Älä murehdi, jos suunnitelma A epäonnistuu. Aakkosissa on vielä 28 kirjainta jäljellä.


torstai 7. huhtikuuta 2011

LKV (laillistamaton kiinteistönvälittäjä) esittelee

Alkuviikolla appivanhempien tyhjää asuntoa katsellessani tuli mieleeni, että voisin esitellä muutamia intialaisille asunnoille tyypillisiä juttuja. Tuskin appiksetkaan kauheasti pahastuvat, että esittelen heidän asuntoaan, koska siellä ei kuvaushetkellä ollut vielä mitään heidän henkilökohtaisia tavaroitaan, eikä asunnosta muutenkaan ole tulossa heidän pysyvä kotinsa, vaan he ovat täällä vain ikään kuin käymässä.

Intialaisissa asunnoissa olohuone, tai ehkä paremmin sanottuna oleskelutila, on tavallisesti heti ulko-oven vieressä. Tähänkin tilaan oven viereen tulee todennäköisesti sohva tai jonkinlainen istuinryhmä, johon vieraat voi ovelta istuttaa. Intiassa käy kaikenlaisia vieraita niin paljon, että on mukava, että olohuone on heti oven vieressä, jottei kaikkein tuntemattomampia ihmisiä tarvitse kuljetella koko talon läpi. Sellaisiakin asuntoja olen nähnyt, joissa on tämän oleskelutilan lisäksi toinenkin oleskeluhuone, joka on tarkoitettu vain oman perheen ja läheisten käyttöön. Minusta on kiva idea pitää perheen ja vieraiden tilat erillään, jotta edes jonkinlainen yksityisyys säilyy.

Lattiat ovat lähes poikkeuksetta kiveä, mikä on kesällä mukava, mutta talvella ei niinkään. Kivilattia on luonnollinen valinta, sillä marmoria on Intiassa runsaasti, ja kivilattia on helppohoitoinen ja pitkäikäinen. Samasta syystä myös keittiön työtasot ovat useimmiten marmoria. Mattoja käytetään lattioilla hyvin vähän; lähinnä kai siitä syystä, että ne ovat aika epäkäytännöllisiä. Pölyä kertyy jostakin raoista sisätiloihin niin paljon, että lattiat joutuu pesemään lähes päivittäin. Matoista on oikeastaan vain haittaa, koska siivotessa niitä saa olla nostelemassa koko ajan ulos. Matot keräävät pölyäkin ihan hirveästi, ja imureita käytetään Intiassa hyvin harvoin, vaikka niitä on toki saatavilla.

Kengät jätetään asunnon ulkopuolelle käytävään. Oven edessä olevien kenkien määrästä ja laadusta voikin jo päätellä, kuinka paljon ja minkä tyyppistä väkeä sisällä on. :-)

Ruokailutila ei ole koskaan keittiössä, vaan se on usein oleskelutilan yhteydessä. Tässä asunnossa ruokailuryhmä on tarkoitettu parvekkeen ovien eteen, oleskeluhuoneen viereen. (Kuva on otettu ulko-ovelta päin katsoen).

Parveke on ihanan iso ja näköala mukavan esteetön.


Parvekkeen toisessa päässä on lavuaari, joka on tarkoitettu käsien pesuun. Ruoka syödään tavallisesti käsin, joten pesupaikan tulee olla ruokailupaikan lähellä. Useimmiten lavuaari on sisällä ruokailutilan yhteydessä, mutta joskus se saattaa olla myös tällä tavalla parvekkeella. Pyyheripustimet ovat usein tuommoisia rinkuloita, jotka ovat minusta hirmuisen hauskoja!

Perinteisesti Intiassa käytetään sisustuksessa lähes yksinomaan tummaa puuta, kuten tästäkin makuuhuoneen kaapistosta näkyy.

Tehtävä: bongaa kuvasta kylpyhuoneen ovi.
Vinkki: se ei ole kuvan oikeassa laidassa oleva avonainen ovi, joka on makuuhuoneen ovi.


"Anteeksi, mutta mä käyn vähän tuolla kaapissa..."

Tumman puun joukossa tämä vaaleanpunainen makuuhuone onkin aika piristävä poikkeus.

Intialaisissa ikkunoissa on aina kalterit. Niillä tietysti maksimoidaan turvallisuus, mutta ne myös hankaloittavat ikkunoiden availua ja sulkemista sekä ikkunoiden pesua. Kun ikkunat aukeavat ulospäin ja välissä on kalteri, en ymmärrä, kuinka ikkunan oikein saa pestyä. En keksi muuta keinoa kuin ruuvata kalteri irti - ja täytyy kyllä olla aika suuri himo puhtaisiin ikkunoihin, jos jaksaa semmoiseen hommaan ryhtyä. :-)

Vanhemmissa asunnoissa kaapistot ovat yleensä valmiina, mutta uudet asunnot saa halutessaan sisustaa itse. Länsimaisia kalusteita ja sisustustuotteita on niitäkin nykyään erittäin hyvin saatavilla Intian isommissa kaupungeissa, ja Hyderabadissakin on todella paljon designliikkeitä, joissa myydään ihan kaikkea, suihkupaneeleista aloe vera -peittoihin. Mielikuvitus ja lompakko ovat vain rajana!

Keittiöt ovat intialaisissa asunnoissa yleensä hyvin pelkistettyjä, eikä niissä ole valmiina oikeastaan muuta kuin kaapit. Kaasuliesi, jääkaappi ja muut mahdolliset vempaimet pitää itse hankkia (sekä tietenkin kaasupullo!).

Tämä asunto on intialaisittain poikkeus, sillä siellä on liesituuletin. Yleensä katon rajassa on vain tuuletin (joka näkyy kuvassa ikkunan yläpuolella), ja tuuletus hoituu sen ja keittiön yhteydessä olevan ulko-oven avulla.

Suomalaistyylistä astioiden kuivauskaappia ei myöskään ole, vaan astiat kuivataan muovi- tai metallikoreissa.

Tämä keittiö on poikkeus siinäkin suhteessa, että kaappitilaa on aivan valtavasti! Normaalisti kaappitilaa on aika vähän, ja monesti kaappien tilalla on pelkät avohyllyt, joihin kaikki astiat ja ruokatarpeet pitäisi mahduttaa. Siinä kaikki keittiötarpeet astioista jauhoihin sitten ovat ihmisten ihailtavana, ötököiden tutkittavana ja pölyn laskeutumisalustana.

Käytännöllisyyttä ei ole kuitenkaan kauheasti ajateltu, sillä ylin kaappirivistö on niin korkealla, että sinne ylettävät vain koripalloilijat. Normaali-ihmiset joutuvat keikkumaan jakkaralla, jos mielivät päästä ylimmille kaapeille.

Intialaisten asuntojen erikoisuus on keittiön yhteydessä oleva pieni parveke (omakotitaloissa ulkotila), jossa on vesihana.

Tämä parveke ei ole tarkoitettu mihinkään drinkkien siemailuun ilta-auringossa vaan puhtaaseen työntekoon. Kotiapulaiset nimittäin tiskaavat tällä keittiöparvekkeella astiat, jotka sitten myös jätetään ulos (siihen koriin) kuivumaan. Näin tiskivuorta ei tarvitse katsella sisällä keittiössä. Tästä syystä kutsunkin parveketta tiskiparvekkeeksi.

Huomasin tämän tiskiparvekkeen potentiaalisen ongelman jo ikkunasta käsin.

Tehtävä: bongaa kuvasta ongelma.

Lisää kakkijoita... ja sitä itseään.

Asunto on kaupunkialueella, ja pulujakin on ilmeisesti siksi paljon.

Hihii, kato peili. :-)

Minua kiinnostaisi hirveästi kuulla, minkälaisia ajatuksia intialainen asunto ja asumistyyli sinussa herätti. Tykkäsitkö jostain, inhotti jokin tai oliko ihmetyksen aiheita?

14 kommenttia:

 1. Itse tykkäsin kylpyhuoneen ovesta :D Tosin miten siitä kuljetaan? Joutuuko kumartumaan ja varomaan kynnystä?

  VastaaPoista
 2. Hauska virtuaalinen retki intialaiseen asuntoon :) Tuossahan tuli ne tärkeimmät mainittua.

  Oikein hieno asunto on teidän anopilla! Tämä onkin ehkä sellaista luksus-osastoa asuntojen kohdalla, sen verran valoisa ja paljon säilytystilaa intialaiseksi kodiksi.

  Keittiön kaapit on Intiassa ihan uusi juttu - perinteisestihän keittiössä on ollut vain hyllyjä, kuten meidän aikaisemmassa asunnossa. Se on tosi hankalaa. Ja nuo korkeat kaapit ärsyttää kovasti! Noita yläkaappeja useammin vielä olen nähnyt intialaisissa kodeissa sellaiset ylähyllyt, joita kutsutaan loftiksi, jolla säilytetään kaikenlaista rojua. Mielestäni ne avohyllyt rojuineen on tosi rumia, mutta olenkin suomalainen (kaikki rojut piiloon) ;-)

  Tuo pikkueteinen olohuoneen ja oven välissä on tosi hyvä anopin asunnossa. Täällä Bangaloressa ulko-ovi avautuu yleensä suoraan olohuoneeseen, joten sisäänkurkkijat saavat katsella, kun isäntäväki katsoo tv:tä ja syö ruokaa. iik.

  Noista kengistä kommentoisin sen verran, että minusta on tosi kiva, kun etelä-intialailla on tapa ottaa kengät sisääntullessa pois kuten suomalaisillakin, mutta pohjois-intialaiset pitävät usein kenkiä sisälläkin. Jos nyt eivät ulkokenkiä niin heillä on melkein aina jotkut tohvelit jalassa. Ehkä siksi, että pohjoisessa talvella lattiat on TODELLA kylmiä (lue: ei lämmitystä).

  Tuo ikkunanpesu on ihmettänyt minua aina. En ole vieläkään keksinyt, miten ne saisi pestyä, ja kun asuu korkealla, niin ei voi kiivetäkään ulkopuolelle pesemään. Ilmeisesti täällä käytetään ammattilaispesumiehiä, jotka tulevat tikkailla pesemään, mutta en ole koskaan nähnyt moista... jätetäänkö ikkunat ulkoa törkyisiksi?

  Aivan ihana parveke anopilla. Me ollaan huomattu, että me - sekä allaolevat britit - ollaan ainoita, jotka käyttää parveketta virkistystarkoitukseen. Kuten sanoit, suurin osa käyttää parveketta astioiden pesuun, tai sitten vaatteiden kuivatukseen ja tavaralaatikoiden säilytykseen.
  No, tapansa kullakin!

  VastaaPoista
 3. EverFree, hihii, tuo kylppärin ovi on ihan tavallinen ovi, joka on vain naamioitu kaapin oveksi, mutta en kyllä ymmärrä miksi. Kai jonkun mielestä on ollut paremman näköistä, kun koko ovirivistö on yhtenäinen. Kynnystä siinä ei muistaakseni ollut ollenkaan. Minä en olisi edes huomannut, että oven takana on kylppäri, ellei mies olisi sitä ruvennut esittelemään. :-D

  Anna, asunto on tosiaan kiva ja valoisa; ainoastaan master bedroom on aika pimeä ja siksi ehkä appikset valitsivatkin makkarikseen tuon vaaleanpunaisen huoneen. Ihmeen tyytyväinen anoppi oli muutenkin asuntoon, vaikka oletin jo, että sieltä tulee vaikka miten pitkä liuta valituksia. :-D

  Minäkään en tykkää avohyllyistä yhtään! Meilläkin on tässä asunnossa keittiössä avohyllyt, ja nyt kun rupesin oikein tarkemmin ajattelemaan, niin eihän täällä ole ainuttakaan ovellista kaappia, paitsi yksi vaatekaappi, joka on ostettu erikseen. No, jääkaapissa on tietysti ovi. :-D On vain pelkkiä avohyllyjä, ja ärsyttää, kun makkarissakin kaikki vaatteet näkyvät heti ovelta. On siinä ehkä se hyvä puoli, että tulee pidettyä vaatepinot suhteellisen suorissa riveissä, jos vaikka joku tarkastaja eksyy paikalle. Minäkin haluaisin saada mieluummin kaikki rojut piiloon. ;-) Kaiken lisäksi harvemmin käytettävät tavarat pölyttyvät avohyllyissä ihan väkisinkin.

  Meillä on sellainen tapa, että otetaan kyllä kengät pois, mutta jätetään ne ulko-oven sisäpuolelle. Minua vissiin pelottaa jättää kenkiä ulos käytävään, koska jokuhan voi vaikka käydä kähmimässä ne sieltä. :-)

  Olisi tosiaan kauhean kiva, jos joku kertoisi, miten tuo ikkunanpesu onnistuisi! Olen miettinyt tuota samaa, että ehkä joskus joku käy pesemässä koko talon ikkunat ulkopuolelta kerralla, mutta en ole minäkään koskaan nähnyt tällaista tapahtuvan. Ja juuri niin kuin sanoit, jos asuu korkealla, niin ei voi itse tosiaankaan kiivetä ulkopuolelle ikkunoita pesemään. Ja vaikka yrittäisi pestä ikkunaa ulkopuolelta sisältä käsin ja ruuvaisi kalterin pois, niin silti pitäisi harrastaa aika paljon akrobatiaa, jotta saisi ikkunan puhtaaksi niin, ettei itse putoa maahan. Vai onkohan ikkunoiden peseminen sekin ihan erityinen suomalainen tapa, vähän niin kuin matonpesukin?

  Intialaiset eivät tosiaankaan käytä parvekkeitaan muuta kuin hyötykäyttöön. Eilenkin, kun purimme appivanhempien tavaroita, tyhjät pahvilaatikot heiteltiin tuolle ihanalle parvekkeelle. Mikä synti ja häpeä, jos siitä tulee joku rojuvarasto! Mies kyllä ehdotti anopille, että ostetaan muovituoleja ja laitetaan ne parvekkeelle, jotta appivanhemmat voivat sitten istua illalla parvekkeella ja katsella ulos kadulle ja puistoon. Anoppi oli aika kummastuneen näköinen, eikä oikein tainnut ymmärtää ehdotuksen ideaa ollenkaan. Minä kyllä istuisin tuolla parvekkeella aina iltaisin, vaikka hyttyset tietysti lopettaisivat senkin ilon lyhyeen!

  VastaaPoista
 4. Olet aika hyvä asunnonvälittäjä,melkein olin valmis vuokraamaan tuon;D
  Täälläkin yleensä on olkkari heti ulko-oven vieressä,tosin itselläni on parin metrin ikäänkuin eteiskäytävä,joka on liian kapea jotta siihen mahtuisi joku kaappi,eli ihan turha siis.Lattiat ovat täälläkin yleensä kiveä,vaikka jotkut suosivat parkettia ja puuta.
  Hyvän näköinen asunto kyllä appivanhemmillasi! Tuo pesutila parvekkeella oli hieman kumma,kunnes muistin että ystäväni Marynkin toisella parvekkeella on sellainen.
  Ja pulut,samanlaisia kakkijoita on minullakin täällä,I HATE THEM!

  VastaaPoista
 5. No niin, Yaelian, joko tulisi kaupat? :-D
  Nuo pulut ovat kyllä ihan kauheita. Muistankin, että puhuit niistä jo silloin pyykinkuivauksen yhteydessä. Ja kun niitä on vielä niin paljon, ja röyhkeitäkin ovat kuin mitkä. Kun avasin parvekkeen oven, pulut lensivät toiselle parvekkeelle odottelemaan, ja sitten kun menin sisään, pulut palasivat heti takaisin parvekkeelle sontimaan. Eivät siis pahemmin ihmistä pelkää. Eikä taida auttaa mitkään pelotuskeinot? Pitäisi varmaan virittää joku verkko, jolla ne ehkä saisi pidettyä poissa.

  VastaaPoista
 6. Kiva tehdä vertailuja meidän majapaikkaamme, paljon löytyi tuttuja piirteitä vaikkei kyseessä ollutkaan yksittäinen asunto.

  Outoa ajatella että kuukausi sitten oltiin vielä siellä. Tuntuu että siitä olisi jo pieni ikuisuus...

  - Minna

  VastaaPoista
 7. Kiitos esittelystä,oli kiva tutustua intialaiseen kämppään. Vessan oven löysin kuvasta muuten heti, ilmeisesti opin Intian matkalla etsimään/löytämään siistejä vessoja. :-)

  VastaaPoista
 8. Minna, toivottavasti olette selvinneet reissusta jo ihan sataprosenttisesti. :-) Minustakin siitä tuntuu olevan tosi pitkä aika kun olitte täällä... aika lentää vissiin ihan huomaamatta.

  Ehkä kaikissa asunnoissa on pääperiaatteet samat, varsinkin kun se teidän majapaikka muistutti enemmän jonkinlaista kotimajoitusta kuin ihan hotellia. Mietinkin, olisiko se voinut olla entinen asunto, joka oli muutettu myöhemmin guest houseksi. En tiedä, kun en tutkinut kaikkia nurkkia kuitenkaan. ;-)

  Allu, kiva jos tykkäsit. :-) Intiassa oppii kyllä vainuamaan käyttökelpoiset vessat aika pian! Ehkä se on joku itsesuojeluvaisto tai jotain. :-D

  VastaaPoista
 9. Minulta olisi jäänyt vessaan meneminen, ei olisi tullut edes mieleen sitä kaapista hakea :)
  Muuten aika lailla saman tyylisesti siellä eletään kuin täälläkin paremmissa asunnoissa, paitsi että täällä ei missään ole valmiiksi mitään kaapistoja.
  Lattiat on kiveä täälläkin ja kengillä kävellään sisään matonreunalle asti, jos sellainen on. Matto on usein suojattu läpinäkyvällä muovilla. Jatkuvan pölyn takia pitää siivota ahkeraan jos mieli asua siististi.
  Parvekkeet toimii samalla tapaa, olkkarin parveke oleskeluun (jos hyttysiltä pystyy) ja keittiöparveke siivousparvekkeena.
  Turkinkyyhkyistäkin on samanlainen kakkaongelma.
  Suurin ylätys oli tuo lavuaari parvekkeella, sellaista en ole ennen nähnyt. Ei hassumpi idea onhan se siellä parempi kuin ruokailutilassa..

  VastaaPoista
 10. Sirokko, mielenkiintoista kuulla, että siellä teillä on asumisessa niin paljon yhtäläisyyksiä Intian kanssa. Tuo lavuaari parvekkeella on minustakin vähän hassu, mutta toisaalta, miksi ei. Enkä osaisi kyllä minäkään kaappiin ensimmäisenä suunnistaa, jos vessahätä tulisi! :-D

  VastaaPoista
 11. Minua huvitti tuo vessa ihan älyttömästi. Tai no, näin se kuvan ennenkuin luin sinun postauksen ja ajattelin että siinä kaapissa on joku potta tai jotakin, jos ei jaksa ihan oikeaan vessaan lähteä yöllä. hihii! :)

  Kengistä pitikin kysyä heti että varastetaanko niitä kenkiä ikinä? Tuntuu että olisi helppo napata uusi kenkäpari ohi kävellessä :).

  Oih, minäkin haluan tuollaisen tiskiparvekkeen, mutta ainoastaan jos sen mukana tulee tiskaaja.. tiskaaminen on inhottavaa!!!

  VastaaPoista
 12. Laura, hihii, potta. :-) Ei kyllä tuon oven takana on ihan kunnon kylppäri. :-) En tiedä, varastetaanko kenkiä, mutta voisin hyvinkin kuvitella, että niinkin joskus käy. Tosin nuo läpsykkäät, mitä monet intialaiset käyttävät päivittäisinä kenkinään, ovat yleensä sen näköisiä, että ei mua kyllä kauheasti kiinnostaisi niitä pölliä. :-D Ehkä niillä on sisällä parempia kenkäpareja jemmassa, joita käytetään vain juhlissa ja joita ei jätetä käytävään? Mulla kun on aina muka niin hienot kengät, että jokuhan ne veisi heti. Mun kengät myös sopisi aika monelle, koska mulla on niin iso jalka. :-D

  Täältä saisit tiskaajan halvalla. ;-)

  VastaaPoista
 13. hihii, potta kaapissahan olisi hieno idea :). Minä vieläkin hihittelen omille ajatuksille :).

  VastaaPoista
 14. Laura, kun vain sitten muistaisi missä kaapissa se potta on, ettei erehdy yön pimeinä tunteina väärälle kaapille. :-D

  VastaaPoista