Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


lauantai 26. elokuuta 2023

Suuri Muna

Terveisiä Tartosta! Tässä taas satsi kuvia viime päiviltä.

Võrun asuntomme oli todella tyylikäs ja tällaisille maalaisihmisille vähän liiankin hieno. Äitikin tokaisi asunnon nähtyään, että "liian pramea". 😆

Äidin makuuhuone.

Meikäläisen makuusoppi on tuolla lasiovien takana.

Saunakin oli niin moderni, että oikein piti ottaaa kuva saunan säätötaulusta ja laittaa se Googlen kuvahakuun, jotta löysimme saunan käyttöohjeet.

Kuinka ollakaan: ensimmäisenä iltana palovaroitin alkoi piippailla sen merkiksi, että patteri oli lopussa. Ei siinä muuten mitään, mutta katto oli niin korkealla, että ei ollut toivoakaan, että ylettyisin tuolilta käsin ottamaan palovaroittimen alas. Lopulta keksin kasata pari pöytää päällekäin torniksi, ja sain juuri sen korkuisen asetelman, että yletyin palovaroittimeen.

Obinitsan setukaisten museopirtti.

Olimme ainoat kävijät Obinitsan pirtissä, ja aivan ensimmäiseksi meidät istutettiin tuvan penkille, ja saimme katsoa videon setukaisnaisten lauluperinteestä. 

Naapurissa oli viehättävä tsasouna.

Äidille on ollut yllätys, miten tasaista Virossa on. Välillä nähtiin vähän mäkisempääkin maastoa.

Vastseliinan piispanlinnan rauniot.

Linnanpihalla oli mielenkiintoinen kappeli.

Katsoin ensin, että onkos tässä jokin piispanaikainen ulkokuntosali. 😆

Google Maps on löytänyt meille taas leveän baanan. 😆

Mutta mikäs näissä maisemissa on ajellessa.

Kahvila nimeltä Suur Muna.

Oma lammasannokseni, joka oli erittäin hyvä!

Suuri Munamäki on Baltian korkein huippu (318 metriä merenpinnasta), ja mäen laella on Suuren Munamäen näkötorni, jonka huipulta avautuvat näkymät lähes 50 kilometrin päähän.

Suuren Munamäen näkötorni.

Ja näköalat.

Võru oli pieni mutta varsin viehättävä kaupunki.

Meikäläinen on kulkenut koko matkan samat vaatteet päällä, ja varmaan menee loppumatkakin samalla tyylillä. 😆

Võrun riippusilta.

Minä en oikein tajua näitä National Geographicin keltaisia kehyksiä. Minusta ne pilaavat maisemat. 

Mutta onhan näillä hyvä istua. Siis jos on karhu.

Nyt on viety munat pesästä.

Bongasin Võrusta muutaman muraalin.

Puskan takana pilkottaa jo seuraava huippukohde eli Väimelan kartano.

Olin kartanon nähdessäni aivan haltioissani, mutta äiti tokaisi, että "tuohan on ihan hirveä rotisko". 😆 Sitten äiti kuitenkin lisäsi, että kauneus on toki katsojan silmissä...

Ajoimme Võrusta Tarttoon vanhaa postitietä.

Virossa viljellään näköjään tosi paljon maissia.

Palojärven rannassa.

Koulurakennus Karilatsin ulkoilmamuseossa.

Vanha koululuokka.

Vessat. Kuka puhui jotain yksityisyydestä?

Rakennuksen yläkertaa.

Tuo Karilatsin museo oli minusta niin huikean kiinnostava ja hieno paikka, että pitää ehkä kirjoitella siitä myöhemmin lisää. Jos olisin ollut yksin liikkeellä, olisin saanut helposti menemään tuolla parikin tuntia.

Päädyimme Tartossa nälkäisinä Hansa Tall -ravintolaan, joka olikin miljööltään hyvin erikoinen paikka.

Äidin alkuruokakeitto (kasvis-pekoni-), joka oli kuulemma älyttömän hyvää.

Pelmenitkin olivat hyviä.

Tarton yliopisto.

Emme päässeet yhdeltä parkkipaikalta pois, kun hääkulkue tukki tien (ja mulla oli vielä kaiken lisäksi kaamea vessahätä).

Tähän huipennukseen onkin hyvä lopettaa. 

Head ööd!

😘

28 kommenttia:

  1. No nyt on ollut matkalaisille munaa joka nurkan takana!

    Hih, ymmärtäähän sen, että sawolainen sauna on vähän monimutkainen käyttää... Kivoja paikkoja olette bonganneet matkallanne. En tullut minäkään ajatelleeksi, että Viro (Baltia) on noin lättänää aluetta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kaamea, minkä hihityskohtauksen sait aikaiseksi. 😂

      Mä olen tottunut sellaisiin saunoihin, joissa on ne kaksi säätönappulaa kiukaan vieressä. Noin monimutkaiset saunat pitäisi lailla kieltää. 😅

      Poista
    2. Meillä oli Rukalla kerran kaiken maailman kosketusnäytöllinen sauna ja ohjeet oli kyllä ovessa kuinka toimia. Vaan kun pilkuntarkka vaakaope teki tasan ohjeiden mukaan, joissa myöhemmin ilmeni pieni virhe, niin ei saatu saunaa lämpimäksi ei. Valitettiin respaankin, huoltomiehet kävi meidän poissaollessa katsomassa ja totesi, että lämpiäähän se. Sattumalta serkku oli porukoineen samaan aikaan samassa paikassa ja heidän ohjeillaan saatiin lopulta sauna päälle.

      Poista
    3. No jopa oli saunakokemus! Minusta on ihan suunnattoman ärsyttävää, jos lomalla pitää haaskata aikaansa teknisten laitteiden kanssa räveltämiseen. Võrussa oli myös niin hankala telkkari, että emme saaneet koko aikana näkymään siinä mitään muuta kuin lumisadetta. Kahvikonetta en uskaltanut edes kokeilla, vaan keittelin suosiolla kahvit pressopannulla. 😅

      Poista
  2. Ulrika50v.blogspot.com27.8.2023 klo 14.31

    Väimelän kartano on mun tyyliä ! Ihana toi koulu, voi lapsiparat kun ei saanu olla rauhassa vessassa . Mun alakoulussa samaa linjaa mutta meilä ei ollu edes tota väliseinää. En ikinä käyny koulussa vessassa sen takia . Mitä sitä nyt turhaan vaatteita vaihtaa 😊nyt täytyy kyllä googlata toi adidas-asu, mä halun samanlaisen 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, sama, että rakastan tuollaisia Väimelan tyylisiä kartanoita! Liian prameat ei kiinnosta. 🤭

      Tuo koulu oli upea ja museoalue muutenkin. Kaikki oli niin hienosti laitettu. Olisipa ollut enemmän aikaa...

      Meilläkin oli ala-asteella jotkut tosi ahdistavat vessat, vaikka niissä oli muistaakseni kyllä ovetkin. En koskaan käynyt päivän aikana isolla asialla, vaikka hätä olisi ollut miten suuri. 😅

      Helpotan sun googlettamista:
      https://www.stadium.fi/naiset/naisten-vaatteet/pitkahihaiset/hupparit/386123101/adidas.w-farm-hoodie.royblu
      ja
      https://www.stadium.fi/naiset/naisten-vaatteet/housut/collegehousut/386127101/adidas.w-farm-pants.royblu

      Kivaa sunnuntai-iltaa! 😘

      Poista
    2. Ulrika50v.blogspot.com28.8.2023 klo 22.09

      Kiitos!🩵 Koot loppuunmyyty 😱😱

      Poista
    3. No voi hemmetti. 😬

      Poista
    4. Älä muuta sano, mutta löysin kyllä muita aika kivan näkösiä vaatteita, enpä tienytkään että adidaksella nykyään noin kivoja vaatteita !!

      Poista
    5. 😃 Saman totesin minäkin eilen, kun rupesin vielä illalla googlettamaan Adidaksen sivuilta, josko heidän omilta sivuiltaan löytyisi tuota asua. Eipä löytynyt sieltäkään, mutta paljon muita kivannäköisiä vaatteita näkyi olevan!

      Poista
  3. Minulle tuo ulkokuntosali näyttäytyi Selviytyjät -areenana ;)
    Hienot on paikat ja toistan varmaan itseäni, kun totean, että upeaa laatuaikaa teillä kaksin siellä!
    Tilasin tänään yhdelle asiakkaalle 6 kappaleen pesamunad -paketin ;D
    Voi kun tännekin tehtäisiin lisää noita muraaleja! Niillä saisi upean vaikutelman ympäristöönsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, Selviytyjät-areena on aika hyvä veikkaus!

      Voi vitsit, oliko ihan virolaisia pesämunia vai suomalaisesta pesästä vohkittuja. 🤭

      Reissu on mennyt kyllä paljon paremmin kuin odotin. Eniten pelkäsin äidin jaksamista, vaikka räätälöinkin matkan jonkin verran erilaiseksi kuin se olisi ollut, jos olisin tehnyt reissun yksin. Ja on kyllä tullut tehtyä ihan uskomattoman paljon uusia muistoja.

      Muraalit piristävät kaupunkikuvaa yllättävän paljon. Jos muistan oikein, asuit jossain Kouvolan lähellä, ja muraalit tekisivät Kouvolalle hyvää. 🤭 Tiedän sen siitä, kun olen itse asunut Kouvolassa (tarkemmin sanottuna Korialla) melkein 20 vuotta.

      Poista
  4. Olen käynyt tuolla Munamäellä joskus varmaan yli 20 v sitten ja silloin se torni oli paljon matalampi ja puinen - muistaakseni. Minusta Tarto on aivan ihana kaupunki ja usein olen siellä käynyt; työmatkoja melkein kaikki. Pitäis päästä sinne, sillä se Kansallismuseo on aivan upea. Ja myös monet kollegat siellä Tartossa; heitä olisi kiva nähdä. Tartossa on tosi paljon kivoja ravintoloita ja kahviloita ja usein olen asunut siellä Villa Tammekanissa, kun se on vielä yliopiston (Turku) hallussa; saas nähdä koska siitäkin pitää luopua. Tulen ihan kateelliseksi sinun Viron reissusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munamäen nykyinen torni näyttikin aika uudelta. En tiedä, milloin se on mahdettu rakentaa. Hissikin oli – ja se sattui vielä toimimaankin. 😅

      Mulle saattaa käydä niin, että Tarttoon pitää tulla uudelleen, sillä emme ole oikein ehtineet tutustua kaupunkiin, kun tämäkin päivä meni Sipulitiellä. Oli kyllä ihana kulttuuripäivä vanhauskoisten kotiseuduilla Peipsijärvellä! Kansallismuseo nähtiin menomatkalla, ja äiti ihmetteli museon vironkielistä nimeä (Eesti Rahva Muuseum), että onko tuo joku rahvaan museo. 😂 Mikä olisi tietysti ollut meille omiaan!

      Kivaa illanjatkoa, Helena!

      Poista
    2. Sipulitie on hieno! Olen ollut sielläkin. Hienoa tunnelmaa, käytiin museoiduissa taloissa ja jossain syötiin. Peipsjärvi on hieno. Tartossa kyllä kuluu aika hyvin!

      Poista
    3. Arvasinkin, että Sipulitie on tuttu sinullekin! 😅 Vielä jäi Mustveen kulma näkemättä, eli sinne varmaankin sitten seuraavaksi!

      Poista
  5. Kiitos taas! Tuonne heti syyskuussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa, jos sait lomailuideoita! 🤗

      Poista
  6. Taas sinulla on hienoja kuvia, jopa minulle hyvin tutuista paikoista. Itse asiassa entinen kotitaloni ja nykyinen kesäpaikkani näkyykin yhdessä kuvassa!😃 Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan käynyt Karilatsin museossa - taas oppii jotain uutta! Yritän korjata sen puutteen sivistyksessäni ensi kesänä.😀
    Munamäen torni on ollut samanlainen kivirakennus jo iät ja ajat, hissi on uudempi lisäys. Ennen vanhaan kiivettiin hiki hatussa mäen päälle ja sitten vielä portaat ylös tornin huipulle.
    Tuo Pesamunad munakennossa huvittaa minuakin. Suora käännös olisi tosiaan "pesämunat", mutta tähän liittyy myös sanaleikki. Pesamuna on hellittelynimi perheen nuorimmaiselle eli voisi sanoa, että pesamuna=iltatähti. Oikein mukavia reissuhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi, Ingi! Onpa hassu yhteensattuma, että kuvaan on osunut entinen kotipaikkasi ja nykyinen kesäpaikkasi! Maailma on pieni. 😊 Suosittelen Karilatsin museossa käymistä! Kaikki on laitettu kerrassaan upeasti esille.

      Ja kiitos Munamäki-tietoudesta. Onkohan tuota tornia sitten entisöity (maalattu?), kun oli minusta niin uuden näköinen. 😅

      Ihana tuo pesamuna = iltatähti! Kivaa illan ja viikon jatkoa sinulle! ❤️

      Poista
  7. No nyt on todella ollut "Munarikas" seikkailu - kiva tapasi kirjoittaa ja kun yhdessä äidin kanssa matkassa, niin niin monta hyvää mieltä lisäävää tekijää upeiden kuvien lisänä!! Ja "verkkapuku" olisi minunkin mieleen....
    Ihanaa nähdä värikkäästi pukeutuvia ihmisiä - itse kun usein "riikinkukkona" heilun...
    Piispanlinnan kappeli on todellakin kaikille avoin! Upeita kohteita olet löytänyt seikkailtavaksi - energinen on äitisi(kin) - aivan ihanaa... vieläkö matka jatkuu? Jos, niin kaikkea hyvää seikkailuunne tai vaihtoehtoisesti kotiin paluuseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munarikasta on ollut – ja rikastuttava matka taas muutenkin! Äiti ei varmaan enää hirveästi tule matkustelemaan, kun on jo sen verran ikää ja vaivoja, joten nyt oli lähdettävä, kun vielä pystyi. Ja Virossa on se hyvä puoli, että välimatkat ovat lyhyitä, joten autossa istumista ei tule hirveästi. Paljon rankempi rypistys on matkustaa Savonlinnasta Espooseen...

      Minäkin rakastan värejä ja harmittelen usein, miten synkeitä vaatteita kaupoissa myydään, varsinkin talvella. Mutta onneksi Intiassa löytyy vaatteita joka värisenä. 🤭

      Nyt ollaan jo palattu koti-Suomeen ja Espooseen, ja sain juuri kaikki nyssäkät tyhjennettyä. Matka sujui kokonaisuutena aivan erinomaisesti, vaikka tuuli vähän laivaa keinuttikin.

      ❤️

      Poista
  8. Vau,ihan mahtavia kohteita Virossa,tekisi heti mieli mennä tuonne.Hih,suuri muna🥚vironkieli 8n kyllä tosi hassu välillä.Hieno tosiaankin tuo Vörnyn asuntom

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virossa on kyllä niin paljon nähtävää! Miten ihana maa, ja kaiken lisäksi vielä tuossa ihan lähellä. 😊

      Viron kieli on taas aiheuttanut monta hauskaa tilannetta. Jos ei ole muuta tekemistä, aina voi keksiä hassuja lauseita ja käännättää ne Googlen kääntäjälllä. 🤣

      Poista
  9. Voi luoja, mä oon niiiiin hengessä mukana matkalla! Rakastan matkailla Virossa ja oonkin siellä ollu yli 20 kertaa. Hitto kun tuli nälkä tuosta keitto- ja pelmenikuvasta… 😋😋😋😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama mulla, että rakastan Virossa matkailua. Minäkin olen käynyt siellä useamman kerran, ja haluaisin mennä aina vain uudelleen!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3