Aikainen lintu madon nappaa; toinen hiiri juuston.


keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Limainen pääsiäinen

Kolumbiassa juhlitaan pääsiäistä varsin perusteellisesti, ja monet olivat ottaneet koko pääsiäisviikon, Semana Santan, vapaaksi. Virallisia vapaapäiviä olivat kuitenkin vain kiirastorstai ja pitkäperjantai. Kun ylimääräisiä vapaapäiviä oli tyrkyllä useampi kappale, päätimme lähteä käymään jossakin, ja Peru, tarkemmin sanottuna Lima, nousi taas puheenaiheeksi. Minua ei olisi edelleenkään huvittanut lähteä Limaan, kun Lima tuntui jotenkin niin mielenkiinnottomalta paikalta, vaan olisin halunnut mieluummin vaikka Costa Ricaan. Ukkeli oli kuitenkin tällä kertaa harvinaisen päättäväinen, joten oli annettava periksi.

Nyt kun olen käynyt Limassa, en voi muuta kuin ihmetellä: olen ollut varmaankin hullu, kun olen kuvitellut Panaman kaupungin kivemmaksi paikaksi kuin Liman. 

Mie oon kyllä sitä mieltä, että pienen nallen ei kuuluisi viettää niin paljon aikaa matkalaukussa.
Matka ei alkanut ihan suunnitellusti, sillä juuri ennen kuin koneemme olisi pitänyt lähteä Medellínistä Limaan, alkoi kamala ukonilma, eikä kone voinut nousta voimakkaiden salamoiden takia ilmaan. Pyörimme kiitoradalla edestakaisin ja odottelimme ukkosen laantumista 45 minuuttia, mutta lopulta kapteeni päätti ohjata koneen takaisin lähtöportille.

Tässä odotellessa voisi ottaa vaikka mukataiteellisia kuvia.

Puolentoista tunnin päästä salamointi laantui onneksi sen verran, että pääsimme nousemaan vihdoin ilmaan.

Pilvien yläpuolella loisti kuu.
Olen kaivannut Medellínissä kovasti merta, sillä en ole sisämaan ihminen ollenkaan. Limassa merta oli, ja meri näkyi hotellihuoneestammekin.

Kuvassa näkyy myös Larcomar-ostoskeskus. (Ikkunalasi tekee maiseman oudon väriseksi.)




Liman ehkä tunnetuimmat näkymät ovat Malecónin rantajyrkänteiltä, ja kyllähän näitä maisemia katselee ihan mielellään.


 

Sekä merenpinnan tasolla että jyrkänteen päällä kulkee tie, mutta alas rannalle ei kävelläkään noin vain, sillä kävelypolkuja alas on itse asiassa varsin vähän. Yksi sellainen kulkee Parque del Amorin (Rakkauden puiston) kupeesta.







Kaikki nuo rantaa reunustavat törmät on peitetty verkolla, jotta maa ei vyöryisi alhaalla olevalle tielle. Monessa kohtaa verkon peittää vihreä kasvillisuus, enkä tiedä, ovatko kasvit kasvaneet verkon päälle itsekseen, vai onko ne istutettu siihen. Arvelisin jälkimmäistä, koska kasvillisuus vähentää varmaan huomattavasti maanvyörymien vaaraa.

Luonnonilmiöt ovat muutenkin läsnä Liman arjessa. Maanjäristyksen vaara on Limassa suuri, ja kaupungissa on ollut useita maanjäristyksiä. Suurin on ollut vuoden 1746 järistys, joka tuhosi silloisen noin 50 000 asukkaan Liman lähes täysin. Vaikka maanjäristyksistä on pidetty kirjaa vasta espanjalaisten saapumisesta lähtien (1500-luvun alkupuolelta), maanjäristyksiä on esiintynyt Perussa tiettävästi "aina". Espanjalaiset, jotka perustivat Liman kaupungin vuonna 1535 Francisco Pizarron johdolla, eivät tienneet järistyksistä eivätkä osanneet varautua niihin mitenkään. Niinpä he rakensivat samanlaisia rakennuksia kuin kotimaassaankin, mistä syystä suurin osa siirtomaa-ajan (1531–1821) rakennuksista on tuhoutunut maanjäristyksissä täysin.

Hotellimme seinässä olleen lapun mukaan hotellin pitäisi kestää maanjäristys.

Maanjäristyksien takia myös tsunamivaara Limassa on suuri. En ole nähnyt koskaan tsunamipuomeja, joilla voidaan sulkea rannalle vievät tiet, mutta Limassa oli sellaisiakin.


Ihmettelimme ensi alkuun hotellimme (JW Marriott) vastaanottoa, joka sijaitsi hieman omituisesti vasta hotellin toisessa kerroksessa. Sisääntulokerroksesta piti siis nousta ensin hissillä toiseen kerrokseen, jossa sijaitsi vastaanotto, ja vasta tästä kerroksesta lähtivät hissit hotellihuoneisiin. Ukkeli keksi lopulta, että jospa tuo onkin jonkinlainen varotoimenpide tsunamin varalta.

Parque del Amor sijaitsee hienolla paikalla jyrkänteen reunalla ja on ilmeisen suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Puiston värikkäät mosaiikit toivat kovasti mieleen Barcelonan Park Güellin. Ilmeisesti Antoni Gaudí onkin toiminut ainakin jonkinmoisena mallina ja inspiraation lähteenä myös tälle puistolle.







Larcomar-ostoskeskus ei ollut minusta mikään kummoinen, vaikka sitä onkin kovasti kehuttu. En muutenkaan tykkää tuhlata lomalla aikaa shoppailuun - paitsi ruokakaupoissa kuljeskeluun. 😀 Nyt tosin sekin jäi. 



Ylhäällä kulkevaa rantakatua.
Meri ei ollut kuitenkaan se asia, jolla Lima valloitti sydämeni, vaan se oli arkkitehtuuri. Olisin voinut viettää Limassa viikon ihan vain pelkästään taloja - uusia sekä vanhoja - ihastellen! Oikein harmitti, kun ei ollut aikaa eikä aina oikein voimiakaan tehdä pitkiä kävelylenkkejä Liman kaduilla ja kuvata erilaisia taloja. Nyt kauniita taloja vilahteli taksin ikkunasta alvariinsa, eikä jokaista voinut tietenkään pysähtyä kuvaamaan.

Lauantaiaamuna suunnistimme kohti Liman historiallista keskustaa. Keskusta oli suljettu autoliikenteeltä, joten taksi joutui jättämään meidät parin korttelin päähän, ja kävelimme loppumatkan.



Kun saavuimme kaupungin keskusaukiolle, Plaza de Armasille, olin suorastaan mykistynyt. Aukion laidalla oli niin upeita rakennuksia, etten muista olleeni koskaan yhtä vaikuttunut arkkitehtuurista.






Monet näistäkin rakennuksista ovat vaurioituneet pahasti maanjäristyksissä, mutta rakennuksia on onneksi entisöity ja rakennettu uudelleen.

Nuo massiiviset parvekkeet ovat luultavasti kaikkein selkeimmin erottuva siirtomaa-aikakauden arkkitehtoninen piirre. Koristeelliset parvekkeet olivat tulleet Espanjaan maureilta, ja nyt espanjalaiset puolestaan toivat ne Peruun. Suljetut parvekkeet tarjosivat hyvän mahdollisuuden nähdä kadun tapahtumat tulematta kuitenkaan itse nähdyksi.

Kaupungin ehkä kuuluisimmat parvekkeet löytyvät Casa de Osambelasta ja Palacio de Torre Taglesta.

Casa de Osambela.


Palacio de Torre Tagle.
Torre Taglen parveketta suoraan alhaalta päin kuvattuna.
Torre Taglen patio.


Casa de Osambelassa järjestetään nykyään näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia, ja Torre Taglessa majailee puolestaan Perun ulkoasiainministeriö.


Parvekkeiden lisäksi Liman kaduilla kuljeskelu tuntui tarjoavan loputtoman määrän muutakin katseltavaa.




Ihmettelimme kaupungin autiutta: ihan kuin kaikki kaupungin asukkaat olisivat hylänneet kaupungin ja jäljelle olisivat jääneet vain turistilaumat (joita oli paljon). En tiedä, onko Liman keskusta lähinnä hallinnollisessa käytössä ja siitä syystä viikonloppuisin lähes kuollut, vai johtuiko väen puute pääsiäisestä. Ehkä limalaiset (voiko sanoa limalaiset?!) olivat lähteneet pääsiäisen viettoon pois kaupungista?

Nyt tulee varmasti hyvä kuva.



Kävin yksinäni (ukkelia ei kiinnostanut) myös Santo Domingon kirkossa ja luostarissa, vaikka läheltä piti, etten jättänyt menemättä. Onneksi kuitenkin menin, sillä olisi ollut ihan kaamea virhe jättää menemättä. Myös Santo Domingon arkkitehtuuri oli upeaa, ja paikka oli muutenkin kuin rauhallinen keidas katujen turistivilinän keskellä.

Erityisesti luostarinpihat pylväskäytävineen olivat minusta todella kauniit.









En ollut viitsinyt mennä ylös kellotorniin, kun sinne olisi pitänyt mennä oppaan kanssa, enkä jaksanut odotella minkään kierroksen alkua, kun ukkelikin odotteli ulkopuolella. Olin ehtinyt hädin tuskin ottaa nämä pari kuvaa ensimmäisellä luostarinpihalla, kun yksi paikan työntekijöistä tuli sanomaan minulle, että yksi ryhmä oli juuri lähdössä ylös torniin; haluaisinko mennä mukaan. No totta hemmetissä halusin! Oli kyllä tosi kivasti tehty, kun viitsivät tulla ilmoittamaan asiasta.

Tuonne siis!
Kirkko aiheutti ihastuksen huokauksia.


Portaat olivat aika jyrkät, ja varsinkin alaspäin sai tulla kieli keskellä suuta.
Kaupungit ovat yleensä ylhäältä päin katsottuna kauniita, mutta Lima muodosti tässä asiassa poikkeuksen: Lima oli yläilmoista katsottuna melkeinpä ruma!

Luostarinpihakin näkyi tornista kivasti.
Sitten olikin taas aika palata tutkiskelemaan luostaria itsekseni.


Toinen luostarinpiha.

Mustanpuhuva kirjasto. En välttämättä haluaisi olla täällä pimeällä!



Rupesin miettimään, että voisin vaikka muuttaa asumaan tuollaiseen luostariin. Mikäs noin ihanassa ja seesteisessä paikassa olisi asuessa. Ainoa pieni ongelma asiassa on kuitenkin se, että ensin pitäisi varmaankin ruveta uskomaan Jumalaan! Tuskin tuolla kuitenkaan mitään kahvakuulajumppaa tai Ensitreffit alttarilla -katselumaratoneja sentään järjestetään.

Varoitan, että Limasta on tulossa vielä toinenkin postaus (joka on varmasti vähintään yhtä pitkä kuin tämäkin), joten jos aihe ei kiinnosta, kannattaa jättää seuraava postaus väliin. Joka tapauksessa seuraavassa jutussa on luvassa vähän toisenlaisia tunnelmia.

36 kommenttia:

  1. Mahtavia rakennuksia !!!😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli minunkin mielestäni. Veti ihan sanattomaksi. :-)

      Poista
  2. Oi ihana Lima, arvasin että pitäisut siitä .Mehän vietimme siellä eksän työn vuoksi nelkein kaksi kuukautta, kahdessa erässä, ja olisin ollut ihan valmis jäämään sinne, pidin Limasta niin paljon enemmän kuin Caracaksesta. Minäkin ihastuin Limassa aekkitehtuuriin, siellä on niin upeita rakennuksia, ja näen kuvissasi paljon tuttuja paikkoja. Larcomarissa kävumme usein syömässä sillä siellä oli (onkohan vielä..) jossa niitä valtavia perulaisia valkoisia maissintähkiä, choclo, joka oli mieletömän hyvää. Ruoka Limassa oli muutenkin hyvää, tykkäsin esim. Barrio Chinossa niistä ravintoloista jonka ruoka oli perulaiskiinalaista.mMuuten,maistoitko lucuma-jäätelöä, joka on ihan must kun käy Perussa,se oli niin hyvää että kävimme melkein joka ilta hakemassa tötteröt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, minäkin asuisin oikein mielelläni Limassa pari kuukautta! Ehtisi ainakin katsella paikkoja kunnolla. :-) Tuntui, että aika loppui tällä reissulla ihan auttamatta kesken ja että ainakin viikko lisää olisi tehnyt poikaa. Barrio Chino jäi sekin ihan kokonaan näkemättä, vaikka olisin kovasti halunnut käydä siellä – varsinkin syömässä. :-D

      Kokonaisia maissintähkiä en nähnyt, mutta niitä jättimäisiä valkoisia maissinjyviä tuli kyllä syötyä. Niitähän käytetään paljon mm. cevicheissä. Ruoka oli Limassa tosiaankin hyvää, mutta harmillisesti sitäkin pystyy syömään vain rajallisen määrän. Paljon oli sellaista, mitä olisi halunnut maistella, mutta kun ei vatsa vaan vedä. Lucuma-jäätelöäkään en maistanut, mutta toivottavasti pääsen vielä joskus toisenkin kerran Peruun, ja saan maistaa sitten sitäkin. Laitan jäätelön muistiin! :-)

      Poista
  3. Aah, minäkin olen meri-ihminen. Ainoa puute Lontoossa on, ettei se ole merenrannalla :D Täytyy tyytyä tuohon rupuiseen jokeen. Ymmärrän siis, että sinullakin on kova merikaipuu Medellinissä.

    Ei ollenkaan hassummat maisemat: minäkin mielelläni katselisin noita, ilmojakin näyttää pidelleen. Niistä en tosin nyt ole kade, kun täälläkin oli komeat pääsiäissäät. :D

    Mielettömän upeita rakennuksia kyllä siellä: voin kuvitella että niiden tutkailuun saisi helposti viikonkin kulumaan. Ja nuo värit, aah! Haluaisin kotiini (siihen isoon linnamaiseen kartanoon sitten kun voitan lotossa, haha) tuollaiset “shakkikuvioidut” lattiat niin kuin siinä kirkossa, jossa kävit!

    Tykkään katsella kuviasi ja lukea juttujasi, kun siten pääsee aina hieman erikoisempiin maailmankolkkiin. Itsehän en ole koskaan Etelä-Amerikassa edes käynyt, vaan koko maanosa on jäänyt minulta jokseenkin pimentoon (myös kirjallisuudessa). Eli totta munassa kiinnostaa toinenkin limapostaus!

    Käväisi muuten ensin mielessäni nähtyäni vain postauksesi otsikon, että olet ollut flunssassa pääsiäisenä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se rupuinen jokikin on parempi kuin ei mitään? :-) Vaikka ei ole kyllä merta voittanutta. Merestä tulee kai jonkinlainen vapaudentunne, tai ainakin itse koen sen niin.

      Kiva, että tekin saitte nauttia kauniista pääsiäissäistä. Liman reissulle osui tosiaan hyvät ilmat, ja aurinko paistoi joka päivä. Oli ihan mukavaa vaihtelua näihin Medellinin epävakaisiin säihin, kun ei tarvinnut olla koko ajan pelko persiissä, että jää ukkoskuuron takia jumiin jonnekin. :-D

      Liman arkkitehtuuri yllätti kyllä todella myönteisesti! Medellinissähän harrastetaan paljon punaista tiiltä, ja suuri osa asuintaloista on rakennettu juuri punaisesta tiilestä. On valtavan tylsää, kun kaikki talot näyttävät enemmän tai vähemmän samoilta. Limassa ei sitä ongelmaa ollut! Tykkäisin muuten itsekin tuollaisista shakkikuvioisista lattioista. :-)

      Hih, totta munassa. :-) Mukava kuulla, että Etelä-Amerikka kiinnostaa. Mullekin Etelä-Amerikka oli täysin tuntematon maanosa, ennen kuin tulin puolitoista vuotta sitten ekan kerran Boliviaan. Nyt tätä maanosaa onkin ruvettu kiertämään sitten vissiin oikein urakalla.

      Flunssa-ajatuksesi ei ollut kovin kaukana todellisuudesta. Sain ilmeisesti hotellin ilmastoinnista kylmää, ja nyt on ollut kurkku kipeä ja pientä nuhaa. Toivottavasti ei kuitenkaan iske mikään kunnon flunssa, kun olen saanut elää niin monta vuotta flunssattomana.

      Poista
  4. Hyvä että menit ja sait hyviä kuvia esiteltäväksi näin nojatuolimatkailijallekin :) Upeita rakennuksia ja historian havinaa,kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liman historia on kyllä todella värikäs – kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti! Kiitos sinulle mukanaolosta. <3

      Poista
  5. Mulla ei ole ollut oikeastaan vuosiin minkäänlaista hinkua matkustaa oikein mihinkään, mutta näitä kuvia katsoessa tuli sellainen olo, että vitsit, mutta olispa kiva olla siellä tai jossain yhtä kauniissa paikassa. En osaa sitä selittää, mutta tässä postauksessa oli jotenkin sellainen erityisen kiva ja kepeä tunnelma. Vähän niinkuin sun kesämekko. Ja rakennukset myös mun silmään todella, todella kauniita. Erityisesti luostari.

    Tästä tuli hyvä mieli, kiitos siitä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mukava kuulla, että sinulle tuli postauksesta hyvä mieli. <3 Minä vähän pelkäsin, että sinulle saattaisi tulla tästä huono olo, kun tässä oli niin paljon noita korkeita paikkoja, mutta kiva jos niin ei käynyt.

      Lima oli kyllä hurjan kaunis paikka, enkä ymmärrä, miten olen voinut etukäteen pitää Limaa jotenkin tylsänä paikkana. Nyt tuli vaan semmoinen ongelma, että Limaan pitäisi päästä uudestaan. :-)

      Poista
  6. Hieno kaupunki, harmi kun niin kaukana meilta.

    Noista parvekkeista tuli pikkasen mieleen Maltan Valletta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lima on tosiaan harmillisen kaukana Israelista. :-( Tuskin minäkään olisin tullut lähteneeksi koskaan Suomesta Peruun, mutta Medellinistä matka on lyhyt, kun lentomatka kestää vain vajaat kolme tuntia.

      En ole koskaan käynyt Maltalla, mutta nyt kun googletin Vallettan arkkitehtuurista, niin parvekkeet näyttävät tosiaan hyvin samantyyppisiltä!

      Poista
  7. Tooosi kaunis kaupunki ja hauskat kuvat. Niitä jään vielä pläräilemään uudelleenkin.
    Jäin muuten minäkin miettimään tuota limalaisia-sanaa. Hih. Kyllä se niin taitaa olla ;-)

    Odottelen jo seuraavaa kuvakavalkadia limalaisista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin etsiä limalaisten oikeaa suomenkielistä muotoa, mutta en löytänyt. Ehkä se sitten on limalainen – ainakin ennemmin kuin limainen. ;-D

      Ja lisää kuvia limalaisista on kyllä tulossa. :-)

      Poista
  8. Tuttuja paikkoja <3 Me käytiin Larcomarissa syömässä, nam nam. Se Liman vanha keskusta on vähän tyhjentynyt, kun sissiliike aikanaan jylläsi siellä ja kaikki, joilla oli varaa, siirtyivät muihin kaupunginosiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Larcomarissa näytti olevan tosiaan paljon (ilmeisen suosittuja) ravintoloita. Me kävimme Larcomarissa vain pari kertaa kahvilla, mutta syötyä siellä ei tullut.

      Ooh, kiitos tiedosta! En tiennytkään, että Liman keskustan tyhjyys johtuu tuommoisesta asiasta. Vaikka olisihan se pitänyt toisaalta arvata.

      Poista
  9. Ihania kuvia Limasta!
    Minä ehdin Peru-Ecuadorreissullani käydä vain hyvin pikaisesti Limassa, mutta tykkäsin siitä tosi paljon. Ruoka oli myös todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rouva Kepponen!

      Ai niin, sinäkin olet käynyt Perussa! Täytyykin tulla katsomaan, löytäisinkö Peru-postauksesi, ja lukemaan ne. Myös Ecuador kiinnostaa, koska haluaisin käydä sielläkin. Toisten jutut joistakin paikoista tuntuvat aina vähän erilaisilta silloin, kun on itselläänkin jonkinlaista kokemusta paikasta, ja osaa sijoittaa paikat “kartalle” paremmin.

      Poista
  10. Muuten , tuolla teidän hotellihuoneen kautta otetusta kuvassa näkyy myös meren päällä oleva La Rosa Nautica-ravintola, jossa eksän asiakas tarjosi meille ihanan illallisen , todella ihana paikka, jos joskus menette uudestaan limaiseen kaupunkiin;D
    https://www.larosanautica.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hemmetti sentään. Katselimme tuota ravintolaa ja googlettelimme sitä, että olisikohan se hyvä, mutta emme jostain syystä kuitenkaan uskaltaneet mennä sinne. Olisi pitänyt kysyä sinulta! :-) No ensi kerralla sitten. Ensi kerraksi onkin paljon tekemistä. ;-D

      Poista
  11. Onneksi ei tuon limaisempaa... ;)
    Komeita rakennuksia, noista parvekkeista tuli mieleen ihan kanarialaisten kylien vanhat parvekkeet. Pienen haikeaniloisen hymyn toi huulilleni, kun tekstissä tuli yhtäkkiä vastaan Francisco Pizarro, oli meinaan meidän kotikadun nimi Kanarialla... ♡♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei ollut yhtään limaista. :-) Lima oli itse asiassa hämmästyttävänkin siisti kaupunki!

      Tuommoisia parvekkeita taitaa olla aika monessa paikassa, kun Anu tuossa edellä kertoi, että samantyylisiä on Maltallakin.

      Ihana sattuma tuo Francisco Pizarro. Uskon, että Kanarian ajat tuovat sinulle muutenkin paljon hyviä muistoja mieleen. :-)

      Poista
  12. Ihanaa kun pääsee sun kanssa näkemään maailmaa! Minusta Peru on aina vaikuttanut historiansa ja maantieteellisesti hyvin kiinnostavalta maalta. Kiva, että sun kautta pääsen sitäkin katsomaan ja siitä lukemaan. Eli innolla oottelen seiraavaa postausta täällä <3

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! <3

      Mun Peru-tietämys on aika hatara, vaikka sen pitäisi kyllä olla parempi. Opiskeluaikoina tuli nimittäin opiskeltua Latinalaisen Amerikan historiaa ja kirjallisuutta paljonkin, mutta kaikki tieto on kadonnut päästä jonnekin! Noloa.

      Poista
  13. Kiitos taas matkakertomuksesta, kiinnostavia kuvia! Peru on aina ollut yksi tulevista matkakohteista, mutta nyt tiedän, että en koskaan tule varmaan sinne matkustamaan, sillä en pysty kulkemaan korkeuksissa minua kiinnostavat tietysti Andit ja muut; mulla on myös kummityttö Cuscosta. Joten matkustan vain silmilläni ja korvillani. Nyt seuraan muuten Chilen sotilasvallankaappauksesta kertovaa sarjaa Näkymättömät sankarit; se on areenassa. Mielestäni tosi hyvin tehty ja kiinnostava. Ostin jopa Heikki Hiilamon kirjoittaman kirjan tästä (senkin nimi on Näkymättömät sankarit).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmillista, että et pysty kulkemaan korkeuksissa. Minä en ole koskaan ollut kovin korkealla, joten en yhtään tiedä, miten itse reagoisin. Ukkeli pelkää vuoristotautia kovasti, mutta itse olen luottavaisempi asian suhteen. Ukkelista ei siis saa kovin helposti seuraa korkeisiin paikkoihin, vaikka nyt Liman jälkeen hän onkin haaveillut Cuscosta.

      Tuo sarja kuulostaa kiinnostavalta, mutta jostain syystä Areena herjasi, että "ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä". Jospa sarja ei ole sitten katsottavissa ulkomailla.

      Poista
    2. Jos en vallan väärin muista - en nyt jaksa tarkistaa ylen sivuilta - niin koska asut Suomessa ja sulla on suomalainen kela-kortti tms, niin tekemällä yle-tunnuksen, voit katsoa areenan "näkyy vain Suomessa" -ohjelmia myös ulkomailla. Ainakin Romaniassa tuo toimi. En itse ehtinyt katsoa mitään, mutta yksi siellä asuva suomalainen teki niin.

      Poista
    3. Oho, tuota en tiennytkään. Kiitos vinkistä! Täytyypä kokeilla. Mukavaa viikonloppua! :-)

      Poista
    4. Luulen, että Areena näkyy EU-maissa Suomessa kirjoilla oleville ja pankkitilin omistajille. Mä en sitä esim. saa, koska en ole kirjoilla Suomessa.

      Poista
    5. Kiitos, Allu, selvennyksestä. Googletin asiasta, ja niin se tosiaan on (asia selvisi täältä), että noita ulkomailla rajoitettuja ohjelmia voi katsoa vain EU-maissa, ja EU:n ulkopuolella Suomessa näkymään rajoitetut ohjelmat eivät näy. Ja jos ei ole kirjoilla Suomessa, niin sitten ei voi katsoa EU:ssakaan. Harmin paikka.

      Poista
    6. Ok, hyvä että Allu tiesi tuon. Mie en jaksanut tarkistaa. Ne ei sitten näy Sveitsissä eikä Norjassa? Nehän eivät ole EU:ssa. Sitten en minäkään näe niitä kesällä kun menen Venäjälle. No, se ei ole suuri vahinko.

      Poista
    7. Niin minä ajattelisin, että ohjelmat ei tosiaan näy Norjassa ja Sveitsissä, jos tuo EU tulkitaan ihan kirjaimellisesti.

      Minäkin katselen ulkomailla ollessani aika vähän Suomen ohjelmia, ja sitten sen kerran kun haluaisin katsoa, ohjelmaa ei voikaan katsoa (tyyliin Sohvaperunat :-D).

      Poista
  14. Ihania rakennuksia. 20 vuotta sitten hullaannuin Malesian Malakkassa taloihin, parvekkeisiin ja ikkunoihin. Kuvasin niitä rullat täyteen, ja sen jälkeen uusien paikkojen talot ovat olleet minusta kaikista mielenkiintoisinta, museot ja nähtävyydet voivat odottaa. Meillä on muuten Izmirin vanhoissa taloissa aika samanlaisia parvekkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että sielläkin on samanlaisia parvekkeita!

      Harmitti vietävästi, että talot jäivät tällä kertaa katselematta, mutta ensi kerralla (jos sellainen joskus tulee) pitää vuokrata auto ja kiertää oikein huolella. :-)

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  15. Satu:Ylen ym.ohjelmat voi nähdä Freedomen avulla. Mulla aplikaatio puhelimessa. Maksan siitä lisenssin per vuosi, mutta muistaakseni sitä voi kokeilla ilmaiseksi muutaman viikon. Freedomen avulla "olen Espoossa" ja näen kaikki ohjelmat, myös sellaiset jotka eivät näy EU:n ulkopuolella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vinkistä, Jael! Tuo on varmaan niitä VPN-juttuja. Olen kuullut niistä, mutta en ole koskaan tutkinut asiaa tarkemmin, kun olen arvellut, että en kuitenkaan ymmärtäisi niistä mitään. Nyt on paljon helpompaa, kun on tuo tietty palveluntarjoaja, jota voin lähteä tutkiskelemaan. :-) <3

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3