Viiniä näistä ei tavallisesti saa, vaikka nimi viinimyymälään viittaakin, vaan myynnissä on lähinnä kotimaisia oluita sekä väkeviä - viskiä, brandya, rommia ja niin edespäin. Ulkomaisia juomia liikkeissä ei juurikaan myydä, koska niistä pitäisi maksaa tuontivero, jota harva viitsii maksaa. Salakuljetettuja ulkomaisia juomia myydään kuitenkin usein pimeästi tiskin alta.
Myymälän tiloissa ei myöskään saisi tarjoilla alkoholia, mutta joissakin myymälöissä on pieni takahuone, jossa saa istua ja nauttia juomia, aivan kuten baarissa. Tämä on tietenkin laitonta touhua, samoin kuin julkisilla paikoilla juominen, mutta tästäkään kiellosta ei kukaan välitä pätkääkään. Olen nähnyt kerrankin, kuinka yksi mies korkkasi pullonsa heti kaupan tiskillä. Tavallisimmin juomat nautitaan kuitenkin jossakin muualla, vaikkapa rannalla.
Alkoholi myydään usein tällä tavalla sanomalehteen käärittynä, ettei kukaan näkisi, mitä tuli ostettua.
Viinimyymälässä asioivat ovat poikkeuksetta miehiä - en ole tainnut koskaan nähdä viinimyymälän edustalla yhtäkään naista. Iltaisin tiskillä käy hirveä kuhina, ja tiskin edessä tuupitaan ja tönitään, kun kaikki haluavat olla seuraavana ostovuorossa. Yleensä asiakaskunta on (anteeksi vaan) vähän rupuisen näköistä, mikä johtuu kuulemma siitä, että keski- ja ylempiluokkainen väki ei käy ostamassa alkoholia itse, vaan asialle lähetetään vaikkapa kotiapulainen tai autokuski. Tämä on kuulemma statuskysymys.
Meno on vielä melko rauhallista, koska on iltapäivä, mutta illalla meno kiihtyy. En kyllä menisi näiden ukkojen keskelle, vaikka maksettaisiin!
Pienituloisimmat, esim. autoriksakuskit, joutuvat ostamaan juomansa muualta, sillä heidän tuloillaan ei viinimyymälöissä käydä. He joutuvatkin tyytymään mm. halvempaan arrakkiin, jota myydään katujen varsilla. Toisinaan halpa viina koituu heidän kohtalokseen, ja usein lehdestä saa lukea, kuinka monta oli taas kuollut tai joutunut sairaalaan juotuaan laittomasti valmistettua arrakkia. Arrakkiin saatetaan lisätä esimerkiksi metanolia tai jopa akkuhappoa, jotta juomaan saataisiin enemmän 'potkua'. On sanomattakin selvää, mitä tämmöisen juoman nauttimisesta seuraa.
Alkoholikulttuuri on hieman muuttunut Intiassakin, sillä alkoholia voi ostaa tätä nykyä myös ihan siisteistä kaupoista, jotka muistuttavat hyvin paljon meikäläistä Alkoa, vaikka ne ovatkin kooltaan huomattavasti pienempiä. Tietääkseni Hyderabadin ainoa tällainen kauppa on Sparin sisällä oleva pieni alkoholiliike, jossa myydään sekä intialaisia että ulkomaisia juomia - jopa viinejä on kaupassa ihan hyvä valikoima. Viinien hinnat ovat tosin vähintään Suomen tasoa. Asiakaskuntakin on täällä ihan toisennäköistä kuin wine shopeissa, ja parempi väkikin voi käydä itse hakemassa täältä juomansa. Juomat ostetaan ja maksetaan alkoholimyymälässä, minkä jälkeen juomat laitetaan pussiin ja pussin suu suljetaan tiukasti kiinni.
Muut ostokset maksetaan sitten ihan normaalisti supermarketin kassalla, ja tämän suljetun pussin kanssa marssitaan kassan ohi.
Intiassa alkoholiin liittyvä tietämättömyys on iso ongelma. Varsinkaan nuoriso ei tiedä - eivätkä kyllä monet aikuisetkaan! - esimerkiksi alkoholien tilavuusprosenteista mitään. Tämä johtaa tietysti siihen, että alkoholin käyttöäkään ei osata säädellä, kun viskiä juodaan lähes samaan tyyliin kuin olutta. Autolla ajaminen humalassa on ihan tavallista, vaikka tien varsilla näkeekin muistuksia, että alkoholin vaikutuksen alaisena ei saisi ajella.
Täällä on kuulemma olemassa jonkinlainen promillerajakin, mutta kukaan ei oikein tunnu tietävän, mikä se mahtaa olla. Puhalluslaitteitakaan poliiseilla ei juuri kuulemma ole, joten täällä ei myöskään järjestetä mitään puhallusratsioita, kuten Suomessa. Kun liikenne on täällä muutenkin, mitä se on, tuommoiset ratsiat taitaisivat kyllä vain aiheuttaa liikenteelle enemmän haittaa kuin hyötyä.
Luin muuten juuri tämän aamun sanomalehdestä, kuinka kaksi moottoripyöräilijää oli kuollut myöhään lauantai-iltana ajettuaan tien väärää puolta yhdellä Hyderabadin ylikulkusillalla. Auto oli törmännyt saman pyörän päällä istuneisiin kaveruksiin, joista yksi oli lentänyt sillalta alas ja kuollut. Toinen moottoripyöräilijä kuoli matkalla sairaalaan. Autoilija oli paennut paikalta, ja kuka tietää, kuinka paljon kuskilla oli ollut alkoholia veressä.
Heh, itsekin olen saanut muutaman kerran ravintolassa oluen sanomalehteen käärittynä pöydänjalan viereen.
VastaaPoistaKeralan takamailla luonto-oppaamme vei meidät riksakuskikaverinsa kanssa juomaan kookoskiljua. Joku heidän ystävänsä teki sitä kylän laitamilla kanaverkolla vuoratussa mökissään. Puoli lasillista pystyin juomaan sitä sameaa litkua, sitten piti antaa lasi isäntäväelle. Aika hupaisa kokemus.
Ei se ihan kiljua tainnut sentään olla epämääräisistä olosuhteista huolimatta, vaan palmu"viiniä".
VastaaPoistaMielenkiintoista,mulla ei ollut hajuakaan Intian juomakulttuurista.
VastaaPoistaTäällä joka marketista saa hyvin juomia, on ihan kunnon hyllyt niitä varten ja paremmissa marketeissa oikein osastot viineille ja maistiaisiakin on joskus. Viinakauppoja on myös ja täällä on paljon viinitiloja, ja erinomaisia viinejä. Ennen ei täällä juopoteltu,ja humaltumista katsottiin pahalla, mutta venäläisten mukana tuli erilainen juomakulttuuri ja nykyään on paljon onnettomuuksia johtuen juuri nuorten humaltumisesta. Tiedotuksen määrä on noussut,mutta paljon on vielä siinä mielessä tekemistä.
Ai niin ja arrakkia myydään täälläkin ,sehän on lähi-idässä suosittu juoma,mutta ei se taida olla noin vaarallista ja huonolaatuista kuin Intiassa.Musta se on pahaa!En tykkää siitä aniksen mausta....
VastaaPoistaOkapi, aika erikoista, että ihan ravintolassa on tuotu olut sanomalehteen käärittynä - ja vielä pöydänjalan viereen! :-D Mistähän wine shopista ovat kipaisseet sen olusen hakemassa...
VastaaPoistaHuh, varmaankin hupaisa kokemus tuo palmuviinin juominen kanaverkkomökissä. :-) Mulla ei varmaankaan olisi ollut pokkaa mennä moista maistelemaan, ainakaan noissa olosuhteissa!
Yaelian, ai siellä myydään viinit ihan tavallisissa ruokamarketeissa. Mutta niin se taitaa muuallakin Välimeren maissa olla. Olen tainnut joskus itsekin maistaa israelilaista viiniä, eikä ollut valittamista. :-)
Olen jotenkin pitänyt Israelia aika konservatiivisena maana, ja aika mielenkiintoista, että juomakulttuuri on muuttunut venäläisten tulon myötä. Joka paikkaan nekin muuten kerkeävät, heh.
Minä en ole koskaan maistanut arrakkia, eikä mulla ole mitään kauheita himoja sitä maistaakaan, jos se kerran anikselle maistuu. En tykkää ouzostakaan, enkä rakista!
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOtin tällaisen valokuvan Punessa huhtikuussa
VastaaPoistahttp://intia.foorumit.fi/viewtopic.php?f=40&t=66
(kuvaa voi klikata suuremmaksi)
Siellä näin muutamissa supermarketeissa noita Pikku-Alkoja. Ne on jotenkin huvittavan näköisiä nurkkakauppoja supermarketin sisällä ja minun muistikuvani mukaan niissä on kalterit lasiseinien ympärillä.
Simran, heh, näyttää aika eksoottiselta tuo mainos keskellä tuota ympäristöä. On meillä vaan hienoja vientiartikkeleita! :-)
VastaaPoistaNoissa monissa tienvarsilla olevissa wine shopeissakin on kalterit ympärillä, mutta Sparissa ei sentään taida olla (en kyllä ihan satavarma ole). Ilmeisesti noilla kaltereilla pidetään kaikkein janoisimmat asiakkaat turvallisen välimatkan päässä..
Minakin olen nahnyt samaisen Finlandia-mainoksen - bussipysakilla missa odotettiin kollegoiden kanssa paivittain bussia, sattui olemaan tuollainen, mika huvitti minua kovasti... onneksi pysakin takana ollut viinakauppa oli suljettu noin aamuisin ettei tarvinnut niiden viinahoyryisten ukkeleiden kanssa seisoskella :)
VastaaPoistaAnna, taitaa olla tuota Finlandiaa sitten myynnissä Intiassa ihan laajemmaltikin. En ole tuota aiemmin tiennytkään.
VastaaPoistaOnneksi säästyit niiltä viinahöyryisiltä ukoilta! :-)
Kiinnostava postaus...Mitä arrakkiin tulee, punssissahan (tai punssilla maustetuissa suklaissa) se taitaa olla yksi makuaine, just ostin Ikeasta taas punssirullia ja niissä ainakin arrakkia oli. En kyllä tiennyt, mitä se on :), ennenkuin nyt! Täällä taas saa kaikkea alkoholia ihan vahvoja myöten ruokakaupasta, sitten on myös erikseen viinikauppoja, jos haluaa asiantuntevaa palvelua. Hinnat on halpoja mutta kyllä se ilmeisesti kulutusta ja myös ongelmakulutusta lisää...
VastaaPoistaTäälläkin saa Finlandiaa joka paikasta ja tietenkin paljon halvemmalla kuin Suomesta...
VastaaPoistaIreneKin, minä kun luulin, että arrakki on joku näiden intialaisten ukkojen halpisviina, mutta näköjään sitä löytyy jopa Ikean punssinapeista. Pitäisi varmaan maistaa sitä joskus ihan yleissivistyksen vuoksi. ;-)
VastaaPoistaMielenkiintoista, että teillä on vielä ihan erikseen viinimyymälätkin, mutta niin se varmaan kuuluu ollakin siellä viinimaailman kehdossa. Sen mitä olen joskus Välimeren alueen maissa alkoholia marketeista ostanut, niin muistelen, että se tosiaankin on halpaa, joten en yhtään ihmettele, jos siitä syntyy jonkinmoisia ongelmia.
Yaelian, johan nyt. Onhan meillä sitten muitakin maailmalla tunnettuja vientiartikkeleita kuin jotkut Nokian kännykät. Täytyykin muistaa tämä Finlandia-votka, kun appiukko rupeaa seuraavan kerran kyselemään Suomen vientiartikkeleista. :-D
Häpeä vaan, että Finlandia Vodkan omistaa nykyään jenkkifirma Brown-Forman Corporation :(
VastaaPoistaSimran, voi sentään. Olisihan se pitänyt arvata, että suomalainenkaan ei ole enää suomalaista. :-(
VastaaPoistaMoi, olen kesällä matkustamassa Intiaan ja tätä lukiessa tuli mieleen, että voisi palatessa tuoda sen verran alkoholia, että saa lentoyhtiön 20kg täyteen. Saako ulkomaisia juomia sieltä niin halvalla, että viitsii tuoda? Entä paikalliset merkit, löytyykö niin kelvollista tavaraa, että maistuu vielä koto-Suomessakin? Erityisesti kiinnostaisi viskit.
VastaaPoistaAleksi, jos matkalaukussa on tilaa, niin kyllä minusta Intiasta kannattaa tuoda alkoholia. Paikalliset merkit eritoten ovat käsittämättömän halpoja meikäläisittäin ajatellen, varsinkin juuri viskit ja muut väkevät. Litran votka maksaa halvimmillaan pari euroa (mutta se ei ehkä ole ihan parasta laatua).
VastaaPoistaMinusta paikalliset merkit ovat ihan kelpo tavaraa, vaikka en mikään viskien tms. asiantuntija olekaan. Mutta kyllä paikalliset viskitkin ihan viskiltä ovat maistuneet. :-D Ulkomaisten viskien hintoja en ihan tarkkaan muista, mutta kyllä nekin minusta niin halpoja ovat, että kannattaa tuoda. Äitini osti jotakin ulkomaista konjakkia tuliaisiksi litran pullon, ja se taisi maksaa jotain 7-8 euroa.
En ole koskaan ostanut alkoholia noista kadunvarsien pikkuliikkeistä, mutta luulen että hinnat ovat niissä samaa luokkaa kuin esim. Sparin alkoholiliikkeissä; voisi ajatella, että ovat siellä vielä edullisemmatkin.
Toisaalta viinit ovat kalliita, melkein Suomen hintaluokkaa, mutta ehkä kukaan ei Intiasta viiniä rupeaisi roudaamaankaan... :-)
Hyvää matkaa!
Minusta yksi Intian loistavista piirteistä on se, miten vähän siellä alkoholia juodaan, meinaan että vapaaehtoisesti raittiitten ihmisten osuus kansasta on tosi suuri, ja niistäkin jotka juovat, aimo osa juo hyvin harvoin esim. jossain erityisessä juhlassa. Raitis saa olla eikä kukaan ylenkatso, mikä ei valitettavasti aina ole niin Suomessa. Intialla ei olekaan varaa siihen että kansan alkoholinkulutus kasvaa, sillä jokaisessa maassa kulutuksen kasvu on näkynyt kasvaneina sosiaali- ja terveysongelmina.
VastaaPoistaTodellakin, täällä ei raittiuttaan tarvitse selitellä, vaan raittius on oikeastaan perusolettamus, varsinkin naisilla. Tiedän kyllä naisia, jotka juovat, mutta he ovat sitten muutenkin länsimaalaistuneempia ja modernimpia, jos niin voi tässä yhteydessä sanoa.
Poista