopsahtaa lattialle unen voittaessa...).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli elämyksellinen lahja näköjään lahjan antajallekin. 😅

      Ja tuo on muuten ihan totta, että kokemukset ovat parhaita niissä paikoissa, joihin ne on tarkoitettu. Spotifyt, Netflixit ja vastaavat ovat vain laimeita kopioita. Ja myös minä vannon perinteisen kirjan nimeen! Oon jopa lukenutkin useamman kirjan tässä ehkä vuoden sisään. 😅

      Poista
  11. Heippa! Tuli ikävä silakoita. Muistan kun lapsena kesäkaudella sai syödä silakoita, ottaa vain pyrstöstä kiinni ja suuhun. Herkkua!
    Ruotsissa ei voi edes ostaa silakoita. Ruotsissa syödään vain silakkojen rommia, mutta heitetään kalat pois tai tehdään niistä kalajauhoa. Kissan ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silakatkin on hyviä, jos ne on valmistettu oikealla tavalla. Mulle on jäänyt vähän kammo silakoita kohtaan omista kokkailuistani, kun yritin säästää valmistuksessa rasvaa. Ukkeli ei enää suostu syömään mun valmistamiani silakoita. 🤭

      Onpa jotenkin hullua, että Ruotsista ei saa silakoita, vaikka Ruotsi on kumminkin niin lähellä. Sitä kuuluisaa hapansilakkaa en ole koskaan maistanut, enkä ole varma, haluaisinko maistaakaan. 😅

      Poista
  12. Varmasti hieno kokemus, olisi siellä sitten esiintynyt kuka tahansa. Eput olisivat houkutelleet minua, mutta olen surkea varaamaan mitään, kun työvuorot on mitä on. Tuo oli todellakin ikimuistoiselta vaikuttava kokonaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisko (tai oikeastaan siskoni nuorempi tytär) kertoi, että Eppujen konserttiin oli ollut aivan valtava jono, ilmeisesti juuri noiden kassitarkastusten takia. Sisko perheineen asuu ihan Olavinlinnan lähellä, joten he pääsevät näkemään näitä tilanteita ihan omin silmin. Varmasti Eppujen keikkakin olisi ollut hieno!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3