Munakasta ei valmisteta munia rikkomatta.


torstai 3. toukokuuta 2018

Tauon paikka

Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan, istuisin tällä hetkellä lentokoneessa matkalla kohti Boliviaa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja jouduimme siirtämään lähtöämme viikolla. Koska minulle tuli viikko ylimääräistä vapaa-aikaa, päätin lähteä käväisemään Itä-Suomessa. Nyt kun autokin oli saatu irti parkkipaikasta, pääsin matkaan jälleen autolla.

Mie ajan autoa!
Nallelle tuli joulukuussa 18 vuotta mittariin, joten nalle saa ajaa nyt ihan virallisesti autoa, vaikka tassut eivät ihan riitäkään koko ratin ympärille. 😇

Olen katsellut aina Itä-Suomeen ajaessani ravintola Kägöneä Parikkalassa ja muistellut paikan entisiä loiston päiviä. Matkalla Helsingistä itään on monta muutakin kahvipaikkaa, joissa ei ole enää mitään toimintaa ja jotka ovat nykyään varsin murheellista katsottavaa. 

Kägöne tammikuussa. Nyt lunta on sentään jo huomattavasti vähemmän!


Kägöne valmistui vuonna 1986, ja muistelen paikan olleen alkuaikoina varsin suosittu. Pysähdyimme mummolareissuilla usein Kägöneen kahville, ja muistelen, että joskus uimmekin Kägönen takana olevassa lammessa. Silloin ei ollut mitään ABC-asemia, ja Shellin ja Essojen lisäksi maanteiden varsilla oli myös ketjuihin kuulumattomia kahvipaikkoja, joilla oli usein jokin oma vetonaulansa, jonka avulla ohikulkijat saatiin pysähtymään.

Kägöne oli monta vuotta tyhjillään, mutta viime kesänä Kägöne avasi ovensa jälleen. En tiedä, kuinka hyvin Kägönellä on avaamisen jälkeen mennyt, mutta autoja on ainakin pihalla yleensä kovin vähän. Toivon tietysti Kägönelle runsaasti menestyksekkäitä vuosia.

Pukaron Paroni Lapinjärvellä kuuluu vakipysähdyspaikkoihini ihan vain siitä syystä, että minun pitää päästä tuossa vaiheessa matkaa jo ensimmäisen kerran vessaan. 😀 Aiemmin minulla oli myös tapana aina tankata tuolla, sillä Pukaron Paronilta sai vähän halvempaa bensaa kuin muualta. Sen jälkeen kun Pukaron Paroni muuttui Neste-asemaksi, bensan hinta on ollut samaa tasoa kuin muuallakin. Pukaron Paroni on remontoitu vastikään, ja paikka muuttui todellakin edukseen, paljon avarammaksi ja valoisammaksi kuin ennen.

Toinen vakipysähdyspaikkani on Viipurinportin ABC Lappeenrannassa. Se on sopivassa kohtaa matkaa sekä mennessä että tullessa, ja vaikka asema onkin ehkä vähän kolkko, palvelut ja avaruus miellyttävät.

Kukkia Viipurinportin naistenvessassa.


Entisajan kahvipaikat, jotka tarjoavat pelkästään kahvia ja ruokaa, eivät taida oikein enää pärjätä nykymaailmassa, ellei niillä ole jotain ihan poikkeuksellista tarjottavaa matkailijoille. Ihmiset (itseni mukaan lukien) haluavat saada yhdellä pysähdyksellä kaiken - tankata auton, käydä vessassa, juoda kahvit tai syödä lounasta ja ehkä käydä vielä kaupassakin. Toki on sellaisiakin ihmisiä (esimerkiksi ukkeli), jotka tykkäävät persoonallisemmista paikoista kuin ketjuhuoltoasemat. Itse tykkään ketjupaikoista siksi, että en kaipaa tien päällä epämiellyttäviä yllätyksiä, vaan haluan tietää jo etukäteen, mitä tulen saamaan. Haluan myös pitää pysähdykset mahdollisimman lyhyinä. koska pitkät tai runsaslukuiset pysähdykset saavat matkan tuntumaan jotenkin pitkältä.

Särkisalmen ABC:n vessassa.

Löytyykö sinulta jotain suosikkipysähdyspaikkaa Suomen maanteiden varrelta? Tykkäätkö pysähtyä pidemmäksi aikaa ja pitää ihan kunnon tauon, vai tykkäätkö pikaisemmista pysähdyksistä?

Täällä odotellaan kiivaasti jäiden lähtöä ja laiturin laskemista. En taida ehtiä rantasaunaan vielä tällä reissulla, mutta sen voin luvata satavarmasti, että talviturkkia en tule tällä matkalla heittämään!

Kato, Enska, mitä mie löysin!

27 kommenttia:

 1. Täällä meillä tulee helposti ajettua satojakilometrejä ja nykyään minulla on eväät mukana, vessaan menen erikseen ja miksi näin, no ruuhkat ne on noilla pysähdyspaikoillakin ja aikaa menee "hukkaan" tolkuttomasti joten en suosi enää mitään massapaikkoja vaan rauhallisesti hyvä tulee. Saksassa noi ruuhkat on jokapaikassa nykyään. Ja jos vaan voi niin menemme junalla, sekin helpottaa jo paljon ja täällä on hyvät yhteydet jokapaikkaan. Suomessa tykkäsin kyllä niistä rauhalllisimmista paikoista mutta eivät ne kannata kun se suunta on että kaikki asiat kerralla:)Aikoinaan kun siellä ajeltiin paljon muistelen että oli eväät silloinkin ja vain tankattiin ja vessa muualla. Kotimaan, tällä kertaa se on täällä siis, matkailua pitäisi kyllä enemmän harrastaa. Mukavaa toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mielenkiintoista lukea sikäläisistä käytännöistä! Suomen maanteillä pystyy onneksi välttämään aika hyvin ruuhkia, kun valitsee ajankohdan oikein, mutta siellä teillä on tilanne varmasti aivan toinen.

   Minäkin olen ottanut silloin tällöin eväät mukaan, mutta ongelma eväissä on se, että niiden kanssa en pysähdy sitäkään vähää mitä normaalisti. Kun olisi hyvä joskus jaloitellakin (varsinkin jos polvivaiva on sitä lajia, että pidempi yhtämittainen istuminen aiheuttaa ongelmia), ja omien eväiden kanssa ei tule pysähdyttyä kuin ihan ne pakolliset, eli vessaan tai tankkaamaan.

   Mukavaa toukokuuta sinullekin! :-)

   Poista
 2. Minä juuri tulin SUomesta, mutta olin lähes koko ajan Helsingissä (tai Vantaalla) ja tein muutaman lyhyen pyrähdyksen ei niin kauaksi, joten osaa vastata tuohon kysymykseesi,mutta haluaisin itsekin tuollaisilta paikoilta että siellä olisi kaikkea mahdolista;D Teillä vielä jäitä siellä? Kun tulin Helsinkiin huhtikuun puolivälissä Töölönlahdessa oli vielä joitakin jäälauttoja,mutta ne sulivat pois parin päivän sisällä, ja kun lähdin tänne takaisin vappuaattona, oli jo ihan keväistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kaikki mahdolliset palvelut yhdellä pysähdyksellä mullekin, kiitos. :-)

   Täällä idässä järvien jäätilanne näyttää olevan varsin vaihteleva. Toisella puolella salmea jäät olivat sulaneet, mutta täällä järvi on vielä aivan jäässä. Mutta ehkä jo huomenna...? :-)

   Toivottavasti Suomi-reisssusi oli kaikin puolin mukava. :-)

   Poista
 3. Tääläpäin toi hairspray vessassa sais jalat alle ja häviäis kuin tuhka tuuleen. Mä kun ajan pitkiä matkoja niin en millään raaskis jäädä tauolle kun lasken että miten pitkälle oisin sinä aikana kerenny . Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu mulla, että pitkät - tai lyhyemmätkin - pysähdykset ovat ikään kuin hukkaan haaskattua aikaa! Ajaessa tulee sellainen "sokeus", että ei muka mitenkään voi pysähtyä, kun siihen tuhraantuu niin ja niin paljon aikaa.

   Hauskaa viikonloppua sinullekin! <3

   Poista
 4. Nalle uskaltaa varmaan ajaa myös Intiassa vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole kysellyt Nallen mielipidettä, mutta varmaan tuo sielläkin ajelisi. ;-D

   Poista
 5. Tuttuja maisemia. Olen kulkenut monesti Kägösen ohi matkalla Lieksaan. Ehkä Pukaron Paroni on sellainen vakiopysäkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukaron Paroni on kyllä hyvä ensimmäinen pysähdyspaikka, vaikka tuleekin joillekin ehkä liian pian Helsingistä lähdön jälkeen. :-)

   Poista
 6. Lapsena tuli monena viikonloppuna istuttua kilometrejä kuutostiellä... Jäin miettimään, onkohan sen varrella ollut joku toinenkin hirsinen kahvilarakennus, koska muistelen että sen vieressä olisi ollut jonkinlainen autorata? Joka tapauksessa, sieltä sai isoja korvapuusteja ja kahvilanpitäjä ilmoitti hinnat aina penneinä. Toinen mieleen jäänyt paikka oli Somerharju?, jossa oli moderni huoltamorakennus ja karkkikauppa. Ei taida sitäkään enää kartalta löytyä.

  Pyrin matkustaessa suosimaan muita kuin ketjupaikkoja, sillä niiden vallattua alaa moni perheomisteinen huoltoasema on joutunut laittamaan lapun luukulle. Usein matkassa on kyllä myös omat eväät ja kahvia termoksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista tuommoista hirsistä kahvilarakennusta, mutta hyvin semmoinen on voinut ollakin! Ellei kyseessä ole sitten Kahvi-Pakari?

   Somerharju on olemassa vieläkin, ja katselin sitä juuri tulomatkalla! Tosin Somerharjussakaan ei ole ollut minkäänlaista toimintaa enää vuosikausiin, ja isot rakennukset ovat olleet ihan tyhjillään.

   Poista
  2. Kahvi-Pakarihan se!

   Poista
  3. Hyvä, että asia selvisi. :-)

   Poista
 7. Mietin vaan tuota Kägöne. Että kuinka se taipuu; Kägönen takana vai Kägösen takana. Siis jos ajatellaan, että se on käkönen (pieni käki)...

  Toi on totta, että ennen automatkojen kahvittelupaikat oli persoonallisempia. Meillä oli Lapin matkoilla ainakin Vaskikello ja Pellon Joppari, joissa pysähdyttiin paluumatkalla Kilpisjärveltä. Jopparissa syötiin ja Vaskikello oli iltamyöhällä viimeinen tankkaus- ja veskipysähdys ennen kuin saavuttiin seuraavan päivän puolella kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mietin minäkin, että miten Kägöne taipuu. Kun olin epävarma, taivutin sanan vain niin kuin parhaalta tuntui. En tajunnut, että sana voisi tarkoittaa pientä käköstä, jolloin taivutus olisi selvä. Luulen, että sana taipuu muodossa "Kägösen", kun monilla nettisivuillakin luki niin.

   Minäkin kävin Vaskikellossa viime kesänä Lapista tullessa! Siinä olikin mieleenpainuva paikka, jossa voisi käydä toistamiseenkin!

   Poista
 8. Minä suosin ABC-ketjuja, vaikka surenkin samalla niiden persoonallisten ja pienten paikkojen tuhoa. Lasten kanssa matkan päällä on kyllä ykkösprioriteettina saada sellaista ruokaa, josta kaikki tykkää. ABC:lta saa takuulla jokaiselle jotakin. Hommat hoituu ja matka jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä liputan myös ABC:n ruoan puolesta. Varsinkin lounasbuffetit ovat minusta usein varsin hyviä. Nyt rupesikin tekemään mieli kaalikääryleitä. :-D

   Poista
 9. Me ajetaan Suomeen tullessa Orivedelle ja yleensa Hameenlinnan Linnatuuli on se tylsa tavallinen pysahdyspaikka. Pissalle, kahville ja kauppaan ostamaan turkinpippureita jos en kentalla jo ehtinyt niita tankata. Paluumatkalla joskus syodaankin buffetista jos on isannalle sopivaa.

  Vehoniemen automuseo Kangasalla on paljon hauskempi vaihtoehto mutta sinne Vantaalta on jo pidempi matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuo Tampereen tie on aika tuntematonta maaperää, kun siellä päin tulee niin harvoin ajeltua. Tiedän kyllä Linnatuulen ja olen joskus siinä pysähtynytkin.

   Täytyykin googlettaa tuota Vehoniemen automuseota. Kuulostaa mielenkiintoiselta!

   Poista
 10. Suomessa tulee autolla jonkin verran suhattua, esimerkiksi kun mies hakee minut kaupungista mökille (hän menee edeltä minne menee ja minä jään aina aluksi joksikin aikaa Helsinkiin). Yleensä aina pysähdytään jollekin niistä iänikuisista samoista paikoista: itse preferoisin vaihtelua, vaikka eipä tuota väliä enää tule usein suhattua, niin en jaksa valittaa :D

  Vehoniemi on muuten matkamme varrella ja olemme siellä käyneet joskus useammankin kerran (tosin siitä on aikaa eli en tiedä, millainen on nykyään). Mieluummin taukoilisin siellä kuin tylsässä Pälkäneen ABC:ssä, mutta miestä ei kiinnosta. Pälkäneellä on myös sturtsitila Syrjynen, jos haluaa pitää hieman pidemään tauon ja pällistellä samalla eläimiä.

  Jos pitää vain vessaan päästä, niin ihan sama mihin pysähtyy. Yleensä yhdet kahvit tulee juotua matkalla eikä minulla ole kiire minnekään. Mies on hätäisempi. Minä saisin neljän tunnin matkaan kulutettua vaikka kahdeksan tuntia, jos ajaisin itse (ei ole ajokorttia) ja voisin pyshätyä aina kun näen jotain kiinnostavaa. Jos ei ole kiire, niin mitäs väliä. :P

  Onnea Nallelle, komea ikä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas mikä määrä typoja. Noh, saanet selvän :D

   Poista
  2. Teillä on sitten asia tismalleen päinvastoin kuin meillä. Minä tykkään ABC:istä ja lyhyistä pysähdyksistä, mutta ukkeli tykkäisi persoonallisemmista paikoista ja pidemmistä pysähdyksistä. :-) Mutta eläinten katselu kiinnostaa aina, ja tuokin strutsitila kuulostaa kivalta paikalta!

   Täytyy suunnitella jokin matka sillä lailla, että pääsisin käymään Vehoniemessä. Pivangassa kuutostien varrella Kesälahdella on muuten myös pienimuotoinen kokoelma vanhoja autoja.

   Minä tykkään pysähtyä vessaankin ABC:lle, kun pienemmissä paikoissa tuntuu niin nololta marssia kassan ohi vessaan ja minuutin päästä takaisin ulos. :-D Tuntuu, että pitäisi ostaakin jotain, että kehtaisi käydä vessassa. Ennemmin käyn sitten vaikka puskapissalla. :-)

   Muistelen, että alkuaikoina Itä-Suomeen ajellessa minäkin tykkäsin pysähdellä enemmän, mutta nyt kun olen ajanut samaa reittiä niin monta kertaa, en viitsisi enää pysähdellä oikein missään. Paitsi että Salpa-Asemalla pitää taas joskus pysähtyä, ja Taavetin linnoituksessa olisi kiva käydä toistamiseen, ja Lappeenrannan hiekkalinnaakin olisi kiva käydä taas kesällä katsomassa... :-D

   Nalle kiittää onnitteluista. <3

   P.S. En huomannut yhtään typoa. :-D

   Poista
 11. Minäkin juutuin tuohon Kägösen taivutukseen ja sitä mielessäni vääntelin ;-)

  Helsingistä Pirkanmaalle posotellessa meille Linnatuuli on se tavallisin vessa- ja tankkauspysähdys. Kahvit saavat yleensä odottaa määränpäähän, sillä siellä on AINA runsas kahvipöytä odottamassa. Mutta kesällä jätskit saatamme napata mukaan. Joskus vuosikymmeniä sitten samalla matkalla poikkesimme usein Janakkalaan, mutta nyt on se, ja moni muukin pienempi taukopaikka, kadonnut ketjupaikkojen tieltä. Surku. Toiselle mökille mennessä Pukaron Paroni on tullut tutuksi.
  Kätevintä olisi jos yhdestä paikasta saisi kaiken kerralla. Tai no ruokaostokset teemme yleensä vasta perillä.
  Täällä nykyisiessä kotimaassa matkaamme useinmiten julkisilla, joten omat eväät ovat aika kivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin Kägönen monta kertaa eri tavalla, mutta lopulta minulta meni hermo siihen vääntämiseen ja taivutin sanan noin. :-) Vaikka tuo on varmaankin väärä tapa.

   Tuossa jo aiemmin mainitsinkin, että Tampereen tie on minulle aika tuntematon, kun siellä päin tulee autoiltua äärimmäisen harvoin. Kävimme kyllä Tampereella muistaakseni viime kesänä, mutta en muista, pysähdyimmekö matkan varrella missään.

   Ruokaostokset minäkin tykkään tehdä joko perillä tai sitten ihan kunnon marketissa. Itä-Suomeen tullessani käyn yleensä ruokaostoksilla Imatran Prismassa, joka on vastikään uusittu. Lappeenrannan Prismakin on kiva, mutta se on niin syrjässä päätieltä, että harvemmin viitsin sinne asti poiketa.

   Poista
 12. Oi, Nalle ja Enska! Ihanimmat kuskit kautta aikojen - ajetaan nyt minne vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 <3

   Enskalla on ikää vasta kymmenen vuotta, joten hän joutuu vielä vähän odottelemaan, että pääsee auton rattiin. ;-D

   Poista