Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Vieläkö on villikaneja

Nyt olen saanut autoon kesärenkaat alle ja ajellut niillä Itä-Suomeen. Sitä ennen kerkesin kuitenkin tehdä muutamia havaintoja kotiympäristössä.

Viimeksi kun tulin Kolumbiasta (muistaakseni maaliskuun alussa), lähdin illan pimeinä tunteina hakemaan nopeasti jotain syötävää lähi-Alepasta. Yllätys oli melkoinen, kun Alepaa ei enää ollutkaan, ja koko Matinkylän vanha ostari oli suljettu.

Kaikki kulkuaukot oli peitetty vanereilla.


En tosin yhtään ihmetellyt asiaa, sillä ostarin purkamisesta oli ollut puhetta jo vuosia.

Tässä ostari vielä "loiston" päivinä vuonna 2014. Ravintola Taskumatin ovi kävi tiuhaan.
En usko, että kukaan jää kaipaamaan ostaria – paitsi ehkä joku karaokelaulaja. Tunnelma ostarilla oli kuin villissä lännessä: humalaiset örvelsivät pubien ulkopuolella, virtsa haisi ja tappelunujakoitakin tuli aina silloin tällöin. Baareista kaikuivat karaoken sulosävelet, pizza ja halvat hampurilaiset tekivät kauppansa, ja parturista olisi saanut tukanleikkauksen polkuhintaan. Poliisiautot pyörivät ostarin liepeillä jatkuvasti, eikä siellä tehnyt mieli käydä (varsinkaan illalla) kuin äärimmäisessä hädässä.

Nyt ostarin kuolema on entistä lähempänä, sillä ostarin purkutyöt oli aloitettu.


Talomme alaovella oli ilmoitus, että purkutöistä tulisi meteliä ja että purkutöitä suoritettaisiin  28.5–27.9.2019 arkisin kello 7–18. Ostarin purkaminen kestäisi siis neljä kuukautta. Jäin miettimään, että eikö tuota olisi voinut räjäyttää kuin Pablo Escobarin taloa. Siinähän kesti muistaakseni kolme sekuntia.
 
Vuonna 2021 ostarin paikalla tulee olemaan kolme kerrostaloa, joista korkein on 16-kerroksinen. Lisää ostarista ja sen tulevaisuudesta voi lukea vaikkapa täältä.

Maanantaiaamuna heräsin uuteen päivään jo puoli kahdelta, joten viiden jälkeen olikin hyvä lähteä aamulenkille. Suuntasin ensimmäiseksi Suomenojan lintulammelle katsomaan, mikä siellä oli tilanne.

Huomenta, Suomenoja!


Lammella näytti kovin autiolta moniin aiempiin vuosiin verrattuna. Yhtään nokikanaa en nähnyt, ja mustakurkku-uikkujakin näin vain yhden. Telkän poikasia näkyi, samoin sorsan, ja muutama lapasorsalapsikin uiskenteli lammella.

Lapasorsia.





Karkuun, pojat! Tuolta tulee pelottavan näköinen kotka!
Rantaraitilla ällistyin, sillä siellä oli aivan valtava määrä pupuja (ilmeisesti niitä kuuluisia citykaneja). Kaneja näkyi heinikoissa puputtamassa voikukkia ja juoksentelemassa pihamailla.


Pompi kanssani auringonnousuun!
Tämä taisi olla kuitenkin rusakko.
Huomasin yhden tien vieressä jonkin mustan eläimen ja luulin sitä ensin kissaksi. Tarkemmin katsottuani näin, että sehän oli musta kani!

En ole koskaan nähnyt tuollaista kania, ja harmitti, kun en saanut siitä kunnon kuvaa.


Nyt olen siis kumminkin Itä-Suomessa. Suoritin eilen kyläkaupassa pientä empiiristä tutkimusta siitä, millaisia jalkineita ihmiset käyttävät kauppareissullaan. Crocsit (tai "Crocsit") saivat ehdottomasti eniten ääniä.

Crocsit ja villasukat ovat näyttävän näköinen yhdistelmä. 

Farkkujen lahkeet saavat mieluusti repsottaa.
Mustan ja valkoisen yhdistelmä toimii aina.

Totesin siis itsekin olevani ajan hermolla, koska olin lähtenyt kauppaan Crocseissa ja villasukissa.



Minun Crocseissani oli tosin maalitahroja taannoisesta laiturin maalaamisesta, mutta työn jälkiä on hyvä esitellä ihmisille, etteivät erehdy pitämään laiskana. 

Myös aamutossut saivat kauppajalkineina hajaääniä.





Enska sai Kolumbian-tuliaisena hatun.


Ostin hatun sieltä Medellínin käsityömessuilta, ja yksi nainen ihastui ikihyviksi hattuun. "Oi miten ihana miniatyyrihattu! Tuleeko se koiralle?" Vastasin, että juu, tulee. En viitsinyt ruveta selittämään, että ei kun se tulee äidin nallelle. 😅

23 kommenttia:

  1. Meniko sinulta nyt lahikauppa tuon purkutyon vuoksi?

    Suloisia puppeleita! Pihojen ja puutarhojen omistajat ovat ehka toista mielta.

    Meilla kauppajalkineinna (ja yllattavan usein myos kaupungilla) nayttavat olevan varvastossut. Bussissa nakee aika paljon eri-ikaisia naishenkiloita jotka ovat ilmeisesti lapsyttelemassa niilla toihinkin.

    Tyylikkaan hatun olet nallelle loytanyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meni yksi lähikauppa, mutta onneksi kauppoja on muitakin. Tuo oli kuitenkin kaikista näppärin, että siinä mielessä vähän harmittaa, vaikka muuten on hyvä, että päästään ostarista eroon.

      Mullekin tuli mieleen, kun puput pomppivat talojen pihoilla, että talojen asukkaat eivät ole välttämättä kauhean ihastuneita niihin. Ja pupuja oli oikeasti todella paljon, kymmenittäin.

      Kiva kuulla sikäläisistä kauppajalkineista. Varvastossutkin on varmasti näppärät, kun ne voi vain tökkäistä jalkaan. Ihan töihin en kyllä niissä menisi. Enkä kyllä Crocseissakaan!

      Hattu sopii Enskalle kuin nakutettu. :-) Hieman isompi se olisi tosin voinut olla.

      Poista
  2. Crocsi kuvat tosi hauskoja ! ja noi tossut 😊 ihana "maalaiskulttuuri" 😊

    VastaaPoista
  3. Vouhan harmi lähikaupan menetystä.mutta toivottavasti muita kauppoja lähellä. Olin nyt viime vierailulla Suomessa vierailulla Matinkylåssä asuvan pikkuserkkuni luona, ja kun tulin ulos Isosta Omenasta, en voinut kuin ihmetellå sitä valtavaa ranbenusbuumia siellä, varmaankin metron ansiota.
    Ihanat sorsavauvat. Vaikka olen täällä nähnyt sorsia, niin poikasia en ole nähnyt, joten taisivat sorsat olla vain talvehtimassa🦆Ja hyvin omet bongannut myös citykaneja,tuon musta on varmaan jonkun lemmikin jälkeläinen.
    Hieno kauppakäyntikenkätutkimys😁Minulla on vain feikki-Crocksit, joita käytän vain kun vien Bambia ulos. 🐕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matinkylä on muuttunut kyllä ihan valtavasti siinä ajasssa (about 15 v.), jotka mekin ollaaan ukkelin kanssa siellä asuttu. Muutos on ollut niin uskomaton, että välillä epäilee omaa muistiaankin. Olisi pitänyt ottaa kuvia niiltä ajoilta, kun muutimme Matinkylään, niin olisi jotain vertailukohtia. :-)

      Minäkin mietin, että tuon musta kani saattaa olla jonkun lemmikkikanin jälkeläinen. Miten muuten tuommoinen noin erikoisen näköinen kani saattaisi löytyä luonnosta?!

      Feikki-Crocsit on just hyvät - itsellänikin on semmoiset. ;-D

      Poista
    2. Anteeksi, pieni korjaus edelliseen. Nyt kun kävin miettimään, niin mehän ollaan asuttu Matinkylässä jo reilut 17 vuotta. :-D Toki aina välillä ollaan käyty "asumassa" jossain muualla.

      Poista
  4. Toisaalta sääli, että ostari saa häipyä. Toivottavasti on yhtä lähellä edes jokin ruokakauppa. Itse hieman diggailen suomalaisia ostareita, koska näin autottomalle ne ovat olleet tärkeitä. Ja laiskakin olen eli ei kiinnosta hankkiutua kovin pitkälle pelkästään ruokaostoksille. Kerran asuin Suomessa jonkin aikaa asuinalueella, jossa lähin ruokakauppa oli parin kilsan päässä. Oli melko ärsyttävää!

    Mutta ihanaa nostalgiaa! Olen käynyt itsekin fillaroimassa noilla suunnilla joskus sata vuotta sitten <3 Pupusia en muista nähneeni, mutta jestas miten ovat suloisia, iik! Kieltämättä melko tummasävyinen tuo yksi pupu – ihan kuin olisi saanut salamasta :D

    Crocsit, voi apua. Minä en laittaisi sellaisia jalkaani vaikka masettaisiin :D Tosin olen kyllä laittanut eli heti syön sanani. Minulla on meidän mökillä crocsit, joita käytän mutta vain ja ainoastaan pihapiirissä. En suostu ne jalassa siirtymään tontin rajojen ulkopuolelle :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso Omenakin on meiltä ihan lyhyen kävelymatkan päässä, mutta joskus sekin matka tuntuu liian pitkältä. Oikein huvitti, kun piti sunnuntaina kävellä Isoon Omenaan, ja matka tuntui ihan hirveän pitkältä, vaikka matkaa oli alle puolet siitä, mitä Medellinissä on Exitoon, eikä matkalla ollut lainkaan mäkiä. En olisi yhtään jaksanut lähteä kävelemään "niin pitkää matkaa". :-D Kaikki on näköjään suhteellista! Mutta on kyllä tosi tärkeää, että ruokakauppa on lähellä. Vanhemmillani on matkaa kauppaan yli 5 kilsaa, mutta sinnekin on tullut joskus lähdettyä muutaman irtokarkin takia. :-)

      Minäkään en ole koskaan nähnyt kuin jonkun satunnaisen pupun, mikä johtuu varmasti siitä, että en muista lenkkeilleeni rantaraitilla koskaan noin aikaisin aamusta. Puput taitavat piileskellä jossakin päiväsaikaan. Salamasta saanut pupu - kääk! :-D

      Mulla on aina crocsit (siis feikki-crocsit) kotitossuinakin maailmalla ollessa. Anoppilassakin taitaa olla mun yhdet crocsit odottamassa. Mutta ymmärrän, että crocsit eivät ehkä viehätä kaikkien esteettistä silmää. :-)

      Poista
  5. Ihania pupuja <3 ja varmaan kyllä melkoinen riesa...

    Just aattelin et en pidä liiemmin crocseista mutta olen kyllä hiihellyt ne jalassa töihin ja kohta laitan ne koipeen kauppareissullekin.. mulla on vielä noi kirkuvat pinkit versiot :-o

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkoisia puppeleita. <3 Kovin arkoja tuntuivat kyllä olevan, paitsi tuo rusakko, jota ei näyttänyt kiinnostavan muu kuin syöminen. :-D

      Mun crocsit taitaa olla aika neutraalin värisiä, mutta keltaiset crocksit olisi kivat. :-)

      Poista
  6. Ihanan sympaattinen kenkäkulttuuri siellä <3 Mökkireissuilla on niin helpottavaa seurata kuinka Helsingistä poistuessa elämänmeno rauhoittuu ja turha ulkonäkökeskeisyys suorastaan katoaa. Olen itse erittäin käytännöllinen pukeutuja joogapöksyineni joten sovin kyllä maalle ihan hyvin :D Siellä crocsitkin löytyy koko porukalta! Silloin kun jotkut kengät on ylipäätään pakko pukea.

    Ja hei tuo pupu taitaa olla hermeliinikanin jälkeläinen! Meilläkin Täällä Vuosaaressa niitä näkyy joskus. Ovat kyllä hassuja, heti tulee mieleen että jonkun lemmikki on karannut... Ja ehkä onkin, muutama citykanisukupolvi sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan aina, kun olimme kerran äiteen kanssa pesemässä mattoja, ja mentiin sen jälkeen suoraan kauppaan. Minua nolotti ensi alkuun ihan hirveästi mennä kauppaan sen näköisenä, mutta nolotus hävisi hyvin äkkiä, kun huomasin, että kaupassa oli muitakin samalla lailla pukeutuneita. ;-D

      On tosiaan hauska, miten sitä muuttuu ihan yhdessä päivässä "maalaiseksi". En voisi ikinä kuvitella meneväni pääkaupunkiseudulla edes lähikauppaan tukka pesemättä ja ilman meikkiä, mutta täällä maalla on ihan toinen meininki. :-)

      Ja hei, kiitos tiedosta! Googletin hermeliinikania, ja kovin samannäköiseltä tosiaan näyttää! Ihanaa kesäistä viikonloppua sinulle ja koko perheellesi! <3

      Poista
  7. Tässä kaupungissa on nykyään paljon kauriita (en nyt tiedä mikä se oikea nimi olisi) ja täällä missä asun, kulkee fasaaneita, jotka kyllä huutelivat taas keväällä. Ja oravia ja kettujakin. Pupuja on näkynyt tuolla yliopistolla, mutta nyt en kyllä pitkään aikaan ole nähnyt niitä.

    En viitsi kommentoida crockseja enkä feikki-crockseja, sillä en pidä niistä. :) Maalla niitä on kyllä monilla ja ovat näköjään käteviä monissa pikkupuuhissa, kun muuten pitää jatkuvasti ottaa kengät pois ja taas laittaa niitä jalkaan kun hakee puita tai käy saunalla. Täällä oli yhteen aikaan sellainen muoti, että koululaiset kulkivat reinoissa koulussa. Mahtoivat olla kylmiä ja liukkaita. Minusta ne ovat ulkona tosi liukkaat! (ne minulla sentään on :)

    Nauti Itä-Suomesta, kesän iloista kuten valosta ja muista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauriita (tai jotain vastaavia eläimiä) näkee usein pääkaupunkiseudullakin, varsinkin Kehä ykkösen ja kakkosen liepeillä. Itse asiassa kun lähdin ajelemaan alkuviikosta Itä-Suomeen, Kehä kakkosen yhdessä mutkassa makasi tien vieressä kuollut kauriin vasa. :-( Ketun olen nähnyt muistaakseni kaksi kertaa, ja toinen kerta taisi olla Espoossa. Jos on liikkeellä yöllä tai aikaisin aamulla, on hyvä mahdollisuus nähdä vähän "eksoottisempia" eläimiä pääkaupunkiseudullakin.

      Ymmärrän hyvin, että crocsit eivät ole kaikkien mieleen. :-) Eiväthän ne mitenkään erityisen kauniit ole! Nyt muistin, että eikös niihin myyty joskus jotain koristeitakin, joilla sai tehdä crocseista enemmän itsensä näköisiä. Ja kätevyys on minullakin se tärkein juttu, ja edullisuus tietysti. Täällä vanhempieni luona on crockseja joka ovella. :-)

      Reino-muoti kuulostaa hassulta mutta varsin vaaralliselta!

      Kiitos, Helena. En erityisemmin pidä valoisista kesäöistä, koska valoisalla on niin paljon vaikeampi nukkua kuin pimeällä. En tykkää pitää yöllä verhoja ikkunan edessä paitsi täällä Itä-Suomessa, jossa ikkunan takana on metsä, ja vähän jänskättää, että jos herää yöllä, ja ikkunasta katsookin joku mörkö. :-) Mutta onhan valoisissa kesäöissä toki hyvätkin puolensa, kun voi puuhailla ulkona myöhään.

      Poista
  8. Ostariromantiikkaa kerrassaan, tuollainen joku vanhan ajan kunnon ostari pitäisi musta kyllä museoida, sillä kohta ne ovat muisto vain menneisyydestä. Johan on kenkämuotia, mutta en nyt tiedä onko meidän alueen yöpaidassa hakemaan aamiaislehdet ja -leivät sen parempi :D Meillä ei ole juuri villejä elikoita kuvattavaksi paitsi kissat ja rotat, joita en onneksi näe kun en juuri yöllä liiku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostarimuseo kuulostaa kerrassaan mukavalta. :-)

      Intiassa on myös tapana liikuskella yöpaidassa, ja kerrankin bongasimme pariskunnan jäätelöbaarissa yhdentoista aikaan illalla yöpaidoissa. No, mikäs siinä, jokainen tyylillään. Ei ole kyllä mun tyyli, varsinkin kun nukun pelkissä alkkareissa. :-D

      Poista
  9. Onpa veikeä tuo musta pupu, en ole kyllä koskaan moista nähnyt.

    Crocseista mulla on pahoja traumoja... Kanarialla klinikalla työskennellessä meille tuli (suomalainen) asiakas, joka ilmoitti, että hänellä on jalassa paha rakko, joka ei ihan rakkolaastarilla tokene.
    Ukko sisään ja tutkimaan rakkoa. Ukolla jalassa mustat crocsit, joissa mustat sukat (!?!?) ja ulkona lähemmäs 30 astetta. Voit kuvitella ne odöörit, jotka ilmoille lehahti, kun hän nykäisi varpaat paljaaksi... :P Mustassa kumipopossa haudutettua hikijalkaa, olkaa hyvät!
    Jätin lääkärin potilaineen paikkailemaan rakkoa, vaikka hän huuteli, että jos minä kärsin, sinäkin kärsit. Tuumin vaan, että joo en ja lähdin etsimään ilmanraikasteputelia. Ovat kyllä paholaisen keksintö mokomat rumat haisevat kengät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta pupu oli kyllä melkoinen huomionherättäjä!

      Voi ei... olen tosi huono kestämään mitään pahoja hajuja, joten tulee paha olo, kun kuvittelenkin tuota hikijalkaukkoa. Yök!!

      Itselleni ei kyllä tulisi mieleen käyttää sukkia crocsien kanssa, mutta tyylejä on monia...

      Poista
  10. Mietiskelinkin kun ennen joulua kävelin Matinkylän ostarin läpi, että jokohan se lienee viimeinen kerta. Näköjään näin kävi. Vaikea on pienten kauppojen pysyä kannattavina kun vieressä on "ostosparatiisi", vaikkei se välttämättä etenkään vanhempien ihmisten mielestä sellainen olekaan. Johan siellä saa kävellä ulko-ovilta ruokakauppaankin vaikka kuinka pitkästi, ja vielä toisen mokoman kaupan läpi kassoille. Pitääpä käydä pällistelemässä ostarin tuhoa kun ensi viikonloppuna piipahtaa niillä nurkilla.

    Itse vastustin crocseja monta vuotta, kunnes erehdyin sukulaisen taloa pystyssä pitäessä kokeilemaan hänen karvavuorellisia versioitaan. Kun samanlaiset vielä tulivat kirpputorilla vastaan, oli hankinta pakko suorittaa. Ihan täydelliset kengät, kun pitää piipahtaa nopeasti pihalla. Portista ulos en niillä kuitenkaan lähde, varvassandaaleilla kylläkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas hauska kuulla, että sinäkin liikut samoilla kulmilla. :-)

      Iso Omppu on muuttunut laajentamisen myötä minusta edukseen, mutta suuressa koossa on tosiaan huonoja puoliakin. Ei paljon huvittaisi lähteä kävellen Prismaan, kun se on siellä ihan perällä, ja kaupassakin saa vielä kävellä vaikka kuinka ja paljon. Vanhemmille ihmisille Iso Omena on varmasti painajaismaisen suuri (esimerkiksi meidän äiskä saattaisi olla hyvinkin tätä mieltä).

      Hee, mulla on karvavuorilliset crocsit vielä ihan kokematta!

      Poista
  11. Minä kuljin pitkään crocseissa vapaa-ajalla ja myös ruokakaupassa. Harmillisesti toinen crocsini katosi mökin liejuiseen pohjaan ja olen joutunut elämään crocsittomana. En uskalla sanoa, että eleganssini olisi tuosta kohentunut. Yleisin kesäkenkäni vapaalla onkin sitten flipflopit :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurja kohtalo crocsillasi!

      Minä en ole koskaan oppinut käyttämään flipflopeja, kun se nystyrä varpaiden välissä häiritsee. Muuten nekin olisivat varsin näppärät kesäkengät. Tosin niitä ei voi käyttää villasukkien kanssa. :-D

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3