Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


sunnuntai 9. elokuuta 2009

Salashoppailua

Joku viikko sitten hallitus päätti, että kaupat pitää pitää sunnuntaisin suljettuna, koska se on koululaisten ainoa vapaapäivä (täällä lauantaikin on koulupäivä), ja lasten tulisi viettää sunnuntait perheensä kanssa eikä missään ostoskeskuksissa maleksien. Esiin kaivettiin vuodelta 1988 peräisin oleva, kauppojen ja liikkeiden toimintaa koskeva, laki. Kyseisellä lailla oli pyritty turvaamaan työntekijöille yksi vapaapäivä viikossa, jonka he voisivat viettää perheensä kanssa.

Viranomaiset vahtivat nyt tuon lain noudattamista ratsaamalla kauppakeskuksia ja kauppoja ja sakottamalla niitä, jotka eivät lakia noudata. Ainoastaan yli 100 työntekijän kaupat voivat olla poikkeusluvalla sunnuntaisin auki, jos heidän työntekijänsä allekirjoittavat suostumuslauseen sunnuntaiaukiolosta, ja työntekijöille maksetaan ylityökorvausta.

Tänään teki mieli kirjaostoksille, mutta epäilytti hieman lähteä liikenteeseen, koska tänäänhän on sunnuntai eikä kauppojen aukioloista ollut takeita. Päätimme kuitenkin yrittää, ja kappas - ensimmäinen kirjakauppa olikin auki.

Himalaya Book World.

Pinossa A. Chausin "How to succeed" -kirjoja. Kirja on eräänlainen menestysfilosofiateos siitä, kuinka vaikeudet käännetään voimavaraksi, ja se on saavuttanut hurjan suuren suosion täällä.

Kun olimme kassalla, kaupan väki kaupan ulkopuolelta (mm. vartijat) tulivat yhtäkkiä kaikki kauppaan sisään ja metallinen sermi vedettiin kaupan eteen. Kävi ilmi, että viranomaiset olivat tulleet juuri paikalle tekemään ratsiaa, ja kauppa piti sulkea. Hissuttelimme kaupassa, kunnes saimme ostokset maksettua, ja sitten hiivimme sivuovesta ulos. Luultavasti kauppa kuitenkin avattiin taas hetken päästä uudelleen... :-)

Jatkoimme matkaa toiseen kirjakauppaan, Crosswordiin City Center Mallissa. Jotkut kyseisen ostoskeskuksen liikkeistä oli kiinni, mutta jotkut olivat auki, kuten tämä kirjakauppakin. Vietimme siellä aika paljon aikaa, kunnes yhtäkkiä valot sammuivat. Luulin, että tuli sähkökatkos, ja jatkoin kirjojen selailua puolipimeässä, kunnes yksi työntekijä tuli kuiskimaan minulle, että "joudumme valitettavasti sulkemaan liikkeen". Ihmiset tungeksivat kassalle, ja sermejä vedettiin taas kaupan eteen - ratsia oli kerennyt tännekin! Myyjät kuiskailivat ja luikkivat pitkin seiniä, ja tuli ihan tunne, että oli tullut yllätetyksi suuremmastakin pahanteosta kuin sunnuntaishoppailusta.

Ihmiset ovat tyytymättömiä tähän kauppojen sunnuntaiaukiolokieltoon, sillä heidän mielestään laki on vanhentunut. Se ei kuulemma sovi lainkaan nykypäivän ostoskeskuskulttuuriin, sillä ostoskeskuksista on tullut ajanviettopaikkoja, joissa koko perhe voi hengailla yhdessä. Minun täytyy myöntää, että olen samaa mieltä, sillä minun puolestani kaupat saisivat olla auki sunnuntaisin - niin Intiassa kuin Suomessakin. Tai ainakin liikkeenomistajan pitäisi vapaasti saada päättää omista aukioloajoistaan.

Löysin kaupasta kaipaamani uunituoreen Times Food Guiden, jossa on listattuna yli 400 Hyderabadin ravintolaa ja kahvilaa. Ensimmäisenä piti tietenkin lukea lempiravintolani Chutneysin arvostelu, ja koska oppaassa ylistettiin sen eteläintialaista ruokaa, kirjan täytyy olla luotettava! :-) Kirjat ovat Intiassa muuten naurettavan halpoja Suomen hintoihin verrattuna - tuokin opaskirjanen maksoi 100 rupiaa (noin 1,5 euroa).

Lähdettäiskö kartsalle?

Kävimme vielä lähistölle avatussa hienossa hypermarketissa, ja sielläkin kauppa meni yllättäen ihan pimeäksi.

Täällä kyseessä oli kuitenkin pelkästään sähkökatkos, joita tulee kaupoissakin eteen aika usein. Yllättävä valojen katoaminen ei kuitenkaan haittaa ketään, vaan ostosten teko jatkuu aivan ihan normaaliin tapaan, kunnes kaupan varajärjestelmät alkavat toimia.

10 kommenttia:

  1. No aika älytöntä tosiaankin että täytyy pitää salassa kauppoja auki,kun kysyntää kuitenkin riittää...
    Ihana kirjakauppa, rakastan kirjakauppoja.Ja onpa siellä halvat kirjat, kade kade,......;-)

    VastaaPoista
  2. Yaelian, älytöntä tosiaankin! Tuntuu tosi hölmöltä, että tuollaisia lakeja keksitään, vaikka kukaan ei niitä kuitenkaan noudata...

    Minäkin rakastan kirjakauppoja, ja täällä onkin paljon ihania kirjakauppoja, joissa saisi menemään aikaa vaikka kuinka. Eikä kirjanhimoa ainakaan yhtään vähennä tuo kirjojen halpuus! :-)

    VastaaPoista
  3. Kirjat ovat Intiassa halpoja ja kuinka ollakaan niistä(kin) on tehty piraattikopiota, joita myydään kaduilla halvempaan hintaan.

    VastaaPoista
  4. Simran, en tiennyt, että kirjoistakin tehdään piraattikopioita, mutta olisihan se pitänyt arvata... Piraatti-cd:hin ja dvd:ihin olen kyllä törmännyt.

    Eiköhän täällä ole mitään lakeja, joilla tuommoinen kopiointi saataisiin estettyä - tai no joo, kukapa siitäkään laista välittäisi, vaikka semmoinen olisikin.

    VastaaPoista
  5. Minä olen kadulla pyöritellyt noita piraattikirjoja käsissäni niihin tutustuen (ovat sellaisia pehmeäkantisia pokkareita) ja olen ollut valmis maksamaan niihin printatun "oikean" hinnan ja sitten maksutilanteessa hinta on vaan murto-osa. Nykyään käyn aina samasta paikasta 10-15 kirjaa ja myyjä tietää tarjota millaisista tykkään.

    Miten lintuinfluenssa leviää siellä teillä? Punessa kuulema ostoskeskukset ja koulut ovat suljettuna lintuinfluenssa vuoksi neljä päivää. Punen ilmasto on valitettavasti otollinen taudin leviämiselle :(

    VastaaPoista
  6. Simran, tuohan on tosi kiva, jos myyjä tietää jo mitä tarjota! :-) Ei tarvitse lähteä umpimähkään haeskelemaan... Kirjoja kannattaa tosiaankin ostaa täältä reilumminkin - harmi vaan, kun painavat matkatavaroissa niin paljon.

    Olen lukenut lehdistä tuosta Punen tilanteesta, ja Hyderabadissa influenssatilanne se ei ole läheskään noin paha kuin Punessa. Täällä kukaan ei ole kuollut, eikä täällä ole jouduttu sulkemaan mitään laitoksiakaan sen takia. Sairastuneita on kuitenkin ollut jonkun verran, olisiko joku vajaa sata, ellen nyt kauheasti valehtele.

    Millainen se Punen ilmasto oikein on? Siis miksi sikainfluenssa leviää siellä erityisen hyvin? Täällä on ollut aika kuumaa ja hyvin kuivaa.

    VastaaPoista
  7. Noi pehmeäkantiset pokkariversiot ovat paljon kevyempiä kantaa. Minä kannoin viime kerralla 12 kirjaa kevyen näköisesti käsilaukussa :)
    Tosin sitten oli yksi lahjaksi saatu /itsevalittu megakirja Amitabh Bachchanista "Bachanalia", jota oli pakko kantaa muovipussissa = se oli matkalukemista, niin ei ollut vaaraa, että punnitaan tiskillä.

    Täällä kerrotaan, että sää ei ole kuumaa eikä kylmää ja se olisi otollista taudin leviämiselle
    http://www.ndtv.com/news/index.php

    http://www.ndtv.com/news/india/pune_weather_conducive_to_h1n1_virus_niv.php

    VastaaPoista
  8. Simran, täytyykin sitten etsiskellä noita kevyempiä pokkariversioita. Jotenkin vaan sellainen kovakantinen kirja tuntuu "aidommalta" kirjalta, mutta ehkä sillä ei tässä tapauksessa ole niin väliä.

    Kiitos noista linkeistä. En ole ennen ajatellutkaan, että ilmasto vaikuttaisia taudin leviämiseen, mutta onhan se ihan itsestään selvää, kun asiaa rupeaa tarkemmin ajattelemaan...

    VastaaPoista
  9. Sallukaan ei halua Puneen: http://www.urdutech.net/360/2009/08/12/salman-khan-cancelled-shooting-due-to-swine-flu/

    VastaaPoista
  10. Simran, Sallu -> :-) En mäkään varmaan sinne vapaaehtoisesti lähtisi - siellä oli taas tullut lukemani mukaan lisää kuolonuhreja. Näin muuten lentokentällä (Hyderabadissa ja Chennaissa) yllättävän paljon ihmisiä hengityssuojat naamalla, ja jotenkin silloin tajusin, miten todellisesta ongelmasta on kyse.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3