Aikainen lintu madon nappaa; toinen hiiri juuston.


keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Munaralli

Kirjoittelinkin jo aiemmin, että kananmuna on minusta yksi maailman parhaista keksinnöistä. Se on halpaa, proteiini- ja vitamiinipitoista sekä äärimmäisen monikäyttöistä. Kananmunasta saa tosi pienellä vaivalla vaikka mitä, ja tässä seuraavassa neljä vakkarireseptiä meikäläisen keittiöstä. Ohjeet ovat kaikki intialaisia, mutta toki mausteita voi soveltaa oman mielensä mukaan. 

Olen muuttanut ohjeita sen verran suomalaisemmiksi, että olen jättänyt pois sellaiset ainekset, joita ei löydy suomalaisista ruokakaupoista (tai sitten olen vaihtanut ne toisiin). Tarkoitan näillä nyt lähinnä jeeran siemeniä, currylehtiä sekä pieniä vihreitä chilejä. Ruoille ei ole varsinaisesti mitään erityisiä nimiä – kaikki kulkevat vain nimellä egg fry tai egg curry – mutta olen yrittänyt kehitellä niille niitä kuvaavat nimet. Kaikki ruoat ovat varsin helppoja, eikä aineksiakaan tarvita kauheasti – aika lailla samoilla aineksilla pärjää joka ruoassa.


MAUSTEISET MUNANPUOLIKKAAT (EGG FRY)

AINEKSET

3–4 kananmunaa

hieman öljyä paistamiseen
1/2 tl fenkolinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 tl chilijauhetta 
1/2 tl korianterijauhetta  
1/2 tl suolaa
1/3 tl garam masalaa
1/3 tl kurkumaa 

(päälle hieman jauhettua mustapippuria)

VALMISTUS: 

Keitä munat koviksi, jäähdytä ja kuori ne. Halkaise munat pituussuunnassa kahtia. 

Sekoita jauhetut mausteet ja suola keskenään pienessä astiassa. 

Kuumenna öljy pannulla ja lisää fenkolinsiemenet ja valkosipuli. Pyörittele niitä hetki, kunnes valkosipuli ei enää tuoksu raa'alta. 

Lisää jauhetut mausteet, sekoita hyvin ja asettele kananmunat pannulle leikattu pinta pannua vasten. Paista munia keskilämmöllä pari minuuttia, käännä munat toisinpäin ja paista vielä hetki. Ripottele halutessasi päälle jauhettua mustapippuria. 

*****

MUNAKOKKELI RAASTETUISTA MUNISTA (EGG FRY 2)

AINEKSET: 

4 kananmunaa

hieman öljyä paistamiseen
1 iso sipuli hienonnettuna
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl–1 tl chilijauhetta
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1 tomaatti pieneksi kuutioituna

 (koristeluun tuoretta korianteria)

VALMISTUS: 

Keitä munat koviksi, jäähdytä ja kuori ne. Raasta munat raastimen karkealla terällä ja laita raaste sivuun odottelemaan. 

Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipuli. Paistele sipulia kovahkolla keskilämmöllä, kunnes se on saanut hieman väriä. 

Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista, kunnes tahna ei tuoksu enää raa'alle (pari minuuttia). 

Lisää suola, jauhetut mausteet ja tomaatti ja sekoita hyvin. Jatka paistamista, kunnes tomaatti on muhjua. Lisää munaraaste, sekoita hyvin ja paistele edelleen pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää päälle halutessasi tuoretta korianteria. 

*****

HÄRÄNSILMÄCURRY (EGG CURRY)

AINEKSET:

hieman öljyä paistamiseen
2 sipulia hienonnettuna
n. 1 tl suolaa
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
1/2 tl kurkumaa
1 tl korianterijauhetta
1/2–1 tl chilijauhetta
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl garam masalaa
1 tomaatti kuutioituna
1,5–2 dl vettä
4 kananmunaa

(koristeluun mahdollisesti tuoretta korianteria, jauhettua mustapippuria ja paprikajauhetta)

VALMISTUS: 

Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipuli ja suola, sekoita hyvin ja paistele kovahkolla keskilämmöllä viitisen minuuttia.

Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista, kunnes tahna ei tuoksu enää raa'alle (pari minuuttia).

Lisää jauhetut mausteet sekä tomaatti ja jatka paistamista, kunnes tomaatti on muhjua. Lisää vesi, nosta lämpöä ja keittele pari minuuttia. Maista kastiketta ja säädä tarvittaessa makua. 

Riko munat varovasti (keltuaisia rikkomatta) ruoan päälle pannun eri kulmiin. Siis näin: 

Peitä pannu kannella ja hauduttele keskilämmöllä viitisen minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois ja jatka kypsentämistä, kunnes lähes kaikki vesi on haihtunut pannulta ja munien koostumus on halutun lainen. Itse tykkään kypsentää munat viittä vaille koviksi, ja minulla menee siihen kaikkiaan kymmenisen minuuttia. (Voit kokeilla munien kypsyysastetta painamalla munaa kevyesti sormella.)

Ripottele pinnalle halutessasi tuoretta korianteria, mustapippuria ja paprikajauhetta. 

Tätä ruokaa voi myös varioida lisäämällä pannulle erilaisia kasviksia (esimerkiksi ohueksi suikaloitua paprikaa, herneitä tai pieneksi kuutioitua perunaa) ja paistamalla ne lähes kypsiksi ennen munien lisäämistä. Vettä tarvitaan tällöin ehkä hieman enemmän.

*****

MUNACURRY (EGG CURRY 2)


AINEKSET: 

4 kananmunaa 

hieman öljyä paistamiseen
1/3 tl kurkumaa
1/2–1 tl chilijauhetta
1/2 tl suolaa
 
1 iso sipuli hienonnettuna
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
2 tomaattia pieniksi kuutioituina
n. 2 dl vettä

(pieni luiraus kermaa, tuoretta korianteria, paahdettua sipulirouhetta)

VALMISTUS:

Keitä munat koviksi, jäähdytä ja kuori ne. Tee munien kylkiin pari kolme pitkittäistä viiltoa.

Kuumenna öljy (wokki)pannulla ja lisää pannulle kurkuma, chilijauhe ja suola. Lisää munat ja pyörittele niitä hetki pannulla. Ota munat pois pannulta ja laita ne sivuun odottelemaan. 

Lisää pannulle samaan mausteöljyyn sipuli ja paistele sitä kovahkolla keskilämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes sipuli on pehmentynyt mukavasti. 

Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista, kunnes tahna ei tuoksu enää raa'alle (pari minuuttia). 

Lisää korianterijauhe, juustokumina, paprikajauhe sekä ripaus suolaa. Sekoita mausteet hyvin ja lisää tomaatit ja paistele, kunnes ne ovat muhjua. 

Lisää vesi, kiehauta seos ja peitä pannu kannella. Hauduttele keskilämmöllä 5–10 minuuttia. 

Lisää kananmunat ja jatka hauduttelua vielä hetken aikaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi pieni luiraus (ruoka)kermaa. 

Koristele ruoka halutessasi tuoreella korianterilla ja mahdollisesti myös paahdetulla sipulirouheella. Sipulirouhe ei ole millään tavalla olennainen eikä varsinkaan intialainen elementti, mutta minusta paahdettu sipulirouhe sopii kivasti monen intialaisen ruoan (mm. biryanin) päälle.

Meinasin lopettaa tähän, mutta tuleekin vielä yksi bonusohje, kun tein eilen illalla pitkästä aikaa ihan perusmunakasta (intialaisittain siis). 


KASVISMUNAKAS

AINEKSET: 

4 kananmunaa
vähän sipulia hienonnettuna
vähän (vihreää) paprikaa pieneksi pilkottuna
vähän tomaattia pieneksi kuutioituna (ilman siemeniä)
hieman tuoretta korianteria hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna (tai chilijauhetta maun mukaan)
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
hieman jauhettua mustapippuria 
ripaus kurkumaa
 
vähän öljyä paistamiseen

VALMISTUS: 

Riko munat kulhoon ja sekoita niiden rakenne haarukalla rikki. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. 

Kuumenna öljy pannulla ja lisää munaseos. Paista munakasta keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt sen verran, että pystyt kääntämään munakkaan. Käännä munakas ja paista myös toiselta puolelta kypsäksi. (Munakas on aika paksu, ja kääntäminen onnistuu parhaiten niin, että liu'uttaa munakkaan isolle lautaselle paistunut puoli alaspäin ja laittaa tämän jälkeen pannun munakkaan päälle pohja ylöspäin. Sitten otetaan vasemmalla kädellä pannun kahvasta kiinni ja oikealla kädellä lautasen pohjasta ja kipataan munakas pannulle.)

*****

Ayurveda eli ikivanha intialainen luonnonlääketiede vaikuttaa edelleen hyvin vahvasti siihen, miten intialaiset valmistavat ja syövät ruokansa. Varsinkin vanhempi sukupolvi (anopin ikäluokka) tuntuu saaneen ayurveda-tietoutensa verenperintönä, ja anopillakin on ayurvedan opit hienosti hallussa. Vaikka en ole itse ollut kovinkaan innostunut ayurvedasta, en ole kuitenkaan tyrmännyt sitä minään huuhaa-tieteenä, vaan olen suhtautunut siihen varovaisella kiinnostuksella. Niinpä minunkin päähäni on tarttunut vuosien varrella joitain juttuja, ja tiedän esimerkiksi sen, että maitotuotteiden ja kananmunien yhdistämistä ei pidetä ruoansulatuksen kannalta hyvänä asiana. Jos siis haluaa syödä ayurvedan oppien mukaisesti, tuohon aiempaan munacurryynkaan ei pitäisi lisätä kermaa.

Ayurvedan mukaan jokaisella ruoka-aineella on ominaisuuksia (mm. maku ja viilentävä/lämmittävä ominaisuus), ja jos samalla aterialla yhdistää erilaisia ominaisuuksia omaavia ruoka-aineita, ruoansulatus ylikuormittuu, mikä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja närästystä. 


Kuvat täältä.
Taulukossa on muutamia esimerkkejä siitä, minkä kanssa tiettyjä ruoka-aineita ei pitäisi koskaan yhdistää, ja kuten kuvasta näkyy, kananmunat ja maito on erityisen huono yhdistelmä (erityisen huonot yhdistelmät on kirjoitettu isoin kirjaimin). Kiinnitin itse huomiota erityisesti tuohon, että hedelmiä ei pitäisi yhdistää minkään muun kanssa, vaan hedelmät pitäisi syödä aina yksinään. Tämä johtuu siitä, että hedelmät ovat helposti sulavia, ja jos niitä yhdistää vaikeammin sulavien ruoka-aineiden kanssa, tiedossa voi olla vatsavaivoja. Anoppilassa onkin tapana syödä hedelmiä lähinnä ilta-aterian jälkiruoaksi, kun ateriasta on kulunut jo hyvä tovi. Minä taas en mielelläni syö hedelmiä enää illalla, sillä ne aiheuttavat ylimääräisiä yöllisiä vessakäyntejä, ja koen, että esimerkiksi omena aiheuttaa minulle ilmavaivoja.

Minulla on ollut jo pitkään kaikenlaisia vatsavaivoja (lähinnä turvotusta, ummetusta ja ilmavaivoja, joskus vatsakipujakin), ja tämä ayurveda-juttu alkoi kiinnostaa nyt siitä syystä. Minulla kun on tapana syödä iltapäivällä välipalaksi iso kulho hedelmiä jogurttirahkan kanssa (tai sitten iso salaattikulho jollakin proteiinilla) plus pari voileipää, ja varsinkin tuo jogurttirahka-hedelmäyhdistelmä on ayurvedan mukaan tuhoon tuomittu. En tiedä, voisiko hedelmien ja maitotuotteen yhdistämisestä löytyä selitys vaivoihini (ne kun alkavat tyypillisimmin juuri tuon välipalan jälkeen), mutta ehkä minun kannattaisi miettiä muita vaihtoehtoja. Tuskin tulen kuitenkaan muuttamaan ruokavaliotani täysin ayurvedan ajatusten mukaiseksi, sillä joutuisin muuttamaan ruokailutottumuksiani niin rankalla kädellä, että se ei tule kyllä ikinä onnistumaan. Mutta ehkä kokeilen ayurveda-ruokavaliota Intiassa, kun menen sinne taas joskus. Siellä sen luulisi olevan paljon helpompaa, kun ei ole mitään jogurttirahkoja ja raejuustoja, ja syön siellä muutenkin ihan eri tavalla kuin täällä Suomessa.

😘

22 kommenttia:

  1. Nam, kananmunista on moneksi🥚🥚🍳Nuo munacurryt tosiaankin muistuttavat sitä aikoinani julkaisemaani burmalaista munacurryä, mutta erilaisilla vivahdeilla, joten voisi kokeilla näitä. Mukavaa keskiviikkoa Satu 🥚🥚🍅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kananmunista on tosiaan moneksi! Ja halpojakin ovat – tai olivat; nythän niidenkin hinta on noussut. Ja kaiken lisäksi mun lempimunat on kadonneet kaupoista, ja olen joutunut tyytymään korvikkeisiin. ;-D

      Kivaa keskiviikkoiltaa sinullekin, Jael! <3

      Poista
  2. Eipä sitä tule ajatelleeksi, että kananmunista saa vaikka mitä aikaan.

    Hauska tuo ayurveda, se lyttää esimerkiksi espanjalaisen munakkaan, kun siinä on munaa ja perunaa. Mutta siinä samaa mieltä, että hedelmiä ei tungeta mihinkään ruokiin!
    Mäkin tykkäisin syödä omenaa, mutta saan niistä ilmavaivoja ja ne aiheuttaa näläntunteen, joten ne sopisi vain kotioloihin ja ennen ruokaa välipalaksi. Ennen söin niitä töissä ja voin kertoa, että loppupäivä oli noh... kaasumainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, ja suolaisten ruokien lisäksi kananmunista voi tehdä myös makeita juttuja (siis käyttää leivonnassa, letuissa jne.). Kananmunat kunniaan!

      Mä olen laittanut joitain hedelmiä (mm. sitrushedelmiä, granaattiomenaa tai melonia) salaattiin, mutta kaamea moka on tullut tehtyä. :D

      Hih, juu mulla on sama ongelma, että omenasta tulee sellainen kaasupallo-olo. Mutta ruokahalua herättävää vaikutusta en ole huomannut. Mulla oli aina ennen välipalahedelmänä bansku, mutta minusta se aiheuttaa vatsan toimimattomuutta...

      Poista
  3. Munia voisin syoda vaikka kuinka monta joka paiva. Ihan missa muodossa vaan. Kivoja ohjeita sinulla taalla!
    Ja hedelmat syon mieluiten ihan tyhjaan vatsaan. Ei ikina jalkkarina. Jotenkin tuntuu etta jos niita syo ruuan paalle ne jaa sinne kuplimaan eika tunnu hyvalta. Samoin muuten jaatelo mun pitaa syoda suht tyhjaan vatsaan, en tieda miksi.
    Omenia en syo raakoina ollenkaan kun joskus miljoona vuotta sitt
    en sain sappikivityyppisia oireita. Hillona ja muutenkin kypsennettyina kylla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sama, että voisin syödä munia vaikka joka päivä! Oikeasti niitä tulee syötyä aika harvoin, ehkä noin 2 munaa viikossa, jos sitäkään. Mutta hotellin aamiaisella pitää saada aina munakokkelia. :-) Se on jostain syystä suurta herkkuani.

      Mielenkiintoisia havaintoja! Varmaan tuo hedelmien kuplimaan jääminen on ihan tottakin. Jos alla on hitaammin sulavaa ruokaa, ja hedelmät sulavat nopeasti eivätkä pääse eteenpäin, niin kyllä se varmasti jonkinlaisen reaktion aiheuttaa (tämä oli siis vain omaa maalaisjärkeilyäni...).

      Omenoista tuli mieleen, että mulle raa'at kasvikset tuntuvat tuottavan yleensäkin ongelmia. Salaatit on mun suurta herkkua, ja voisin syödä niitä vaikka miten ison lautasellisen, mutta sen saa kyllä tuntea loppupäivän vatsassaan, että raakoja kasviksia on syöty.

      Poista
  4. Vitsit kun kiinnostavaa! Intialainen ruoka on yks mun lemppareista ja etenkin ennen, kun pystyin syömään aivan tulisimpia Suomesta saatavia ruokia, nautin siitä koko kirjosta!
    Kiinnostavia reseptejä ja etenkin tuo lopussa oleva selostus yhteensopivuuksista oli mielenkiintoinen! 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tykännyt aikoinani intialaisesta yhtään tai tarkemmin sanottuna mulla ei ollut siitä mitään mielipidettä, kun en ollut edes maistanut intialaista ruokaa ennen tuota ukkelia. :-D Ja muistelen, että kyllä siinä pieni totutteluvaihe taisi olla... :-D

      Kiva kun jaksoit lukea loppuun asti! Leppoisaa joulukuun jatkoa!

      Poista
  5. Tätä postausta lukiessa ymmärsin kuinka suppeasti on tullut munaa käytettyä ^^ Kiitos resepteistä!

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munasta on moneksi! :-)

      Ihanaa viikonloppua sinullekin! <3

      Poista
  6. Nää on kyllä niin mielenkiintoisia reseptejä, että menee taatusti testiin! Varsinkin noi paistetut keitetyt munat; ajatus on jotenkin niin täysin absurdi (hauskalla tavalla), että on ihan pakko kokeilla.

    Mä olen lueskellut tosta Ayurvedasta jonkin verran ja siinä on paljon mielenkiintoisia juttuja. En yhtään pidä Aasian vanhoja oppeja huuhaana, jotain järkeähän niissä on pakko olla, kun ovat olleet olemassa ja käytännössä niin pitkän aikaa. Kiinnostaisi kokeilla sitä, mutta mulla muuttuisi oma ruokavalio niin radikaalisti, etten oikein jaksa ruveta säätämään. Mulla on ”alan” keittokirja ja sieltä olen muutamia hyviä ruokia tehnyt.

    Kivaa viikonloppua toivotteleepi täällä Emma, joka kirjoittaa tätä kommenttia kännykällä 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, onhan toi paistetut keitetyt kananmunat vähän erikoinen tapaus, jos tarkemmin ajattelee. Mutta hiton hyviä ovat, joten kannattaa kokeilla!

      Ihan totta, että eivät nuo Aasian vanhat olisi olleet olemassa tuhansia(?) vuosia, jos niissä ei olisi mitään perää. Mullakin on useita ayurveda-kirjoja (lähinnä luonnonlääketiedekirjoja; ei niinkään keittokirjoja), ja niissä olisi kyllä paljon mielenkiintoista tietoa, jos jaksaisi ruveta lukemaan... :_D

      Kivaa viikonloppua sinullekin! <3

      Poista
  7. Jopa on munalla muotoa! En ole koskaan edes ajatellut, että kananmunia voisi raastaa, tai paistaa keitettyinä pannulla. Varmasti tykkäisin noista kaikista, jos jättäisin kaikki mausteet pois ;D Meillä on kotona jatkuva väittely siitä, onko jokin liian tulista vai ei.
    Minulla on näköjään ayurvedatkin ihan pielessä, hoh, hoh sentään. Pitää ehkä luopua toivosta terveellisempään elämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munalla on tosiaan muotoa. :-D Ja kuka estää kokeilemasta näitä ilman mausteita. Mausteet ovat muutenkin sellainen juttu, että ne jakavat ihmisiä aika tavalla – osa tykkää valtavasti ja osa ei ollenkaan. Sinun miehesi kuulostaa aika "intialaiselta", vaikka meillä nuo maustehommelit on oikeastaan päinvastoin. Ukkeli tykkää miedommasta ja minä mausteisemmasta.

      Hih, älä välitä, mullakin on ayurvedat pielessä. ;.-D

      Poista
  8. Meinasin missata munareseptit, mutta onneksi kelailin lukulistaani näin pitkälle (porukka tuntuu kirjoitelleen viime aikoina suorastaan hengästyttävän ahkerasti :)). Kiitos kovasti näistä!

    Ja ihan on samanlaisia vatsavaivoja mullakin ajoittain. Pahimmillaan kipu on todella kovaa, paikallistuu alavatsaan ja oikean nivusen seutuun ja ajoittuu kuinkas muutenkaan yöaikaan. Nukkuminen on mahdotonta, kun mikään asento ei ole hyvä.
    Toivon todella, että ei ole yhteyksissä kohonneisiin maksa-arvoihin, eikä ylipäätään mitään liian vakavaa, vaan jotain ohimenevää pirullista häikkää. Olen koittanut kovasti päästä aiheuttajan jäljille, mutta en ole vielä siinä onnistunut. Joskin yksi yhdistävä tekijä kipukohtauksille (kestävät yleensä viidestä kuuteen tuntia) on se, että edellisenä iltana olen istunut tavallista enemmän ja liikkunut päivän mittaan vähemmän. Esim Itsenäisyyspäivänä jumitin sohvalla katsomassa linnan juhlat sun muut ja seuraava yö oli ihan helvettiä (anteeksi), vaikken syönyt tai juonut mitään poikkeuksellista.

    Olen kanssa lukenut, että hedelmiä ei pitäisi yhdistää muuhun eli vaikkapa hedelmäsalaatti jälkiruokana on varsin huono, vaikka kuulostaakin terveelliseltä ja raikkaalta.

    Ayerveda on kiinnostavaa. Olen joskus tehnyt sitä kehotyyppitestiä, mutta tulos ei ole mielestäni yhtään vastannut sitä mitä oikeasti olen, joten on kaatunut siihen.
    Mielelläni lukisin aiheesta ja kokemuksistasi Intiassa sen tiimoilta lisää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, sinun kipukohtauksesi kuulostavat kyllä aika karmeilta, kun kestävätkin vielä noin pitkään. Kivut ovat todella inhottavia varsinkin silloin, jos niiden aiheuttajaa ei tiedä, jolloin kivut luonnollisesti aiheuttavat lisää ahdistusta ja pelkoa. Toivon koko sydämestäni, että sinun kipusi ovat "vain" jotain ruoansulatusjuttuja, eikä kyse ole mistään vakavammasta.

      Mulla on onneksi vatsakipuja paljon vähemmän kuin noita muita vaivoja, mutta vatsakipujakin tulee erityisesti silloin, jos suoleni ei ole toiminut kunnolla. (Mulla "kunnolla" tarkoittaa kolmea kertaa isolla asialla käymistä päivässä :-D. Jos vatsa toimii tätä huonommin, heti alkaa kipuilu. Anteeksi mahdollisesti liialliset yksityiskohdat!) Kerran jouduin menemään päivystykseen asti, kun yöllä alkanut kipu oli vielä aamuvarhaisellakin niin voimasta, etten pystynyt seisomaan muuten kuin kaksin kerroin. Tutkivat onneksi asian perusteellisesti ja ottivat vielä CT-kuvatkin, joista selvisi, että mulla oli suoli täynnä tavaraa, joka todennäköisesti aiheutti kivut ja krampit. Outoa sinänsä, koska omasta mielestäni suoleni oli toiminut ihan ok. Mulla ei ole ollut nuorempana tällaisia ongelmia, vaan ongelmia on tullut vasta parina viime vuotena, enkä ymmärrä, mistä moinen mahtaisi johtua.

      Mietin, että jos sinunkin kipusi ovat suolistoperäisiä, istuminen ja liikkumatta olo tosiaan voivat pahentaa tilannetta. Liike kun laittaa suolen sisällön liikkeelle... Ainakin itselläni olen huomannut saman.

      Mä en ole koskaan tehnyt ayurvedan kehotyyppitestiä, mutta pitääkin tehdä semmoinen. Eiköhän niitä jostain netistä löydy.

      Kiva kuulla, että ayurveda-jutut kiinnostaisivat enemmänkin! Ehkä Intiassa löytyisi innostusta perehtyä asioihin vähän tarkemmin!

      Poista
    2. Suolisamiksia ollaan :). Jos ei heti aamusta lähde tavara ekan kerran liikkeelle, päivästä tulee yhtä tuskaa. (Sitä mulla on tosin nytkin, kun viime yönä taas alkoi se särky ja kello on kohta 11, eikä loppua näy :( ).
      Uskon, että joku siellä jumittaa. Lääkäri ehdotteli sappikiviä, mutta niitä mulla ei ultrassa näkynyt (ei silti todista, etteikö voisi olla), eikä niiden pitäisi kuulemma oireilla alavatsassa. (Tähän ukkeli sanoi, että jos ei normi-ihmisillä oireile siellä, niin todennäköisesti mun kohdalla on kyse nimenomaan niistä kivistä, kun mulla menee kaikki aina päinvastoin kuin muilla :). Se on kyllä usein totta).

      Kivutonta viikonloppua Satu <3

      Poista
    3. Voi miten tutulta kuulostaa! Mulla on myös päivä pilalla, jos suoli ei toimi kunnolla – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ihanaa löytää kohtalotoveri. <3 Suoliasioista puhutaan harmillisen vähän, koska ne koetaan kai jotenkin noloiksi, ja tunnen itseni usein ihan omituiseksi hiihtäjäksi, kun suolen toiminta vaikuttaa mieleen ja kehoon niin paljon.

      Jos mulla on niin sanotusti tilanne päällä, eli suoli ei toimi kunnolla, niin otan suosiolla päivän aikana useamman pussin Movicolia. Mikään pikaratkaisuhan se ei ole, mutta ainakin on (toivottavasti) odotettavissa seuraavana päivänä paremmin "satoa". Laxoberonia otan joskus illalla, jos on oikein tiukka paikka, mutta sekään ei välttämättä aina auta. Mutta en mielelläni käyttäisi jatkuvasti mitään lääkkeitä tai apuja, koska toivottavaa olisi, että kroppa toimisi ihan omillaan. Pelkään, että jos käytän liikaa lääkkeitä, elimistö ei toimikaan enää ilman niitä.

      Vatsavaivat ovat kyllä niin pirullisia, kun niihin on joskus tosi vaikea löytää syytä. Mulle ehdotettiin siellä päivystyksessä IBS:ää eli ärtyvän suolen oireyhtymää, ja oireeni sopivatkin siihen aika hyvin. Avuksi ehdotettiin mm. Vi-Sibliniä ja suolistoperäisiin kipuihin tarkoitettua kipulääkettä (Litalgin) tarpeen mukaan. Kerran tuota Vi-Sibliniä kokeilinkin, mutta se oli niin karmeaa, että meinasin oksentaa, ja se kokeilu jäi siihen. Mitään parannustahan IBS:ään ei ole, vaan pitäisi kai löytää ne ruoka-aineet, jotka itselle aiheuttavat eniten harmia. Mä olen huomannut, että mulle tulee nykyään ihan karmeita vaivoja palkokasveista, oli ne sitten jatkojalostettuja tuotteita (esim. nyhtökaura) tai sitten ihan vain linssejä ja papuja. Alkuviikosta tein intialaista sambaria, johon tulee linssejä, ja voi kiesus sitä oloa illalla! En tiennyt, missä asennossa olisin ollut...

      Kivutonta viikonloppua sinullekin! <3 Lähetän täältä parantavia ajatuksia (vaikkei se mitään autakaan). <3

      Poista
    4. Kiitos ajatuksista 😘. Mä ostin tänään piparminttuteetä 😁. (Luin jostain että piparminttuöljy auttaa ibs:n kaltaisissa vaivoissa, mutten halua ostaa öljyjä, koska kaikki sen kaltaiset on niiden maksa-arvojen takia kielletty, enkä halua ottaa riskiä. Tee on kompromissi ja olen ihan yllättynyt kuinka hyvältä se maistuu. Todnäk juon sitä heti kärkeen liikaa niin että olen jo huomenna ihan kyllästynyt 😁. Kerron sitten auttoiko).

      Sopivasti toimivia suolia ja rauhallisia vatsoja meille molemmille 🙏.

      T. Annukka

      Poista
    5. Kiitos itsellesi antoisasta keskustelusta. <3

      Hih, kuinka ollakaan, mäkin ostin tänään lajitelman kofeiinittomia yrttiteitä, kun yritän löytää kofeiinittomia vaihtoehtoja iltapäiväkahville (joka tuskin vaikuttaa nukkumiseen mitenkään, mutta kaikki pitää kokeilla – jopa juoda teetä, kun on tarpeeksi epätoivoinen :-D). Kävin heti tutkimassa teelaatuja, ja siellä näytti olevan kolmen mintun sekoitusta, jossa suurin osa on kumminkin piparminttua. Kävisköhän se. Mutta joka tapauksessa, kiitos paljon vinkistä! Ehkä ostan seuraavaksi sitä piparminttuteetä. :-) Niin ja toki mä voisin kokeilla sitä öljyäkin! Pitääkin lähteä heti google-kierrokselle. Ja tule ihmeessä kertomaan, miten kokeilun kanssa kävi!

      Kiitos samoin, ja rauhaisaa viikonloppua! <3

      Poista
  9. O-joi-jo-joi... minähän söin jo kuviasi!!
    Raastanut en ole munaa koskaan... joten se on tehtävä.
    Meillä syödään kyllä paljon munia... ja hih... syksyisen reisun seurauksena löytyy mausteitakin Intiasta... pitäisiköhän yllättääkin uuden vuoden vieraat??? Kiitos todellakin tästä postauksesta, tulen palaamaan tänne vielä monta kertaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, nauratti tuo kuvien syöminen. :-D

      Mullekin munien raastaminen oli uusi juttu (siis silloin kun kuulin siitä ekan kerran), ja raastetuista munista tehdyn "munakokkelin" rakenne on aika hauska, ihan erilainen kuin raakana paistetun kokkelin (jos ymmärsit, mitä yritin selittää).

      Minäkin tuon aina Intiasta kasan mausteita, ja täydennysreissua tarvittaisiin kipeästi, sillä moni juttu alkaa olla loppu. Toivottavasti teillä oli onnistunut reissu! Ja tervetuloa vierailemaan postauksessa uudestaankin. <3

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3