Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


tiistai 19. syyskuuta 2023

Pakkopullaa (tai -kakkua)

Karvialta päätin jatkaa Vaasaan, koska halusin nähdä Raippaluodon sillan. Vaasa on myös blogiystäväni Ulrikan entinen kotikaupunki, ja Ulrika kirjoittelee Vaasasta aina niin kivoja juttuja, että ajattelin, että sen on pakko olla mukava kaupunki. 😊

Löysin Vaasasta kivannäköisen kämpän kohtuuhintaan, ja varasin asunnon yhdeksi yöksi. Päättäisin taas sitten sen jälkeen, mitä tekisin – jatkaisinko matkaa vai palaisinko kotiin. En ole ikinä ennen matkustellut tällä tavalla, että kuluvana päivänä ei ole vielä mitään tietoa seuraavan päivän suunnitelmista, mutta viehätyin tällaisesta matkanteosta tosi paljon. Voisin matkustella aina tällä tavalla spontaanisti! Huono puoli siinä tosin on se, että matkan päällä menee aikaa majoitusten ja nähtävyyksien etsimiseen, ja siitä en oikein tykkää. 

Ajelin päivän aluksi taas jotain päällystämätöntä pikkutietä.

Ensimmäinen pysähdykseni oli Susiluola Karijoella. Luolasta on löytynyt merkkejä ihmisen oleskelusta – kuten kivityökaluja ja vanhoja nuotiopohjia – jo jääkautta edeltävältä ajalta. Luolasta löytyneitä esineitä on paljon, noin 200 kappaletta. Löydösten ikämääritysten perusteella niiden arvioidaan olevan 74 000–132 000 vuotta vanhoja, joten luolassa on asustellut todennäköisesti neandertalininihminen. Susiluola on myös koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisen asuinpaikka, joten se on herättänyt laajaa kiinnostusta myös ulkomailla.

Sisälle luolaan ei pääse, sillä siellä on sortumavaara. Samasta syystä kaivauksiakaan ei ole voitu jatkaa. Eihän tuo nyt sinällään mikään kovin kummoisen nähtävyys ollut, mutta olihan se aika hienoa seisoskella samalla paikalla, jossa on joskus elänyt ehkä neandertalininihminen.

Seuraavaksi oli vuorossa Kristiinankaupunki.

Kristiinankaupungissa halusin nähdä Suomen kapeimman kaksisuuntaisen kadun sekä juorupeilit. 

Suomen kapeimman kaksisuuntaisen kadun titteliä kantaa Kissanpiiskaajankuja, jolla on leveyttä kapeimmillaan vain 299 senttiä.

Juorupeilit puolestaan ovat kaksisuuntaisia peilejä, joita on erityisesti rannikkokaupunkien ikkunoissa. Viralliselta nimeltään peilit ovat katupeilejä, mutta kansan suussa niiden nimitys on kääntynyt juorupeiliksi, sillä niiden avulla pystyy tarkkailemaan talon sisältä kadun tapahtumia. Pysyy kärryillä naapureiden liikkeistä. 😆 Tosin Kristiinankaupunki vaikutti niin uneliaalta kaupungilta, että epäilen, tapahtuuko siellä ylipäänsä mitään.

Kristiinankaupungista matkani jatkui vajaat 30 kilometriä pohjoiseen, josta löytyvät Närpiön kirkkotallit. Närpiön kirkon liepeillä on kauniissa rivissä tien molemmin puolin punaisia ikkunattomia rakennuksia, joita on yhteensä 150 kappaletta. Näky on aika veikeä ja hämmentävä. 

Rakennukset ovat entisajan hevostalleja, joihin hevoset kärryineen parkkeerattiin jumalanpalveluksen ajaksi. Suurin osa talleista on 1700-luvun lopulta. Nykyisin talleilla ei taida olla muuta kuin varastokäyttöä. Ainakin yhdessä tallissa, johon pääsin kurkistamaan, oli vain jotain rojua.

Lounastin Närpiössä, City Brasserie-nimisessä ravintolassa, joka tuntui olevan äärimmäisen suosittu. 

Ravintolasta oli turha kuvitella saavansa omaa pöytää – hyvä jos löysi edes istumapaikan. Suosio ei ollut ihmekään, sillä ruoka oli todella hyvää. Sitä vain mietin, että olisi ehkä parempi syödä ABC:illä tai vastaavilla, koska huoltoasemilla ei ole jälkkäreitä. Näissä lounaspaikoissa on aina jotain jälkiruokaakin, josta ei voi tietenkään kieltäytyä, kun se kerran kuuluu hintaan. 😆 

City Brasseriessa oli tarjolla porkkanakakkua, perhana sentään (-> oli pakko santsata).

Närpiöstä ajoin noin sata kilometriä pohjoiseen, ja sitten edessäni olikin jo Raippaluodon silta. Siltahan on Suomen pisin, 1 045 metriä.

On se komea!

Jatkoin sillalta matkaani Mustasaaren (Björkön) pohjoisimpaan kolkkaan Svedjehamnin kalastajakylään. 

Svedjehamnin venemajoja.

Svedjehamnin satamasta lähtee noin neljän kilometrin mittainen Bodvattnetin luontopolku, joka esittelee Merenkurkun maailmanperintöaluetta ja sen maankohoamista ja meren umpeenkasvamista. Maankohoaminen on nykyään suhteellisen nopeaa, ja jo yhden ihmisiän aikana maisemassa voi havaita muutoksia, kun uusia karikoita ja moreeniharjanteita paljastuu merestä.

Rannassa oli useita ranta-aittoja ja venevajoja.

Kuvassa näkyvä malli kuvastaa maankohoamisen nopeutta Merenkurkun maailmanperintöalueella. Maa kohoaa nykyään vuodessa 9 millimetriä eli kymmenessä vuodessa yhdeksän senttiä. 

Saltkaretin näkötorni polun varrella.

Saltkaretin näkötorni on noin 20 metriä korkea, ja se on Merenkurkun korkeimpia näkötorneja. 

Svedjehamn yläilmoista nähtynä.

Tornista käsin katsottuna maankohoaminen jotenkin konkretisoitui. 

Joidenkin vuosikymmenien päästä vesi katoaa näiltäkin rannoilta.

Sitten oli tullut aika ajella takaisin Vaasaan ja etsiä yöpymispaikkani. 

Vielä kerran Raippaluodon silta – nyt toisesta suunnasta nähtynä.

Tästä talosta kämppäni pitäisi löytyä.

Tykkään yöpyä ennemmin huoneistoissa kuin hotellihuoneissa, koska pienessä hotellihuoneessa kärvistely on jotenkin niin ahdistavaa. Huoneistot ovat yleensä myös hotellihuoneita halvempia, mikä on tietysti vain hyvä asia. Toki ruokapuoli pitää järjestää itse, mutta en pidä sitä mitenkään pahana asia, kun aamiaisenkin saa syödä mihin aikaan haluaa. Toki ne Weetabixit ovat vähän ankeita verrattuna hotelliaamiaiseen, mutta niitä ei tule ainakaan ahnehdittua. 😆

Asunto oli kompakti mutta kiva, ja erityisen ihana asia oli se, että siellä oli sauna. Päästyäni kämpille alkoi nimittäin sataa, mutta lähdin siitä huolimatta katsomaan vielä Vanhaa Vaasaa, ja kierroksen jälkeen oli hieman vilu.

Vanhan Vaasan sanotaan olevan Suomen ainoa rauniokaupunki. Kaupungin keskusta oli Vanhassa Vaasassa – noin 7 kilometriä nykyisen Vaasan keskustasta kaakkoon – vuoteen 1852 asti, jolloin palo tuhosi koko kaupungin.

Kiinnostavin ja ehein raunioista oli Marian kirkko, joka oli tosin ympäröity suoja-aidoilla korjaustöiden takia. 

Triviaalikoulusta ei ollut jäljellä muuta kuin kivijalka.

Vanhan Vaasan jälkeen kävin hakemassa Prismasta evästä (Vaasassa oli kaksikin Prismaa, joten ei tarvinnut mennä pikkumarketteihin 😆), ja kun en viitsinyt kastella itseäni enempää sateessa, loppuilta meni saunoen ja seuraavaa päivää suunnitellen.

😘

21 kommenttia:

  1. Vaasa on minusta tosi kiva kaupunki ja Raippaluodon silta on hieno. Vanha Vaasa on jäänyt kokematta, samoin kuin tuollainen näköalatorni. Olisi siis syytä palata Vaasaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkäsin Vaasasta, vaikka vierailuni jäikin vähän turhan lyhyeksi. Mutta onpahan ainakin syy matkustaa Vaasaan vielä joskus toisenkin kerran!

      Poista
  2. Kiitos jälleen kerran! Mielenkiintoista kotimaan matkailua ja loistavat kuvat! Jäin tuijottamaan kuvaa sillasta paluumatkalla ja miettimään, että millaistakohan sillalle on nousta talvella? Sitä varmaan toivoo, ettei kukaan keksi pysähtyä mäkeen... Jännä nähdä, minne matkasi jatkuu. Turvallisia kilometrejä! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. Vaasasta pääsisi laivalla Uumajaan (Wasaline) vaikka auton kanssa.

      Poista
    2. Kiitos sinulle, ihana. Kiva jos pidit. 😊

      En ajatellut yhtään tuota siltaa talviolosuhteissa. Saattaa olla liukkaalla hieman kuumottavaa ajella siltaa pitkin! Mulle on käynyt elämäni aikana useamman kerran niin, että auto on jäänyt sutimaan liukkaaseen mäkeen. Eteenpäin (eli ylöspäin) ei ole päässyt, ja takana on ollut auto. Se on ihan hirveä tunne! En muista, miten nuo tilanteet lopulta ratkesivat, mutta ilmeisesti hyvin, kun ei ole jäänyt mieleen muuta. 😅

      Näin Wasalinen mainoksen jossakin matkalla ja mielessä kävi, että pitäisköhän. Mutta sitten asia jotenkin unohtui, mikä oli ehkä ihan hyvä asia. 😅 Mutta hitsi kun olisi kiva kokeilla tuotakin vaihtoehtoa!

      ❤️

      Poista
  3. Vaasan ja Mustasaaren kautta meidänkin kesälomareitti kulki ja nimenomaan Raippaluodon silta oli sellainen, jonka halusin nähdä. No, näkyihän se jotenkuten, kun piti tuulilasinpyyhkijät täysillä :D. (Noin puolet meidän lomasta satoi koko ajan, joten kuvailut jäi aika vähiin, kun en halunnut uhrata puhelinta kosteusvaurioille).

    Yövyttiin Vaasassa Scandicin pisteillä ja voin sanoa, että Vaasan Scandicin huone oli kammottavin ikinä. En yhtään olisi ihmetellyt, vaikka yöllä olisi joku Vampyyri vilahtanut jossain huonetta peittävistä koristeellisista peileistä.
    En uskaltanut edes yöllä käden ulottuvilla olevasta vesilasista juoda laittamatta ensin valoja päälle, kun olin ihan varma, että siellä kelluu joku lepakko :D. Kammottava kokemus oli tämä entisaikoina varmaan varakkaampien suosiossa ollut krumeluuri kämppä raskaine tammikoristeluineen, kultakoukeroisine peileineen ja pölyävine paksuine verhoineen ja vanhoine nojatuoleineen. Saunaosasto oli verhottu mustalla marmorilla ja kultakuvioilla.

    Hyvää jatkomatkaa, jos olet vielä tien päällä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei. Mä yritän aina ajatella, että sää ei saa vaikuttaa loman onnistumiseen, mutta kyllähän se nyt rajoittaa ihan hemmetisti kaikkea tekemistä, jos sataa. Minulta ainakin jäävät kaikki patikkaretket sateella tekemättä, sillä sade tekee kalliot sun muut liukkaiksi, eikä märillä jaloilla ole muutenkaan kiva olla. Toki voisin käyttää saappaita, mutta mulla pitää olla kävelyretkillä kunnon kengät, tai muuten polvet ottavat itseensä.

      Ja jos ajattelee ihan kaupunkikohteita, niin valokuvaaminen on tosiaan hankalaa, kun toisessa kädessä pitää olla sateenvarjo, ettei kännykkä/kamera kastuisi. Mulla oli tuo Vanhan Vaasan visiitti juuri sellaista taiteilua sateenvarjon, kännykän ja käsilaukun kanssa.

      Scandic Vaasa kuulostaa kieltämättä aika karmealta paikalta! Noista krumeluureista ja muista tuli mieleeni yksi toinen paikka, mutta siitä lisää seuraavassa. 😅 En ole itsekään semmoisten sisustuselementtien ystävä, kun niistä tulee jotenkin kakofoninen ja rauhaton olo.

      Luin, että hyvää pakomatkaa! 🤣 Mutta kiitos, ja mukavaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  4. Hienoja maisemia! Olen joskus muinoin ajanut (= ollut kyydissä) Raippaluodon sillan ja onhan se uskomaton näin Suomen silloiksi. Nuo Närpiön tallit olen nähnyt viimeksi pari vuotta sitten, kun pääsin auton kyydissä pohjoisesta tuonne Turkkuseen. Vaasaa en tunne enää, olin joskus 80-luvulla siellä viikon kenttätöissä enkä käynyt silloin Vanhassa Vaasassa. Tuli mieleen aurikoinen sää ja mukavat ihmiset på båda språk!
    Itse en juuri harrasta kuin hotelleja (ja kavereita) yöpymiseen, joten en osaa sanoa mitään airbmb-jutuista. Kesällä mietimme sellaisen ottamista Kilpiksellä, mutta löytyi hyvä hotellimahdollisuus sieltäkin.

    Hyvää matkan jatkumista, jos sellainen tapahtuu tai sitten kotimatkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkäsin tosi paljon noista merimaisemista, ja siksi Svedjehamnin alue oli aivan ihanaa. Kesällä siellä olisi varmasti vieläkin kauniimpaa, vaikka jokaisessa vuodenajassa on tietysti oma viehätyksensä (paitsi talvessa! 😅).

      Ruotsin kielestä tuli mieleeni, että melkein iski Kristiinankaupungissa paniikki, kun tajusin, että tämähän on ruotsinkielistä aluetta. Että pitääkö minunkin nyt yrittää puhua ruotsia. 😅 Mutta ei onneksi tarvinnut, vaan pärjäsin hyvin suomella.

      Minäkään en vuokraa juuri koskaan Airbnb-asuntoja, vaan nämä huoneistot ovat ihan tavallisilta hotellisivustoilta. Mutta hotellissa on omat hyvät puolensa, kuten on myös huoneistoissa. Yksi rasittava juttu huoneistoissa unohtui mainita, ja se on se, että huoneiston löytäminen ja avainten/koodien kanssa sählääminen on aina oma hommansa. Hotelliin pääsee helposti vain respaan kävelemällä.

      Sinulle kivaa syyskuista viikkoa!

      Poista
    2. PS. tänne on satanut ensi lumen, se on toki aika märkää ja varmaan sulaa parin päivän päästä. Mutta on kylmää ja aloitin uunin lämmittämisen.

      Poista
    3. Kääk, nyt jo! Vaikka tietysti siellä tuleekin lumi aikaisemmin. Minä puolestaan näin tänään, että joulukalenterit olivat tulleet kauppaan. Voitko kuvitella – jouluun on vielä yli kolme kuukautta?!

      Poista
  5. Ulrika50v.blogspot.com19.9.2023 klo 16.35

    Kiva nähdä Vaasaa muiden näkökulmasta 😊😊Kivasti mainitsit mua postauksessa 🤗 Vaasa on suomen aurinkoisin kaupunki , joten kesällä paistaa aurinko 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🤗 Harmi vain, kun visiitti jäi niin lyhyeksi (tuo kämppä oli varattu seuraavaksi yöksi, enkä jaksanut etsiä toista yöpymispaikkaa Vaasasta), mutta onpahan hyvä syy mennä kaupunkiin uuudestaan. 😊

      Poista
  6. Hieno matkakertomus taas ja kaikkea mielenkiintoista löysit taas matkan varrella.Puoleksi ruotsinkielisenä kasvaneena nuo alueet ovat sellaisia missä olisi mukava käydä,ja muutenkin.Hienot rauniot Vaasassa ja ihan kiva tuo kämppäkin.Vaasassa en ole tainnut edes käydä,mutta Kristiinankaupungissa joskus kauan sitten.Tosi upeita kuvia myös matkalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael. ❤️ Minua jaksaa aina hämmästyttää, miten paljon kaikkea mielenkiintoista Suomessa onkaan! Ja niin paljon sellaistakin, mistä ei ole ikinä edes kuullutkaan.

      Mua aina vähän jännittää se, jos jouduin puhumaan ruotsia, vaikka kirjoitin aikoinani ruotsista L:n. Mutta kun en ole käyttänyt kieltä kouluaikojen jälkeen, melkein kaikki on päässyt unohtumaan, eikä puhetaito ollut silloinkaan totta puhuen kovin kummoinen, vaan kielitaito painottui ennemminkin luettuun ja kirjoitettuun.

      Kivaa viikon jatkoa!

      Poista
  7. Mokomat vaasalaiset siltoineen... Heinolan Tähtisilta oli rakennuttuaan (onks toi sana...?) Suomen pisin, kunnes Raippaluodon silta rakennettiin ja siitä tuli pisin.
    Ei vaan, jos sä jatkat vielä matkaa, kohta me mennään vastakkain! Nimim. yötä Syötteellä, matkalla etelään. Mietin just tänään miten kivaa olis vaan ajella jollain noin suurinpiirtein määränpäällä pysähdellen aina kun tulee vastaan jotain kivaa vastaan. Sit kun alkais tulla ilta, niin majoittuis vaan jonnekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komea on se teidän siltakin! Ihastelen sitä aina Savonlinnaan ajaessani.

      Mulla on ollut aiemmin muka aina kauhea kiire paikasta A paikkaan B, mutta nyt olen tajunnut, että kiireetön matkanteko on itse asiassa tosi kivaa. Kroppakin tykkää, kun pääsee jaloittelemaan aina välillä.

      Mutta tuommoinen "vain jonnekin" majoittuminen ei multa onnistu, kun on tietyt vaatimukset, jotka yöpymispaikan pitää täyttää. 🤭 Esim. jaettu wc on ihan ehdoton no-no, koska käyn yleensä vessassa useamman kerran yössä, enkä halua harhailla sen takia ympäri pitäjää.

      Oi ihanaa, olet ollut pohjoisessa! Toivottavasti on ollut onnistunut matka! Turvallista kotimatkaa teille!

      Poista
    2. No tuo majoitusjuttuhan se on se probleema. Ennen vanhaan tehtiin Lapin matkat niin, että vain Kilpisjärvi oli varattu etukäteen. Sitten vaan ajeltiin päivittäin sopiva matka ja katsottiin mihin yöksi päädyttiin.

      Nykyään porukkaa on kai liikkeellä enemmän ja hinnat on kallistuneet eikä ihan joka paikkaan pääse tai raatsi jäädä. Tai sitten ei oo vessaa (mäkään en jaa mun veskiä) ja koirien pitää myös päästä mukaan.

      Ehkä vois tehdä silleen, että varailis majoituksia, mutta lyhyehköjen välimatkojen päähän, jotta ehtii käydä katsomassa kaikki ihme nähtävyydet ja luontopolut.

      Poista
    3. Mä olen huomannut saman, että porukkaa on nykyään liikkeellä enemmän. Jos jättää suosituimmissa paikoissa varaamisen viime tippaan, voi jäädä lehdelle soittelemaan tai ainakin täytyy tyytyä siihen, mitä sattuu saamaan.

      Koirat tekevät majoituspaikan löytämisestä varmasti vielä haasteellisemman, vaikka en kyllä tiedäkään, miten suuri osa paikoista noin yleisesti ottaen on lemmikkiystävällisiä.

      Ennalta varaamisessa on puolensa ja puolensa. Mä olen aiemmin aina varannut majapaikat ennalta, koska se tuo tiettyä turvaa (ei tartte stressata, mihin sitä illalla päänsä kallistaisi), mutta toisaalta se myös sitoo. Tykästyin tällä matkalla siihen vapauteen, jonka ennalta varaamattomuus tuo.

      Poista
  8. Taas niin kivasti kirjoitettu! Mukava seurailla kotimaanmatkailuasi täältä omalta kotisohvalta kun kuvasikin ovat aina niin hyviä. Sellaista mietin, että tunnetko koskaan yksinäisyyttä kun reissaat itseksesi? Jos itselläni olisi varaa niin haluaisin matkustella yhtä ihanan ennaltasuunnittelmattomasti ja ajaa minne milloinkin huvittaa mutta luultavasti tuntisin oloni aika usein yksinäiseksi. Mutta parempi sekin kun että ei reissaisi lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Ihana kuulla, että tykkäsit. ❤️ Ja kiva, että olet matkalla mukana!

      En tunne matkustellessani oloani yksinäiseksi oikeastaan koskaan, ihme kyllä. Mulla on vissiin niin vilkas tuo päänsisäinen maailma, ja matkoilla on melkein koko ajan jotain havainnoitavaa ja ajatuksia herättävää, että en oikeastaan edes "ehdi" tuntemaan yksinäisyyttä. 😅 Ainoastaan jos menisin yksinäni illalliselle johonkin hienoon ravintolaan, saattaisin tuntea oloni vähän orvoksi, mutta sekään ei olisi varsinaista yksinäisyyden tunnetta. Enkä edes menisi yksinäni semmoiseen paikkaan. 🤭

      Mutta ei tästä ole ihan hirveän kauan, kun häpesin sitä, jos olin jossakin yksin. Yksin oleminen kun oli minusta (lapsuuden huonoista kokemuksista johtuen) merkki siitä , että "kukaan ei halua olla mun kanssa" ja että olen surkea ihmisyksilö. Mutta into mennä, tehdä, nähdä ja kokea oli kai suurempi kuin häpeä, ja kun vain sinnikkäästi matkustelin ja liikuskelin eri paikoissa yksin, häpeä katosi jossain vaiheessa. Olen siitä kovin kiitollinen, koska niin paljon olisi jäänyt elämässä kokematta, jos olisin antanut häpeän vangita minut kotiin.

      Mukavaa syyskuun jatkoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3