Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


torstai 7. elokuuta 2014

Kuu taivaalta

Viime päivinä on saatu ihailla kaunista elokuun alun kuuta, ja olenkin istunut ahkerasti sitä katselemassa. Vaikka täysikuutakin on mukava ihailla, kuun havainnointi on minusta antoisampaa muina aikoina, kun kuun pinnanmuodostelmat näkyvät selvemmin. Tämä johtuu siitä, että kuun yksityiskohdat erottuvat parhaiten valon ja varjon rajalla, terminaattorilla, kun aurinko luon kuun pinnalle pisimmät varjot. Lämpimät ja jo kuitenkin suhteellisen pimeät kesäyöt tuovat elokuussa vielä harvinaisen mukavuuslisän, kun kesähepenissä tarkenee yölläkin.

 Kuu 6.8.2014 kello 21.32. Pääskynen suorittaa juuri kuun ohilentoa.

Kuusta voi erottaa paljain silminkin helposti kuun tummemmat alueet, "meret". Meriähän ne eivät oikeasti ole, vaikka Galileo Galilei niin luulikin, vaan meret ovat jähmettyneitä laava-alueita, jotka syntyivät, kun kuulla oli vielä vulkaanista toimintaa (3-4 miljardia vuotta sitten). Sen jälkeen kuun pintaa on muokannut ainostaan meteoriittipommitus.

Kuun vaaleammat alueet ovat ylänköjä, jotka muodostuvat keveämmistä aineksista, kuten maasälvästä. Kuun kääntöpuoli - siis se, joka ei näy maahan - on lähes yksinomaan ylänköä. Lähes kaikki meret ovat siunaantuneet siis tänne meidän maapallolaisten puolelle.

Kuu 6.8.2014 kello 22.02.

Havaintovälineillä (kuten kiikareilla, mutta myös kameran zoomilla) kuusta erottuvat kraatterit, jotka ovat muodostuneet voimakkaan meteoriittipommituksen seurauksena aurinkokunnan synnyn alkuaikoina. Sama meteoriittipommitus muokkasi myös maapallon pintaa, mutta mannerlaattojen liikkeet, eroosio, tuulet, vesi ja kasvillisuus ovat hävittäneet meiltä kraatterit. Kuun pinnalla kun ei ole mitään, mikä kuluttaisi niitä.

Suurimpien kraattereiden, kuten Copernicuksen, Gassendin ja Tychon, koot vaihtelevat halkaisijaltaan sadan kilometrin molemmin puolin. Monen kraatterin keskellä on keskusvuori, ja joistakin kraattereista lähtee ympäristöä vaaleampia säteitä, jotka ovat meteoriittitörmäyksessä syntyneitä roiskeita. Roiskeet voivat ovat pisimmillään tuhansia kilometrejä pitkiä. Kaikkein selvimmät ja pisimmät säteet on Tycholla, ja ne näkyvät varsinkin täydenkuun aikaan hyvinkin selvästi.

Tein pienen kuukartaston, johon merkitsin tärkeimmät yksityiskohdat kuun pinnalla.

Pääskynen änkesi taas kuvaan.

1 = ns. "Kultainen kädensija" (ks. edempänä)
2 = Sateiden meri ja Sateenkaarten lahti (Mare Imbrium ja Sinus Iridum)
3 = Plato-kraatteri
4 = Kirkkauden meri (Mare Serenitatis)
5 = Rauhallisuuden meri (Mare Tranquillitatis)
6 = Vaarojen meri (Mare Crisium)
7 = Hedelmällisyyden meri (Mare Fecundatis)
8 = Nektarinmeri (Mare Nectaris)
9 = Apenniinien vuoristo (Montes Apenninus)
10 = Copernicus-kraatteri
11 = Tycho-kraatteri
12 = Gassendi-kraatteri

Punaisella rastilla on merkitty paikka, johon ensimmäinen miehitetty avaruuslento, Apollo 11, laskeutui. Armstrong ja Aldrin siis suorittivat ensimmäisen kuukävelyn tuossa kohtaa.

Meret ovat saaneet nimensä entisaikojen (lähinnä 1600-luvun) tähtitieteilijöiltä; kraatterit puolestaan suurilta miehiltä, kuten Aristoteleeltä, Tyko Brahelta ja Kopernikukselta.

Kultainen kädensija eli "Kultainen kahva" on kraatterivallin reunus Sateiden meren rannalla. Se näkyy kaikkein selvimmin silloin, kun kuu on kymmenen päivän ikäinen - eli juurikin eilen.

Kuu 6.8.2014 kello 22.59. Tychon säteet näkyvät tässä kuvassa vähän selvemmin, ja myös Gassendi-kraatterin keskushuippu näkyy aika hyvin. Kultainen kädensija näkyy sekin luoteiskulmassa.

Kun kuu on matalla, sen väri muuttuu kellertäväksi tai oranssinpunaiseksi. Kuun kellertävä väri johtuu ilmakehästä, joka on horisontissa paksumpi kuin korkeammalla taivaalla ja joka suodattaa valosta sinisemmät värisävyt pois. Vain pidempiaaltoiset, punaisemmat värisävyt pääsevät silmiimme asti ja saavat kuun näyttämään kellertävältä tai punaiselta.

Kuu 7.8.2014 kello 0.31. (Kellertävän kuun kuvaaminen oli haasteellista, eikä kuvasta tullut oikein tarkka.)

Kuun väritykseen vaikuttaa korkeuden lisäksi myös ilman puhtaus: utuisemmalla ja kosteammalla säällä kuu näyttää myös keltaisemmalta. Kuun oikea väri on kuitenkin (astronauttien ottamien kuvien mukaan) harmaa. 

Lopuksi pitää taas muistuttaa yhdestä itselleni mieluisimmasta tähtitaivaan tapahtumasta eli perseidien tähdenlentoparven maksimista, joka on ensi viikolla 13.8. aamuyöllä. Kannattaa siis tarkkailla taivasta ensi viikon alussa (ja tietysti muulloinkin)!

16 kommenttia:

  1. HIenot kuukuvat:) Ja kiitos tiedosta,pitää varmaan sitten tähyillä taivaalle ensi viikolla;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael. Nyt sitten vaan tähdenlentoja tarkkailemaan. ;-)

      Poista
  2. Oho, sähän oot melkonen kuuasiantuntija! :) mä en tiennyt näistä mitään...

    Ja ihan mainio toi kuva, missä on pääskynen juuri kuin kuun reunalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtitiedettä on tullut harrastettua joskus ennen muinoin vähän aktiivisemminkin, ja yhä edelleen syksyisin iltojen pimetessä alkaa tehdä mieli palata vanhan harrastuksen pariin. Mutta kun sitä varten pitäisi mennä pimeään, enkä mä uskalla mihinkään pimeisiin paikkoihin yksin mennä. :-D

      En mä kyllä noita kuun meriä jne. ihan noin vaan muistanut, vaan jouduin vähän lunttaamaan. :-)

      Poista
  3. Upeita kuvia! Pokkarikameralla tuollaisia kuvia ei saa tekemälläkään. Onko sulla minkälainen järkkäri? Olen itse harkinnut järjestelmäkameran ostamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä nämä kuvat on pokkarikameralla otettuja. Tosin nyt mulla oli myös mun hurjat lisävarusteet käytössä: käytin sellaista pientä jalustaa ja myös kahden sekunnin itselaukaisinta, ettei laukaisimen painallus tärähdyttänyt kuvaa.

      En ole myöskään käsitellyt kuvia mitenkään muuten kuin että rajasin kuvista ylimääräistä taivasta pois. Niin, ja tietysti lisäsin tuohon yhteen kuvaan nuo numerot.

      Poista
  4. Upeat kuukuvat!!!
    Itse olen joskus yrittänyt napsia kuukuvia, mutta ikinä en ole onnistunut :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :-) Mäkin olen ottanut kuusta aika paljon kuvia ja huomannut, että siinä on kyllä aika haasteellinen kuvauskohde. Ehkä kuvat onnistuivat nyt kohtuullisesti siksi, että käytin jalustaa?

      Poista
  5. Kiitos monipuolisesta ja mielenkiintoisesta kuu-tietoiskusta. Ja mitkä kuvat, komeita ovat. Pääskynen on osunut hyvin ohilennossaan tai siis sinä olit sopivasti paikalla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita pääskysiä lenteli taivaalla enemmänkin, joten ei vaatinut ihan hirveän monen tunnin odottelua, että sain vangituksi yhden kuvaan ;-)

      Poista
  6. No onpa hienot kuvat! ja nyt olen aika paljon viisaampi kuuhun liittyvista asioista, kiitos siita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-)

      Musta olisi hienoa, jos nykyäänkin lähetettäisiin tyyppejä kuuhun, niin voisi yrittää metsästää niitäkin kameran kanssa. ;-D Tosin silloin ei ehkä enää pokkarikamera riittäisi.

      Poista
  7. Paljon infoa, kiitoa! Ja tosi upeita kuvia pokkarilla!! Minullakin on jalusta, pitaa kokeilla.
    Ja tosi upea kuu katselee minua juuri nyt ikkunasta suoraan tahan koneelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalusta on kyllä aika ehdoton hämärissä oloissa kuvaamiseen, kun itselläni ei ainakaan ole mikään hirveän vakaa käsi. :-)

      Täällä ei ole näkynyt kuuta pariin iltaan – mitenköhän käy huomisen superkuun näkemisen kanssa?

      Poista
  8. Alussa kun muutimme tahan asuntoon koko itainen puoli oli sen verran avoinna, etta nain aina sen punaisen ison taysikuun nousevan Samarian vuorien takaa. Nyt on jo jonkun vuoden ollut toisia korkeita taloja tiella, harmi. Muutaman paivan paasta, kun kuun nousu siirtyy enempi vasemmalle (pohjoisempaan) sen kylla nakee ja on se aina yhta upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tosi hienolta! Mäkin näkisin mieluusti kuun nousun, kun silloinhan se on komeimmillaan.

      Meille ei näy oikein mitkään nousut tai laskut, kun on joka puolella sen verran taloja. Joskus kuun lasku kyllä näkyy (mutta harvoinpa sitä tulee katseltua), ja kesällä myös auringonnousu, mutta sitten pitää avata jo ikkuna ja kuikkia.

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3