Munakasta ei valmisteta munia rikkomatta.


tiistai 5. heinäkuuta 2016

Piippausta

Kuusamosta matkani jatkui Kajaanin ja Kuopion kautta kohti Savonlinnaa, sillä olin sopinut viettäväni viikonlopun siskoni perheen luona. Kuusamosta en nähnyt mitään muuta kuin hotellin, kun sää ei taaskaan innostanut kaupunkikierrokselle (illalla iski oikein kunnon ukkoskuuro), ja teki muutenkin mieli ottaa vain ihan rennosti. Olin varannut itselleni huoneen kylpylähotelli Kuusamon Tropiikista, kun minähän niin tykkään vedessä lillumisesta. Koko päivän hiessä kylvettyäni ja itseäni hyttysille syötettyäni olin aika iloinen, että olin kylpylähotellin varannut. Oikein teki mieli päästä altaaseen ja saunaan!

Yksi syy, miksi en kylpylöistä tykkää, on se, että minua aina vähän jännittää, osaanko toimia kylpylässä oikein. Eikä yhtään auta asiaa, että jokaisessa kylpylässä tuntuu olevan ihan omat sääntönsä. Olin kuullut muutama viikko aiemmin hupaisan kertomuksen siitä, mitä voi sattua, jos ei tiedä pukeutumistilojen olevan naisille ja miehille yhteiset. En ollut edes tiennyt, että sellainenkin on mahdollista, että miehillä ja naisilla on yhteiset pukeutumistilat!

Ennen kylpylään menoani jäin jostain syystä lueskelemaan kylpylän ovessa ollutta lappua. Kauhukseni tajusin, että tämä oli juuri sellainen paikka, jossa naisilla ja miehillä oli yhteiset pukeutumistilat! Vaatteet vaihdettiin pukukopeissa, eikä varsinaisissa pukutiloissa kuulunut nakuilla. Olipa onni, että olin pysähtynyt lappua lukemaan, kun normaalisti minulla ei ole tapana mitään lappuja lueskella.

Sain vaihdettua vaatteet menestyksekkäästi pukukopissa, mutta onnistuin sähläämään kuitenkin monen muun asian kanssa: en saanut pukukaappia lukkoon, en saanut suihkua toimimaan, en löytänyt omaa pyyhettäni ja jouduin kiertämään pesuhuoneen monta kertaa ympäri, unohdin ovikortin pukukaapin oveen. Kyllä yhdellä kylpyläreissulla saa paljon jännitystä elämään.

Kylpylässä muistin taas, miksi en yleensä kylpylöissä viihdy: altaassa lilluminen on äärettömän tylsää. Kaiken lisäksi tämän kylpylän allasosasto oli todella pieni. Tykkään sellaisista aikuiseen makuun tehdyistä kylpylöistä, joissa on paljon erilaisia saunoja. Täällä ei erilaisia saunoja ollut; oli vain yksi tavallinen sauna sekä miesten että naisten puolella. Kylpyläkäyntini jäikin hyvin pikaiseksi, sillä yksin kylpylässä on vielä tuplasti tylsempää.

Ruokaakaan en jaksanut lähteä etsimään hotellia kauempaa, mutta onneksi ruokaa sai hotellistakin. Eteeni kannettu alkupala aiheutti suurta ihmetystä. 

En ole nähnyt missään ravintolassa nähnyt, että alkupalaksi tuotaisiin korillinen poppareita!

Seuraavana päivänä oli tiedossa vajaan 600 kilometrin ajomatka Savonlinnaan, ja jostain syystä matka ei tuntunut tuona päivänä etenevän oikein millään.

Tähän mennessä olin jo sentään oppinut kasaamaan ennen lähtöäni kaikki tarvittavat rojut käden ulottuville: kamera, kännykkä, vesipullo, nenäliina, bluetooth-kaiutin, aurinkolasit, puhelimen laturi, kartta ja käsilaukku.

Tykkään seurata matkan etenemistä paperisesta kartasta, ja meillä on niinkin tuore kartta kuin vuodelta 2000. En ole uuttakaan karttaa viitsinyt ostaa, kun olen ajatellut, etteivät ne Suomen tiet nyt niin paljon ole viidessätoista vuodessa muuttuneet. Navigaattoriahan meidän autossa ei ole (paitsi se sammakko), joten joudun suunnistamaan kännykän avulla, mikä on ajaessa vähän hankalaa. Mutta ei ole yhtään sen helpompaa levitellä ajaessa tuollaista isoa paperikarttaakaan!

Bluetooth-kaiutinta tarvitsen sitä varten, että yhdeltäkään radiokanavalta ei tule sellaista musiikkia, jota jaksaisin kauan kuunnella. Sen takia kuuntelenkin musiikkia kaiuttimen kautta Spotifysta. Kaiuttimelle ei ole autossa oikein mitään hyvää paikkaa, joten se joutuu olemaan tuossa viereisellä istuimella. Aluksi pidin sitä kojelaudan päällä, kun musiikki kuului siitä huomattavasti paremmin, mutta sitten tajusin, että vehje on siinä melkoinen turvallisuusriski: kaiutin on niin painava, että äkkipysähdyksen tullessa se lentäisi kaaressa tuulilasin läpi.

Havahduin, kun näin tien vieressä kyltin Hiljaisesta kansasta. Olin kuullut Hiljaisesta kansasta, mutta en ollut tiennyt, että se oli täällä! Sitä oli ihan pakko pysähtyä katsomaan, vaikka aikaa ylimääräisiin pysähtelyihin ei varsinaisesti olisi ollutkaan.Olin yllättynyt siitä, miten iso bisnes turvepäisten hahmojen ympärille oli kehittynyt. Oli kahvilaa ja letunpaistoa sekä matkamuistomyymälää. Porukkaakin paikalla oli todella paljon (isohko parkkipaikka oli melkein täynnä), vaikka paikka sijaitsikin keskellä ei mitään.

Savonlinnan ABC näkyy jo. Vihdoinkin aletaan olla perillä!Savonlinna on kaunis kesäkaupunki, jossa on monenlaista ihmeteltävää.
Kaupunkilainen on puhunut.

Herkkua on tähän vuodenaikaan tarjolla monenlaista.


Pientä välipalaa.

Ribsejä saa toki muulloinkin kuin kesällä, mutta eipä niitä saa syödä terassilla!

Sattuisiko joku tietämään, mistä seuraavassa ilmiössä on kyse? Olemme nimittäin aiempinakin vuosina seuranneet kesäiltana sellaista näytelmää, että lokit ilmaantuvat kaartelemaan talojen ylle illan hämärtyessä, ja sitten ilmassa alkaa näkyä isoja, ehkä peukalonpään kokoisia ötököitä, joita lokit käyvät nappaamassa ilmasta. Näytelmä on erikoinen varsinkin siksi, että lokkeja on niin paljon ja että ne lentävät aivan äänettömästi. Ötökätkin ilmaantuvat lentelemään vasta illan hämärtyessä. Onko joku sattunut kohtaamaan tällaisen ilmiön? Mistä ihmeen ötököistä voisi olla kyse?

Paistia odotellessa.


Harrastuksemme olivat nekin hyvin kesäisiä, ja sain tutustua uuteen harrastukseen, nimittäin metallinetsintään!


Olin kuullut metallinpaljastimista, mutta en ollut tiennyt, mitä joku niillä oikein tekee. Nyt sain pikaperehdytyksen harrastukseen, joka tuntui kyllä varsin mielenkiintoiselta. Minuahan kiinnostavat muutenkin kaikki tämmöiset etsimisjutut - etsittiin pusikoista sitten geokätköjä tai autiotaloja. :-D

Metallinpaljastimella etsitään metallin lähettämiä signaaleja eli piipataan.


Metallinpaljastimen lukemat antavat osviittaa siitä, onko piippauksen aiheuttaja esimerkiksi rauta tai kulta.

Kun metallin sijainti on paikallistettu ja kun on päätetty, että metalli on sellaista, että se kannattaa kaivaa ylös, aletaan kaivaa.

Hiekka valuu tämmöisestä "haavista" näppärästi läpi, ja muu aines jää haaviin. Sitten vain jännityksellä tutkimaan, mitä haaviin on tarttunut!

Tällä kertaa löysimme muun muassa avainpussukan sekä pennin rahan vuodelta 1965.


Metallinetsijöillä on olemassa oma aarteenetsintäfooruminsa, Aarre maan alla. Jos harrastus kiinnostaa, tuolta voi käydä katselemassa, millaisia hienouksia ihmiset ovat maan alta löytäneet. Metallinetsijöillä on myös oma yhdistyksensä, Suomen Metallinetsijät Ry.Trampoliinilla hyppiminen on hauskaa aikuisestakin, ja sain siskontytöiltä hyvät opit erilaisiin temppuihin. Keksin myös omia liikkeitä, kuten pomppupunnerruksen: punnerrusasennossa tehtävän trampoliinipompun. Kun niitä tekee tarpeeksi monta peräjälkeen, saa rintalihaksensa aika kipeiksi. :-D Jos minulla olisi omakotitalo, haluaisin pihalle ehdottomasti trampoliinin!

Nalle sai toimia muotinäytöksen tähtenä. Poseeraaminen sujui kuin vanhalta tekijältä!

Afrikan tähteäkin tuli pitkästä aikaa pelattua, ja se oli juuri niin kivaa kuin muistinkin. Tosin aikuisten Afrikan tähti on vakava laji: tärkeintä on voitto, ja kaikki keinot ovat sallittuja. :-D

Kanarian saarilla voi tulla ryöstetyksi.
Voitin!


Kehä II ja Espoo. Kohta ollaan kotona!Kun olin saapunut sunnuntai-iltana kotiin, äiti laitteli minulle viestiä, että oliko kiva tulla kotiin. Arvatkaapa, mitä vastasin? Että kyllä minä voisin taas huomenna jonnekin lähteä. :-D

22 kommenttia:

 1. Nyt oli kyllä nalleraukalle laitettu väärä paita päälle!! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nallella ei hirveästi tuota pelipaitavalikoimaa ole, joten sen on kannatettava aina Italiaa. :-D

   Poista
 2. Kiva seurata tätä kotimaamatkailuasi:) Ai Suomessakin on sellaisia kylpylöitä missä yhteiset pukutilat,enpäs tiennytkään. Kun tapasin eksäni ja hän asui Hollannissa menimme kylpylään,enkä tiennyt että siellä oli sellainen käytäntö ja vielä yhteistiloissa muutenkin oli kaikki nakuina,eikä eksä piruuttaan ollut minulle kertonut siitä.,Olin ihan paniikissa jonkun aikaa mutta sitten ajattelin että no kun muutkin niin miksei ja vähitellen ihan unohti ettei ollut mitään päällä:;D Kiva asu Nallella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, mä en kyllä tiedä, mitä olisin tuossa tilanteessa tehnyt. Varmaan olisin kasannut kamani ja lähtenyt menemään! Mä en tykkää nakuilusta tuntemattomien edessä, enkä suoraan sanottuna ymmärrä, miksi niin pitäisi tehdä.

   Nalle oli Suomen kesään sopivasti puettu. :-)

   Poista
 3. Olipas taas kaikkea jännää! Olisi ollut kivaa olla vaikka mukana :) Joku aika sitten tuli telkkarista joku metallinetsijät -brittisarja (en muista nimeä). Tosi pöhköjä tyyppejä siinä, niinkuin brittisarjoissa yleensäkin, vallan mainio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olisikin ollut mukava, jos olisit ollut mukana. :-) Jaa että metallinetsinnästä on tehty tv-sarjakin. Olisi varmaan aika mielenkiintoista seurata, mitä sellaiset kokoneet etsijät löytäisivät - vaikka mieluiten tietysti löytäisi kaikkea kivaa itse. ;-D

   Poista
 4. Ihan sopii, että lähdet taas uuteen reissuun, on tämä läppärimatkailu niin mukavaa. Savonlinnassakaan en ollut ennen käynyt. Metallinetsintä kuulostaa sellaiselta, mitä minäkin voisin harrastaa, aikas jännää. Hyvä kun tuli tuo kylpyläasiakin selväksi, enpä olisi osannut ajatella yhteisiä tiloja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan pysyä ainakin lähipäivät kiltisti kotinurkilla, kun tuli tuo ukkelikin kotiin. Ei voi yhtäkkiä lähteä Lappiin ja ilmoittaa jälkeenpäin, että ai niin, kävin muuten autolla Lapissa. :-D Mutta uusia reissuja on varmasti tulossa, jos ei nyt ihan heti, niin ehkä vähän myöhemmin. ;-)

   Poista
 5. Käyn harvakseltaan Kuusamossa, mutta en muista nähneeni enemmälti väkeä Hiljaista kansaa katsomassa. Vaikuttava teos, joka ei pääse oikeuksiinsa tungoksessa.

  Suloinen koira, olisikohan rotua Basset. Kauan sitten haaveilin Bassetin omistamisesta, mutta haaveeksi jäi. Edellinen koirani oli cairnterrieri ja nykyinen on Havannankoira.

  Monivaiheinen päivä sinulla jälleen, näitä on hauska lukea! Nalle on symppis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän matkailusesonki Hiljaisen kansan luona nyt sitten oli, kun porukkaa oli todella paljon. Oli paljon ulkomaalaisiakin. Luulin, että paikka on aina yhtä kansoitettu, mutta ehkä nyt olikin jonkinlainen poikkeustilanne?

   Oli kyllä harvinaisen ilmeikäs koira. En tiedä koiraroduista mitään, mutta googletin bassetia, ja voisi hyvinkin olla se. Terriereistä olen aina tykännyt, kun minusta ne ovat jotenkin niin touhukkaita ja energisiä. Havannankoira näyttää suloiselta. :-)

   Nalle kiittää ja lähettää terveisiä! :-)

   Poista
 6. Sinä voisit vaikka ryhtyä matkanjohtajaksi. Uskon, että saisit helposti ryhmän kokoon.
  Ja noista poppareista - Bostonin seudulla on sellainen ketju kuin 99, ja siellä tuodaan ekana popparikippa eteen ja sinihomejuusto dippi - siihen sitten dipataan poppareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaisi tämä matkanjohtaja stressata liikaa. Yksin ei niin haittaa, vaikka asiat menisivätkin pieleen, mutta muiden puolesta harmittaisi, jos sää esimerkiksi pilaisi matkan.

   Popparit ja sinihomejuustodippi - siinä on kyllä sellainen yhdistelmä, joka ei ihan ensimmäisenä tulisi mieleen. :-)

   Poista
 7. Oo. Pennin raha vuodelta 1965 olis ollut hieno löytö! (On sattumoisin syntymävuoteni, joten olisin pitänyt sitä enteenä jostain tulossa olevasta onnenpotkusta. Vaikkapa nyt lottovoitosta, jota ei kylläkään varmaan pelkän pennin avulla tuu, jos ei koskaan lottoa..)

  Kuusamon Tropiikki on kyllä luvalla sanoen paitsi pieni, myös melkoisen kulahtanut paikka. Ei jäänyt taannoiselta muutaman talven takaiselta käynniltä mieleen muuta kuin ruoste ja irtoilevat kaakelit.

  Popparit taitaa olla Holiday Clubin (tai ainakin O'Learys-ravintoloiden) tavaramerkki. Tykkään. Etenkin kun niitä saa kunnon korillisen, eikä mitään pientä kippoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen todennut, että ihan sama lottoaako vai ei, kun ei sitä voittoa kumminkaan tule. Paitsi sillä viikolla se olisi tietysti juuri tullut, kun ei ole lotonnut. :-D

   Ei ollut Kuusamon Tropiikissa tosiaan kehumista. Aamiaissalikin oli kuin jokin kokoustila, josta oli viihtyisyys kaukana. Huoneesta tosin tykkäsin, kun siellä oli vessa ja suihku erikseen. Tosin yksin kun matkustaa, niin on aika lailla sama, onko suihku ja vessa samassa tilassa vai erikseen, kun kahdessa paikassa ei voi kuitenkaan yhtä aikaa olla. ;-D

   Myös Death by chocolate -niminen jälkkäri oli kyseisessä ravintolassa aika hyvä. Ei tullut ihan kuolema, mutta ei paljon puuttunutkaan!

   Poista
 8. OLipas mielenkiintoinen tuo hiljainen kansa. En ollut kuullutkaan, mutta täytyy googlettaa. Savonlinna on kaunis kaupunki. Olen käynyt joskus lapsena siellä linnassa, mutta menisin mielelläni uudelleenkin. Taitaa meiltä vaan jäädä nyt kotimaankierrokset tekemättä tältä kesältä. Minäkään en ole kylpyläihmisiä. Enkä uimaihmisiä. Saunassa käyn tosi nopeasti. Mutta talvella se on kyllä ihana olla olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut aikoinani Hiljaisesta kansasta jonkun blogista. Muuten en olisi siitä tiennyt.

   Olen käynty linnakierroksella muistaakseni useammankin kerran, ja mielenkiintoisia tarinoita kierroksella kuuleekin. Parhaiten on tainnut jäädä kuitenkin mieleen entisajan vessajutut. :-D

   Poista
 9. Tuo metallinetsinta kuulostaa kylla kiinnostavalta, tuollaisia vanhoja juttuja on kiva löytaa. Voi sitten mietiskella miten ne ovat joutuneetkaan tuonne. Metallinetsijat Ry, maailmassa on mielenkiintoisia yhdistyksia! Bongasin eilen kulmiltamme Karşıyakan kanarianlintujen ystavien yhdistyksen. Mihinköhan sina seuraavaksi suunnistat...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metallinetsintä olikin tosi kivaa ja kiinnostavaa. Yksin sitä tuskin tulisi kuitenkaan harrastettua; porukalla se on paljon mukavampaa.

   Kanarialintujen ystävien yhdistys kuulostaa mielenkiintoiselta. :-D

   Poista
 10. Minä kun luulin olevani vanhanaikainen, kun mulla on sellainen autoilijan tiekartta (kirja) vuodelta 2006. Mutta näköjään sulla on vielä vanhempi :) Olen kyllä tonkin kanssa joskus joutunut pulaan, että on pitänyt ruveta netistä tarkastaan asioita kesken matkan, kun on vähän risteykset muuttunut yms... Nimimerkillä kerrankin Liedossa vähän ajelin harhaan... Mutta joo, navigaattoria ei ole eikä tule, sitäpaitsi sehän on jo ihan out, kun kännykkä osaa mihin vaan googlemapsilla. Ei tosin mun ylihidas kännykkänetti, mutta kaikkien muiden ;)

  Hieno jäätelökin tuolla :)

  En ole käynyt kylpylöissä aikoihin, mutta muistan jo lapsuudesta sen, että se oli aika vaikeaa, kun aina eri systeemi per kylpylä. Onneks en ole sitten aikuisena mennytkään mihinkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama mulla, että netistä pitää joskus matkan päällä osoitteita etsiä, ja sehän on kauhean turvallista matkantekoa se. Mutta yleensä yritän ajaa perille tuurilla, ja kaivan kännykän esille sitten vasta, kun olen todennut, että onni ei vienytkään perille. Nytkin Rovaniemellä kuvittelin löytäväni hotellin ihan tuosta vaan, vaikka en ollut edes ottanut hotellin osoitetta ylös, kun eihän Rovaniemi nyt niin suuri paikka voi olla, ettei tietty hotelli säkällä vastaan tulisi. :-)

   Mulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen kylpylöihin. Toisaalta tykkäisin käydä niissä saunoissa ja uimassa, mutta sitten nuo muut systeemit pelottavat.

   Poista
 11. melkoinen matkailija olet :) Tämä juttu on jäänyt minulta jotenkin väliin,apuva!

  Minäkään en tykkää kylpylöistä siksi, kun niissä ei ole uimatilaa, enkä voi sietää istumista niissä poreissa vieraitten ihmisten kanssa ahtaasti, yäk.

  Mun miehellä (toimii siis mun karatanlukijana) on paperikartat jostain 80-luvulta ja väittää minulle niiden toimivan. Kunnes tuolla toisella puolella Suomea viime kesänä oli pari uutta tietä ja mies ihmetteli kun niitä ei näkynyt kartassa :D Kartat pääsi sitten saunan sytykkeeksi kotona. Mutta paperilla kartat on oltava, kuulemma. Nyt hän on tulostanut netistä uudet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nou hätä. :-)

   Minäkin inhoan porealtaissa istumista yli kaiken. On vaikea keksiä typerämpää ajanviettotapaa! Joissakin kylpylöissä on onneksi niin pitkä uima-allas, että siellä pystyy ihan kunnolla uimaan, ja semmoisista paikoista minä tykkään.

   Hih, 80-luvun paperikartat kuulostavat jo ihan antiikilta. ;-D En olen tajunnut, että netistäkin voisi tulostaa karttoja. Otankin tuon neuvon ensi kerralla käyttöön. Tai sitten ostan ihan suosiolla uuden tiekartan. :-)

   Poista