Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Kyllä minä niin mieleni pahoitin

S-kanavan sivuilla voi nykyään tarkastella omia ostoksiaan, jotka on tehnyt viimeisen vuoden aikana S-ryhmän kaupoissa. Ehtona on tietysti se, että on käyttänyt ostoksia tehdessään S-Etukorttia, jolloin ostokset ovat kirjautuneet tietokantaan. Ostoksia voi tarkastella hyvinkin yksityiskohtaisesti, sillä ostokset on jaoteltu tuoteryhmittäin. Esimerkiksi juusto, tuore kala, vihannekset sekä maito ja kerma on eroteltu omiksi ryhmikseen, ja kutakin tuoteryhmää klikkaamalla saa selville yksityiskohtaista tietoa siitä, mistä kyseisen ryhmän ostokset koostuvat.

Pitihän minunkin käydä uteliaisuuksissani tutkimassa, mitä minä sieltä kaupasta olen oikein roudannut. Yritin etukäteen miettiä, mikä voisi olla suurin tuoteryhmä omalla kohdallani, mutta en osannut yhtään arvata. Ajattelin, että se saattaisi olla vihannekset tai hedelmät, tai ehkä leipä.

Kun kirjauduin palveluun ja tulokset lävähtivät eteeni, ensimmäinen reaktioni oli, että mitä helvettiä. Listan ykkösenä komeilivat einekset! Enhän minä edes syö eineksiä! Tässä täytyi nyt olla jokin virhe. Kakkossijakin aiheutti ihmetystä, sillä toisena tulivat sanoma- ja aikakauslehdet. Näilläkö minä elän?



Einesvalmiste-ryhmän tarkempi tutkiskelu paljasti, mitä se piti sisällään.


Oho. Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että nuo annoskeitotkin ovat eineksiä. Niitä on kyllä tullut kaupasta ostettua, ja kuten näkyy - tomaatti-leipäjuustokeitto on ehdoton suosikkini.

Söin ennen lounaaksi pelkkää leipää, koska lounas (kuten myös aamiainen) on sellainen ateria, että en jaksa nähdä sen takia yhtään vaivaa. Pari minuuttia on jo äärimmäisen kova suoritus lounaan kyhäämisessä. Jossain vaiheessa päätin kuitenkin vähän monipuolistaa ruokavaliotani, ja koska lounaalle piti saada lisää proteiinia, keksin, että rupean syömään sosekeittoja ja lisään niihin rutkasti raejuustoa. Ja tadaa - tässä on lopputulos!

Sanoma- ja aikakauslehdet puolestaan pitävät sisällään viikoittaisen akkainlehtiannokseni eli Me Naiset ja Annan. Joitakin urheilulehtiäkin olen ostanut. Puolustelen tekoani sillä, että vien lukemani lehdet äidille, joka puolestaan antaa ne naapurille, ja ilmeisesti naapurikin antaa lehdet vielä eteenpäin. Ostamistani lehdistä saa siis iloa aika monta ihmistä! Sitä paitsi olen laskenut, että kun kyseiset lehdet ostaa irtonumeroina, ne saa paljon, paljon halvemmalla kuin jos tilaisi ne kotiin (jos yleensä tilauksen aluksi tulevaa tarjousjaksoa ei oteta huomioon). Kyseisiä lehtiä myydään lähes joka viikko alennettuun hintaan, enkä minä niitä normaalihintaisina ostaisikaan.

Tässä taitaa olla vähän selittelyn makua. 

Ostostietoni ovat siinä mielessä vähän epäluotettavat, että vietin suurimman osan vuoden alkupuoliskosta muualla kuin Suomessa, vaikka tuskin se olisi mitään muuttanut, vaikka olisin ollut koko vuoden Suomessakin. Olisin vain ostanut eineksiä ja akkainlehtiä isomman määrän! Sitäkin mietin, kuinka erilaiselta listani näyttäisi, jos ukkeli olisi ollut maisemissa. Hän kun ei ole tämän vuoden aikana montaa päivää kotona ollut.

Ihmettelin tuossa tietokannassa sitä, että vihannekset on ympätty kaikki samaan tuoteryhmään, mutta hedelmistä ei ole samanlaista yhteistä hedelmät-ryhmää, vaan hedelmät on eritelty hyvin tarkasti eri ryhmiin (esimerkiksi sitrushedelmät, banaanit, kivihedelmät, päärynät, rypäleet ja muut hedelmät). Tekemiään hedelmäostoksia ei siis pysty näkemään yhdellä silmäyksellä, vaan jos haluaa saada selville ostosten kokonaissumman, pitää laskea kaikkien hedelmäryhmien ostokset yhteen.

Piti myös huvin vuoksi katsoa, mitkä tuoteryhmät olivat alimmaisina listallani, eli siis mitä tuotteita olen ostanut vähiten. (Kaikkein vähiten olen tietysti ostanut niitä tuotteita, joita en ole ostanut yhtään kappaletta, eli niitä ei ole listalla ollenkaan.)



Tästä voi päätellä ainakin sen, että tässä taloudessa ei hirveästi leivota! Mutta mitä ihmettä on tapahtunut omenille? Söin niitä ennen paljonkin, mutta nyt olen ostanut niitä vain kerran. Luultavasti tässä on käynyt niin, että omenat eivät enää sopineet muuttuneisiin ruokailutapoihini. Aiemmin kun kyttäsin kaloreita, söin niitä joskus nälkääni.

Oletko sinä katsonut omia tietojasi S-kanavalta? Onko tullut yllätyksiä, suuntaan tai toiseen?

Yhdessä lähimarketissa on tämmöinen laatikko:


Ostan nykyään banaanit aina tästä laatikosta (jos siinä niitä on), sillä tuo lappu on minusta jotenkin niin sydämeenkäyvä. Jäin oikein miettimään sitä, kuinka suuri merkitys asioiden ilmaisutavalla on käyttäytymiseemme. Jos tuo sama asia olisi ilmaistu jotenkin neutraalimmin, se ei vetoaisi tunteisiin, enkä varmasti ottaisi banaaneja tuosta laatikosta. Nyt ne kavereistaan eroon joutuneet banaanit alkavat säälittää, ja totta kai ne pitää viedä hyvään kotiin. Satu tulee ja pelastaa!

Ruoka-asioista tuli mieleeni, että olen suunnitellut aloittavani taas ruokabloginkin. Tiedän kyllä, että maailma tuskin kaipaa enää yhtään uutta ruokablogia, mutta jos minulla on into ja palo asiaan, niin kai minä saan silloin blogin perustaa. Intialainen ruoka on niin minun juttuni, ja tuskin maltan odottaa, että pääsen taas vanhan tutun harrastuksen pariin. Olen jahkaillut asian kanssa jo pitkään, mutta homma ei ole edistynyt yhtään, koska uuden blogin aloittaminen tuntuu niin työläältä. Pitäisi valita blogipohja, suunnitella sivuelementit, värit, postausten ulkoasu ja paljon muuta, ja tuo kaikki tuntuu niin kauhean työläältä. Haluaisin vain päästä heti postailemaan! Ei blogin perustaminen minusta ennen näin vaikeaa ollut.

Nyt rupean kuitenkin keittelemään soppaa, sillä olen aloittanut Missio Sosekeiton. Nyt loppui se einesten syönti!

22 kommenttia:

  1. Kävin kurkkimassa ja jostain kumman syystä ykkössijalla oli polkupyörät ja pyöräilytarvikkeet... ;) Oikeassa top kolmosessa on maitopohjaiset jälkiruoat, lemmikkieläinten ruoat ja porsaanliha. Vähiten oli ostettu sinappia, muita jauhoja ja pakkaustarvikkeita (kerran vuoden aikana muovipussi ostoksille). Mutta joo, aika mielenkiintoista luettavaa ja minuakin ihmetytti tuo hedelmien jaottelu.

    Mielenkiintoinen oli myös se mistä näki milloin (päivä ja aika) käy useimmin kaupassa. Meillä lauantai on shoppailun ykköspäivä ja viikonloppuna kello 10 aamulla tai arkena kello kahdeksan illalla todennäköisin kellonlyömä kauppareissulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, yksi iso ostos nousee äkkiä kärkikahinoihin. Mullakin on tuossa kolmosena kahvinkeitin, vaikka ei ole tuon isompi hankinta. Sinun kärkikolmikkosi näyttää mielenkiintoiselta. :-) Olikohan mulla maitopohjaisia jälkiruokia listallla ollenkaan? Porsaanlihaakaan en muista, vaikka olen kyllä sitä omasta mielestäni joskus ostanut. Voin tosin olla väärässäkin.

      Minä taas käyn kaupassa tasaisesti kaikkina päivinä. Pitäisi jotenkin järkeistää kaupassa käynti, ettei tarttis joka päivä juosta jotain maitopurkkia (ja vähän muutakin siinä sivussa) hakemassa.

      Poista
  2. Ei nuo einekset nyt mitenkään huonommasta päästä ole? Mutta ainahan itse tehty on itse tehty. Aloita ihmeessa intialaiseen ruokaan paneutuva blogi - se olisi ihan kiinnostava lisä tarjolla oleviin (joissa käyn kuolaamassa, mutta en välttämättä kuitenkaan tee juuri niitä ruokia, paitsi aina joskus). Olen aikamoinen reseptifriikki ja lueskelen keittokirjojakin kuin romaaneja ikään. Saa niistä inspiraatiota, vaikkei just tasan ohjeen mukaan tekisikään. Intialaisen ruoan keittokirjoja minulla ei (ainakaan muistaakseni) ole (kuin ehkä yksi?), joten blogisi voisi paikata tätä vakavaa puutostilaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi sitä tosiaan syödä huonompiakin eineksiä kuin sosekeittoa. Hyvä havainto; helpotti hieman. :-)

      Meinaan kyllä aloittaa ruokablogin, mutta se toteustuspuoli vain ontuu. En muistanut, että blogin perustaminen on niin hankalaa - vai onkohan minusta tullut vain laiska. :-D

      Keittokirjat ja ruokablogit ovat kyllä mainioita inspiraation lähteitä. Minä olen aika huono lueskelemaan mitään muuta kuin intialaisia ruokajuttuja, kun muut eivät oikein kiinnosta. Onneksi intialainen ruoka on sellaista, että siinä riittää jatkuvasti opittavaa. :-)

      Poista
  3. Pitäisikin ehkä käydä joskus kurkkimassa, mitä se tuleekaan osteltua... Toisaalta, saattaisin itsekin mieleni pahoittaa, kun olisin eniten ostanut karkkia ja sipsiä, ha hah :D Ihanaa sunnuntaita Siulle! Ja intoa ja iloa uuden blogin aloitukseen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, joskus on tosiaan parempi, jos ei tiedä ihan koko totuutta. :-D

      Kiitos, ja ihanaa sunnuntain jatkoa sinullekin! <3

      Poista
  4. Kun teen kotona etätöitä, niin syön juurikin jonkun mikrokeiton lounaaksi, ellei ole jotain edellispäivän jämiä jääkaapissa jäljellä. Minusta se on ihan hyvä vaihtoehto :)

    Intialainen ruokablogi kuulostaa hyvältä. Iso peukku sille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuommoinen keitto tosiaan parempi vaihtoehto kuin esim. joku pizza tai lihapiirakka. Eines-sana vaan järkytti niin paljon, etten tajunnut sitä. :-D

      Kiitos peukusta! Mukavaa pyhäpäivää!

      Poista
  5. Jatka vain sinun vanhaan kokkausblogiisi. Muistaakseni sen kautta tänne löysinkin. Luulen että se on edelleen kirjanmerkeissä josta se nousee jos sitä joku päivittäisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tullut mieleenkään, että niinkin voisi tehdä! Mielenkiintoinen ajatus, jota täytyy ihan harkita. Tosin vanhan blogin jatkaminen tuntuu jotenkin nololta. Ihan kuin kaivaisi haudan auki ja ihmettelisi, että mitäs täältä löytyykään. :-D

      Poista
  6. Ai tuollainenkin olisi. Minulle tulee vain miehen kauppakuitit jostakin ihmeen syystä puhelimeen. Että olen harvakseltaan voinut niitä ihmetellä. Mies siis meillä käy kaupassa ehkä muutaman kerran vuodessa:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä puolestani olen ihmetellyt noita sähköisiä kuitteja, että miten ne oikein toimivat, mutta ne siis tulevat kännykkään. Nytpä selvisi tämäkin!

      Sinun miehesi käy useammin kaupassa kuin minun ukkelini. :-D

      Poista
  7. Käyn niin monessa paikassa viikon aikana ruokaostoksilla, etten tiedä muuta kun sen, että liian paljon menee rahaa olueen ja viiniin alkoholiveron järkyn korotuksen vuoksi :D Meillä ei varmaan edes saa mitään sosekeittoja ostettua kaupasta, mutta varmasti leijonaosa menee heviosastolle, soodaan, ja johonkin ihan turhaan. Aikakausilehdet on niin huonoja etten osta niitä, ostaisin jos asuisin Suomessa. JA sitä sun ruokablogia niin ootellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-D

      Muistan, että Boliviassa oli kanssa ihan järkyttävän surkeat lehdet. Kaiken lisäksi ne oli pakattu sellaiseen muovipakkaukseen, että niitä ei päässyt selailemaan, eikä lehden kannessa ollut yleensä mitään tietoa lehden numerosta tai vuosikerrasta. Kun sitten osti lehden ja sai muovipakkauksen poistettua, saattoi huomata, että jaahas, tämä onkin jo kolme vuotta vanha.

      Poista
  8. No nyt tekee hetimiten mieli mennä tutkailemaan omia S-ryhmän (lähinnä lähi-Sale:n) ostoksia, josta niinikään löytyisi einespuolelta täyteläistä lohikeittoa (ukkelille), bataattisosekeittoa, tomaattivuohenjuustokeittoa, kasvissosekeittoa, täyteläistä pinaattikeittoa, täyteläistä kana-kookoskeittoa (tulikohan nyt tuo täyteläinen varmasti mainittua :)) ja pakastesushia. Vai mihin mahtaa nuo sushit kuulua.

    Jauhoja, hiivaa, sokeria ja muita leipomuksiin tarvittavia juttuja pyöreät nolla. Ei huvita edes alkaa tutkailemaan kotona, miltä vuodelta edelliset jauhopussit on. Ehkä kuitenkin jo 2000-luvulta. Toisin kuin yrttisuola, jolle pojat vähän naureskeli, kun ei meinannut tulla purkista ulos. Ei sinällään ihme, kun oli mennyt vanhaksi vuonna 1994.. Ja tuli tosta suolasta mieleen, että olen viimeaikoina alkanut kiinnittää siihen huomiota sillä mielellä, että paljonko sitä oikeasti syön. En mielestäni juurikaan, mutta justiin noissa valmiskeitoissa on oikeasti tosi paljon suolaa. 100 gr lukemat vielä ihan ok, mutta kun keitto painaa 300 gr, niin siitä tulee jo reippaasti yli puolet päivän maksimimääristä. Koitan olla sen kanssa vähän tarkempana kuin ennen, koska olen huomannut, että suolan (mm. sipsien muodossa) vähentäminen on vähentänyt myös sydämentykytyksiä.

    Ja äläpä muuta sano. Pelkkä ajatus uuden blogin perustamisesta tuntuu tosi työläältä, kun aina pitää aloittaa kaikki kantapään kautta nollasta. Tai ainakaan mulla ei ole mitään muistikuvaa siitä, miten kaiken olen aikanaan tehnyt. Ainakin banneri oli niin monen mutkan takana (ei varmaan olis ollut, jos olis osannut), etten mitenkään pysty sitä enää jäljittämään.

    Tsemppiä ruokatouhuihin ja olen ihan varma, että sulla on se uusi rinnakkaisblogi pystyssä tuota pikaa. Ellei jo olekin, kun mulla vähän kesti tää kommentointi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli jotenkin hirmu ilahduttavaa kuulla, että sinunkin listaltasi löytyisi sosekeittoja. :-) Ukkelisi tykkäämä täyteläinen lohikeitto on muuten ihan järisyttävän hyvää. Tai siis se toinen niistä. Täyteläistä lohikeittoa on (ainakin) kahdella valmistajalla, ja se toinen niistä on ehkä parasta eineskeittoa, mitä olen syönyt. En muista valmistajan nimeä, mutta tunnistaisin paketin kaupassa.

      Mihinköhän mahtaisivat sushit tosiaan kuulua. Ei aavistustakaan. Mä en itse asiassa edes tiennyt, että sushia saa pakasteenakin. Pitäisi joskus ehkä tutustua, vaikka voi olla että tulee pettymys. Olen alkanut tykätä vasta viime aikoina sushista, mutta olen niiden suhteen aika ronkeli. Ne perussushit ovat minusta kovin mauttomia; pitää olla kunnon moiveet päällä. :-)

      Ai että miten nauratti tuo yrttisuola. :-D Luulisi, että suola ei mene ihan hirveän helposti pilalle, mutta tietysti jos se on vuodelta 1994, niin sitten pitää jo ehkä miettiä. :-) Mullakin kuluu jauhoja tosi vähän, ja sitten harvan kerran kun tarvitsen jauhoja, ne ovat menneet vanhaksi kauan sitten, vaikka "justhan mä tämän pussin ostin".

      Mun täytyy tunnustaa, että olen syönyt ruokia kiinnittämättä hirveästi huomiota suolan määrään. Itse ruokaa laittaessa yritän toki olla maltillinen, koska suvusta löytyy taipumusta korkeaan verenpaineeseen. Siitä huolimatta uskon, että petrattavaa olisi.

      En ymmärrä, miten blogin perustaminen tuntui aiemmin niin helpolta. Jos muistelen, niin siinä ei kauan mennyt, kun blogi oli jo pystyssä. Kyse voi toki olla siitäkin, että nyt kun blogeja on pilvin pimein, mielessä on kaikenlaisia oletuksia tai odotuksia siitä, millainen blogin pitäisi olla. Ja kun niitä odotuksia ei oikein itsekään tiedä eikä varsinkaan osaa täyttää, niin eihän hommasta mitään tule. Olen miettinyt ruokablogin aloittamista jo niin pitkään, että enpä taida osata nytkään hätiköidä. :-)

      Mukavaa tiistain jatkoa! <3 Täällä ainakin myrskyää oikein kunnolla!

      Poista
  9. Auts. En ole onneksi tutkinut tuota listausta. Saattaisi kukat olla aika korkealla ostoksissani...

    VastaaPoista
  10. En itse omista kummankaan ruokakauppaketjun etukortteja, ainoa mikä on joskus tullut hankittua on Suomalaisen kirjakaupan kanta-asiakaskortti, joka sekin on pölyttynyt jo vuosikausia laatikossa. En koe että kauppojen tarjoamat hinnanalennukset korttia käyttämällä olisivat riittävän hyvässä suhteessa siihen käyttäjäinformaatioon, jota kaupalle tarjoaisin. Veikkaisin kuitenkin että omalla kohdallani ostetuimpien top3 olisi maito, leipä ja voi. :D

    Aloita ihmeessä uusi ruokablogi tai ruokablogi uudelleen! Välillä yksinkertaisuus on kauneinta ja itse ainakin selaan mieluummin ruokablogeja, jotka muistuttavat enemmän reseptivihkoa, kuin kymmenillä taiteellisesti asetelluilla raaka-ainekuvilla ja käytettävyydeltään hankalla sivupohjalla olevia versioita. Ruokablogissasi on kätevää, kun reseptejä pystyy hakemaan ruuan tyypillä tai raaka-aineella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta S-ryhmällä saa yllättävänkin hyvät bonukset. Jos en ole moneen kuukauteen käynyt katsomassa bonuksiani, joskus oikein yllätyn, kun tilille on kertynyt ihan mukavasti rahaa, vaikka minun ostokseni ovatkin hyvin pieniä esim. jonkun ison perheen ostoksiin verrattuna. K-kaupan Plussat sen sijaan ovat ihan yhtä tyhjän kanssa, mutta se johtuu varmasti siitäkin, että käyn K-kaupoissa niin harvoin.

      Tuossa tulikin yksi niistä syistä, miksi en ole ruokablogia aloittanut. Ruokablogit ovat nykyään niin tyyliteltyjä ja viimeisen päälle hiottuja, että omat tuotokset tuntuvat niihin verrattuina ihan viisivuotiaan tekeleiltä. Mutta ihana kuulla, että yksinkertaisemmalla ja vähäeleisemmällä tyylilläkin on kannattajansa. :-) Yritän saada blogin aloitettua viimeistään ensi viikolla.

      Poista
  11. Ai kuinka kiva jos herättelet ruokablogiasi, sitä kauttahan ikuisuus sitten tutustuimme "virtuaalisesti":)
    Kiva että voi tarkastella noita ostoksiaan, nyt Helsingissä tein vain kerran ostoksia S.marketissa joten minulla ei kai pahemmin tietoa siellä ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä on todellakin ikuisuus! Meillä on aika paljon yhteistä taivalta takana. <3

      Ainakin tuo omien ostosten tutkailu on innoittanut minut tekemään itse sosekeittoja. Ei se nyt niin suuri vaiva ole, kun tekee kerralla kunnon satsin, josta riittää moneksi päiväksi. :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3