Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Palelua pakkasessa - ja pah!

Kun lueskelee uutisia Suomen paukkupakkasista ja lumikinoksista, tämä intialainen talvi kyllä hieman naurattaa. Normaalisti päivälämpötila Andhra Pradeshin osavaltiossa on tänä vuodenaikana 28 asteen paikkeilla. Viime päivinä Andhran yllä on kuitenkin leijunut jonkinlainen poikkeuksellinen matalapaine; aurinkoisten talvipäivien sijasta on sadellut, ja lämpötilat ovat jääneet päivisin noin 23 asteeseen ja öisin 15 asteeseen.

Nämä kauheat talviolosuhteet ovat saaneet paikallisen väen aivan sekaisin. Paksut nahkatakit, villapuserot ja huivit on kaivettu naftaliinista esiin ja puettu päälle. Kaikki tietenkään eivät talvitamineisiin pukeudu - yhä näkee naisia ohuissa sareissa - mutta aika moni kuitenkin. Kun Tirupatissa herättiin maanantaiaamuna poikkeuksellisen viileään aamuun, alle 20 asteen lämpötiloihin, kaupungin normaali elämä järkkyi: monet lapset jättivät menemättä kylmyyden takia kouluun, ja kaupungin kaduilla oli väkeä huomattavasti vähemmän, kun ihmiset pysyttelivät sisätiloissa. Hyderabadin alueen hallinnollinen johtaja, herra Natarajan Gulzar, antoi kuitenkin lausunnon, että kylmyydestä huolimatta kouluja ei aiota sulkea. Siis mitä. Onko tämä joku vitsi?

Ei näy aurinkoa, ei.

Vakavasti ottaen: kyllä minuakin hieman paleltaa, varsinkin aamuisin. Kylpyhuoneidemme ikkunat ovat "aina avointa" -mallia; niissä ei ole lasia lainkaan, vaan pelkästään sellainen muoviritilä. Kun yöllä on ollut viileää, kylpyhuoneessa on aamulla aika kylmä, eikä aamusuihku ole kovinkaan miellyttävä kokemus, kun kuumaa vettäkin tulee suihkusta vain pieni liru. Asunnon lattiat ovet kiveä, ja kylmyys hohkaa lattiasta ikävästi, kun eihän täällä (käytännön syistä) mitään mattoja harrasteta. Eilen ikävöin kovasti villasukkiakin! Kivitalot eivät muutenkaan ole kauhean lämpimiä, jos aurinko ei lämmitä päivisin yhtään. Minulla ei ole Intiassa oikein paksuja vaatteitakaan, koska Intiassahan on aina lämmin... Kaupasta niitäkin saisi, sillä siellä myydään toppatakkeja, villatakkeja ja pipoja. Pitäisi ehkä käydä ostamassa kunnon tamineet, ettei tarvitsisi valittaa.

Nämä vaativat talviolosuhteet huomioidaan myös naistenlehdissä, jotka ovat tulvillaan vinkkejä siitä, miten selvitään talven yli kauniina, terveinä ja onnellisina.

Seuraavaksi muutamia vinkkejä talven keskelle. Kaikki vinkit ovat intialaisesta Femina-lehdestä, joulukuun 2010 numerosta.

Ihon kosteustasapainon kannalta kannattaa muistaa mm. seuraavat asiat:
  • Älä oleile suihkussa liian pitkään, äläkä käytä liian kuumaa vettä, sillä se vain kuivattaa ihoa.
  • Käytä aurinkovoidetta. Talvella oleillaan enemmän ulkona, ja aurinkokin kuivattaa ihoa. (Oma sivuhuomautukseni: aurinko myös ruskettaa, ja intialaisten suurin pelkohan on se, että he saavat lisää väriä pintaan. :-D)
  • Suojele ihosi ulkona ollessasi, sillä tuulikin saattaa kuivattaa ihoa.
  • Vältä vaahtoavia ihonpuhdistusaineita. Perussääntönä voidaan pitää sitä, että mitä enemmän tuote vaahtoa, sitä enemmän se kuivattaa ihoa.
  • Älä nuoleskele huulia - sylki vain kuivattaa niitä lisää.
*****

Ihoa ja kehoa voi hoitaa kotikonsteinkin, ilman kaupan kalliita tuotteita:
  • Muussaa kypsä banaani ja levitä se kasvoillesi. Banaani kosteuttaa ihoa.
  • Levitä vartalon kuiviin ongelmakohtiin runsaasti kosteusvoidetta ja kääri tämä kohta kelmuun tai muoviin. Anna vaikuttaa 30 minuutin ajan, kunnes voide on imeytynyt hyvin.
  • Mikä tahansa kasviöljy kosteuttaa tehokkaasti ihoa, vaikka saattaakin tahrata vaatteet. Kasviöljy on turvallinen, luonnonmukainen ja edullinen vaihtoehto kaupan voiteille.
  • Jos kärsit kuivasta päänahasta, lämmitä kattilassa kupillinen majoneesia, kunnes öljy erottuu majoneesista. Levitä öljy päänahkaan, peitä pääsi suihkumyssyllä ja pese öljy pois päästä puolen tunnin kuluttua.
  • Tehokas kotitekoinen ihonkosteuttaja saadaan myös, kun raakoja maapähkinöitä jauhetaan maidon kanssa tahnaksi ja mukaan sekoitetaan vielä hunajaa.
*****

Vaikka talvella tekisi mieli kääriytyä huopaan ja jäädä kotiin, talvella voi keksiä kaikenlaista tekemistäkin.

Ulkosalla:
  • Lähde metsästämään alennusmyyntejä. Useilla kaupoilla on joulukuusta lähtien hurjat alet, jolloin tavaraa saa jopa puoleen hintaan. Jotkut kaupat järjestävät myös erityisiä keskiyön shoppailutapahtumia, joten ole tarkkana!
  • Järjestä nuotio-/grillausiltoja. Nuotioillat - joko kaupungin ulkopuolella tai vaikkapa omalla takapihalla - voivat olla hyvinkin hauskoja. Kutsu mukaan ystävä, joka osaa soittaa kitaraa, ja laulakaa lauluja ja pelatkaa pelejä. Sytyttäkää nuotio ja paistakaa siinä tikka-ruokia ja kebabeja.
  • Lähde pois kaupungista. Suunnista ystäviesi tai perheesi kanssa sellaiseen kaupunkiin, jossa et ole ennen käynyt. Nauti uusista kokemuksista, uusista ihmisistä, uusista mauista ja tuoksuista ja uudesta kulttuurista.
Sisätiloissa:
  • Järjestä leffamaraton. Kutsu mukaan monta ystävääsi, ja katsokaa yhdessä koko päivä erilaisia elokuvia. Pidä huoli siitä, että olet varannut tarpeeksi popcornia ja virvoitusjuomia ja että ne riittävät koko jengille. Keskustelkaa elokuvien välissä kuumimmista näyttelijöistä ja näyttelijättäristä, joita katsomissanne elokuvissa näitte.
  • Pakene kylpylään. Jos haluat viettää laatuaikaa itseksesi, suunnista lempikylpylääsi tai kampaamoon. Hemmottele itseäsi päästä varpaisiin - aloita hyvästä päähieronnasta ja päätä päivä täydelliseen pedikyyriin. 18 tunnin päästä sitten ihmettelet, kuinka aika kuluikin kylpylässä ihan huomaamatta!
  • Suunista keittiöön. Monet tulevat kaikkein onnellisimmiksi siitä, että saavat tehdä kokeiluja keittiössä. Asiantuntijoiden mukaan ruoanlaitolla on myös terapeuttisia vaikutuksia, joten mars keittiöön! Jos et ole kovin luova kokki, pyyhi pölyt jostakin vanhasta keittokirjastasi ja kokeile jotakin ruokalajia, jota et ole ennen tehnyt.
*****

Intialaisia kotihoito-ohjeita talviflunssaa vastaan voi kurkata täältä.

Kesää kohti...

7 kommenttia:

  1. Olipa hyviä ohjeita;D Etenkin tuo majoneesi päänahalle,hih hih,miksi se öljy pitää siitä poistaa ,kun voi käyttää sitä samaa öljyä mikä majoneesiin on laitettu,haha haha,nauratti tuo ohje!
    Täällä on ihan samat lämpötilat just nyt,mitkä ovat talveksi hieman liian lämpimät,mutta sateita tuli viikon alussa vain yksi,ja sateet olisivatkin tervetulleita. Lattiat ovat täälläkin kiviset ja kylmät,ja aamutossut onkin pakko olla sängyn vieressä ettei vaan astu sille kylmälle lattialle.Mun suihkussa kestää vähintään pari minuuttia ennenkuin lämmin vesi suvaitsee tulla ,joten otan hampaat kalisten kylmiä suihkuja ,kun en jaksa odotella sitä lämmintä vettä,ainakaan joka kerta.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, :-D Nuo intialaiset kotihoito-ohjeet kuulostavat joskus tosi hassuilta länsimaalaisen korvaan. Rupesin tavaamaan uudestaan tuota majoneesihommaa lehdestä, ja olenkohan ymmärtänyt sen ihan oikein, kun se menee englanniksi, että "heat a cup of mayo until the oil separates, apply to hair, put on a shower cap..." jne. Mitähän siihen päähän oikein käsketään laittaa, se öljy vai se munaosa? No joka tapauksessa, ohje on tosi hassu. Yksinkertaisistakin asioista saa monimutkaisia, jos niin haluaa... :-D

    Mullakin on aina jotkut kotitossut jalassa, mutta eilen kun nostin paljaat jalat sohvalle, niin siltikin paleli, vaikkeivat olleet edes lattialla. Meidän vedenlämmitin (se sellainen boksi) on vissiin aivan liian pieni, ja siksi jos kääntää vähänkin hanaa isommalle, tulee ihan liian kylmää vettä. Jos liruttelee, saa kuumempaa. :-) Kylmät suihkut ovat inhottavia!

    VastaaPoista
  3. voi hyvänen aika... on se kyllä erikoinen paikka! :) Tuntuu kyllä ihan mahdottomalta ajatukselta ettei joku menisi kouluun kun on alle +20C :).
    Täällä vain sadesäät jatkuvat.. kuumaa ja kosteaa mikä on kyllä ihan kummallista Melbournelle. Mutta talvisin täällä on aika kylmä. Meilläkin on osaksi laattalattiat ja kylläpä niistä vaan hohkaa kylmä. Mutta eniten ärsyttää just se kun ei ole seinissä eristeitä ja ikkunoissa vain yksi lasi... kesällä on sitten aina kuuma ja talvella kylmä. Ei ikinä sopiva. höh.
    Mutta miten ihmeessä teillä ei ole kylppärissä ikkunaa? eikö sieltä tule ötököitä?

    VastaaPoista
  4. Ihana kirjoitus, vai majoneesia päähän ja yöllisiä keskiyön shoppailutapahtumia :) Kuulostaa aivan mahtavalle. Ja voi kun Helsingistäkin saisi intialaisia naistenlehtiä englanniksi mutta mistään ei löydy! Hämeentien etnopaikoista olen välillä käynyt katsomassa turhaan...

    VastaaPoista
  5. Laura, minäkin ajattelin, että tuon koulujutun on pakko olla vitsi, mutta ei se taida olla... En ymmärrä, miten 20 astetta voi muka olla niin kylmä! Tänä aamuna luin lehdestä, että 12 yli 60-vuotiasta oli kuollutkin ”purevan kylmyyden" takia. Kauheaa. Ehkä se kylmyys on suhteellinen käsite? Eräs intialainen bloggaja kirjoitti taannoin, kuinka häntä säälittää katsoa, kun hänen tyttärensä lähtee aamulla villapaita päällä kouluun. Entä sitten suomalaislapset tarpomassa kouluun kauheassa lumipyryssä tai kahdenkymmenen asteen pakkasessa! :-)

    Mielenkiintoista kuulla Melbournen säästä; mulla ei ollut aiemmin mitään käsitystä Australian säistä. Luulin jotenkin, että siellä on aina kuumaa ja kuivaa!

    Meillä on kylppäreissä vain sellaiset vinottaiset muovisermit (on niillä varmaan joku virallinen nimikin, mutta en nyt muista), mutta ikkunoita ei tosiaan ole. Sieltä sermin välistä tuli tosiaan aikaisemmin hyttysiä – ja varmaan muitakin ötököitä! yök! - mutta ei onneksi enää sen jälkeen, kun puuseppä laittoi hyttysverkot. Kylmyys sieltä kyllä pääsee hiipimään kivasti sisään...

    Taika :-) Tosi harmi, että Helsingistä ei saa intialaisia lehtiä. En minäkään keksi parempaa paikkaa kuin ne Hämeentien etnokaupat, joista niitä saattaisi saada. Olen itsekin kaipaillut niitä Suomessa ollessani, sillä niissä on joskus tosi hupaisia juttuja, ja samalla pääsee sukeltamaan vähän intialaisen naisen elämään. Mieleenpainuvin oli sellainen juttu, jonka otsikko oli, että ”Vaimo, älä tapa aviomiestäsi”. Sitten siinä jutussa annettiin ohjeita, kuinka vaimo voi pitää miehensä terveenä ja miehen verenpaineen alhaalla. Ensin luulin juttua vitsiksi, että joku on vähän kirjoitellut kieli poskella, mutta luettuani totesin, että ei se taidakaan olla vitsi! Siinä oli mm. sellainen ohje, että nainen ei saa ruveta kiukuttelemaan miehelle, kun mies tulee töistä, koska työpaikka on miehelle niin stressaava paikka, että kotona pitää saada olla rauhassa! Haha!

    Olen yrittänyt etsiä intialaisia lehtiä netistäkin, mutta aika huonolla menestyksellä. Netissä tuntuu olevan aina vain muutama juttu jostakin vanhemmasta lehdestä, eikä se ole muutenkaan sama lukea juttuja netistä kuin ottaa lehti käteen ja selailla sitä. Joskus suunnittelin tilaavanikin jonkun lehden Suomeen, mutta tilaushinnat olivat muistaakseni intian ulkopuolelle aika korkeat.

    VastaaPoista
  6. Nyt kertomasi jälkeen harmittaa vielä enemmän lehtien olemattomuus! Minäkin haluan lukea juttuja miten en vahingossa tapa miestäni :D Ja just se että pääsisi sisään intialaisnaisen elämään... Se tekisi hyvää aivoille ja ajatuksille kun elää tätä töistä metroon ja perunamuusintekoon elämää... Jaa, ehkä pitäisi mennä niihin etnokauppoihin valittamaan asiasta.

    VastaaPoista
  7. Taika, :-D Pistetäänkö addressi pystyyn... :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3