perjantai 9. heinäkuuta 2021

Huone merinäköalalla

Nyt on sitten toisessakin rokotuksessa käyty, ja tällä kertaa kaikki sujui Jätkäsaaren rokotuspaikalla aivan loistavasti. Paikalla ei ollut yhtään jonoa, sillä ihmisiä oli pyydetty tulemaan paikalle täsmällisesti. Ne, jotka olivat tulleet paikalle liian aikaisin, joutuivat odottelemaan kaukana rokotuspaikasta. Minä olin paikalla vain neljä minuuttia ennen rokotusaikaani, joten sain kävellä suoraan sisälle. Ehdin hädin tuskin istuutua ilmoittautumisen jälkeen, kun nimeni jo huudettiin ja pääsin piikille. 

Rokotuksen jälkeen seurasi se varttitunti odottelua, ja sitten olinkin jo ulkona. Hommaan meni kaikkinensa tällä kertaa ehkä 20 minuuttia. Järjestelyt olivat parantuneet kolmessa kuukaudessa huimasti, ja olin itsekin tällä kertaa sen verran kuuliainen, etten mennyt käkyilemään paikalle liian aikaisin, kuten minulla yleensä tapana on. 

Pistoskohta kipeytyi tämän rokotuksen jälkeen huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisen rokotuksen jälkeen, mutta nyt tuli uusi ongelma: kainaloni turposi ja kipeytyi niin, että se on vieläkin kosketusarka. Turvotus johtuu ilmeisesti imusolmukkeiden turpoamisesta, joka on luemma tavallinen reaktio rokotuksen jälkeen

EU:n virallinen rokotustodistuskin tulla pärähti Omakantaan muutamassa päivässä. 

Näiden tietojen lisäksi todistuksessa näkyvät tietysti myös tunnistetiedot (nimi, syntymäaika ja QR-koodi).

Tällä viikolla tuli tehtyä myös pieni aikamatka menneeseen, sillä kävin uudestaan hylätyssä hotelli Vuorannassa Vuosaaressa. Edellisestä käynnistäni olikin vierähtänyt jo seitsemän vuotta, ja postauksen tuosta käynnistä voi lukea täältä. Tällä kertaa sain tutkimusmatkalle seuraa ystävästä ja kummipojasta. Mikäs sen mukavampaa. 😊

Vuoranta oli ollut edellisen vierailuni aikaan vuonna 2014 neljä vuotta tyhjillään, mutta vuonna 2015 hotellista kaavailtiin vastaanottokeskusta (kiitos lukijalle tiedosta!), ja ilmeisesti se toimikin vastaanottokeskuksena jonkin aikaa. Sen jälkeen rakennukset ovat olleet taas tyhjillään, mitä nyt vandaalit ovat piirtäneet seiniin graffitejaan ja rikkoneet paikkoja. Vuodet olivat tehneet tehtävänsä: rakennukset olivat menneet silminnähden huonompaan kuntoon, ja kasvillisuus oli vallannut alaa. 

Vuonna 2014. (Hotellin takaosaa mereltä päin katsottuna.)

Vuonna 2021.

Olin monesti ajatellut, että Vuorantaa pitäisi käydä katsomassa uudelleen, mutta en ollut saanut aikaiseksi. Nyt minulle tulikin sitten kiire, sillä luin, että Vuoranta aiotaan kunnostaa. Melkoinen uutinen, että tämä kamala rotisko meinataan saada vielä asumiskuntoon! Vuoranta on suojelukohde, ja vuonna 2014 löysin kaupunginvaltuuston asiakirjoista Vuorannan suojelusta seuraavanlaista tietoa: 

"Tontilla 54201/2 on Vuorannan koulutuskeskus, jonka Oy Alko Ab on rakennuttanut 1970-luvulla oman henkilökuntansa koulutuskäyttöön. Tällä hetkellä kiinteistö on Kapiteeli Oy:n omistuksessa ja se on vuokrattu hotellikäyttöön [tämä on tietenkin vanhaa tietoa]. Tontin pinta-ala on 81 073 m2 ja rakennusoikeus 10 000 k-m², josta on käytetty n. 4 800 k-m².

Vuorannan opistoalue täyttää suojelukohteen kriteerit rakennustaiteellisten, puutarhataiteellisten ja maisemakulttuuriin liittyvien arvojen perusteella. Olennaista alueen suojelussa on rakennusten, pihatilojen ja rantavyöhykkeen muodostama kokonaisuus. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen suojeltavaan miljöökokonaisuuteen kuuluvat arkkitehti Helmer Stenroosin vuonna 1970 suunnittelemien opistorakennusten ohella maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelema ympäristökokonaisuus rantavyöhykkeineen, pysäköintialueineen ja välittömästi rakennuksiin liittyvine lähiympäristön osineen."

Koska rakennusta ei ole saanut purkaa, parempi vaihtoehto on siis kai ollut antaa sen rapistua. Entiset hotellitilat aiotaan kunnostaa lähiaikoina vanhusten palvelu- ja hoiva-asumiseen, ja tontin länsiosa ja viereinen pysäköintialue kaavoitetaan asunnoiksi. 

Rantasaunan terassi vuonna 2014.

Vuonna 2021.

Vuoranta löytyy edelleen ainakin LetsBookHotel.com-hotellisivustolta, jossa hotellia kuvaillaan seuraavasti:

Todellisuudessa tuo kutsuvana kimalteleva uima-allas näyttää nykyään tältä: 

 

Uimalelutkin olisi jo valmiina.

Teimme hotellialueella pienen kierroksen ja ihmettelimme, miten karmeaan kuntoon rakennukset olivat päässeet. Miten tästä saisi enää asuttavan?

Kasvillisuus oli ottanut alueella vallan, ja rakennukset olivat jääneet osin kasvien taakse piiloon.

Puita kasvaa näköjään jo seinistäkin.

Merimaisema ja laituri olivat kuitenkin ennallaan: 

Pystyimme tutkimaan vain osan alueesta, sillä hotellin toisessa päässä oli jo aloitettu sisätilojen purku- ja pihan kaivutyöt, ja miehet olivat paraikaa töissä.

Tämän siiven sisätiloja oli juuri mies purkamassa.

Yksi asia on kuitenkin varma: Vuoranta-hotellin taru on lopussa. Jättäkäämme siis hyvästit Vuorannalle: hotelliasukkaita tänne ei enää tule. Ehkäpä vielä jonakin päivänä mummot ja papat nauttivat täällä elämänsä viimeisistä päivistä, meren rannalla, merituulen kuiskaillessa viestejä menneisyydestä.

Vuoranta-linkkejä: 

Helsingin Uutiset (15.11.2018): Meren rannalla sijaitsevan aavehotellin kohtalo ratkesi – kauhujen näyttämönäkin toiminut talo jättiremonttiin.

Yle Uutiset (18.7.2020): Aavemainen haamuhotelli rapistuu merenrantapaikalla Helsingissä – vuosia tyhjillään olleesta rakennuksesta puuhataan nyt vanhusten hoivakotia.

Iltalehti (27.6.2021): Hylätty hotelli rapistuu arvokkaalla rantatontilla Helsingissä – Luonto otti vallan.

24 kommenttia:

  1. Onnea toisesta rokotuksesta! Hyvä, että ovat siellä petranneet järjestelyjä. Itsekin olen saanut jo tokan piikin ja meni melkein yhtä joutuin kuin ensimmäinen. Tällä kertaa sivuoireina vain melko voimakas väsymys ja pistokohta oli arka. Muuten ei mitään.

    Ohhoh, mikä keidas tuo Vuoranta! Aika pahaan kuntoon on päässyt, mutta niinhän noille käy kun jätetään rapistumaan. Todella idyllinen miljöö kyllä, tuolla viettäisin mieluusti päivän “raatoa” tutkaillen ja kuvaten. :P Hienoa, että saa mahdollisesti uuden elämän. Kaikenlaista sotkemista ja rikkomista en ymmärrä ja se ärsyttää suoraan sanottuna saatanasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Homma toimi rokotuspaikalla nyt tosi hyvin, ja systeemi oli ihan erilainen kuin ekalla rokotuskerrallani. Jopa sisäänkäynti oli vaihtunut kadun viereltä rakennuksen taakse.

      Hyvä, että selvisit ilman sivuoireita tällä kertaa! Mua vähän ärsyttää tuo kainalo, mutta onneksi se on tänään jo vähän parempi.

      Vuoranta on kyllä tosiaankin keidas (tai miten kukin keitaan tulkitsee, mutta sinulle ja minulle ainakin keidas :-D). Työmiesten paikallaolo hieman häiritsi paikan tutkimista, ja olisi pitänyt mennä paikalle työajan jälkeen tai viikonloppuna, mutta nyt osuttiin tuohon saumaan. Ja ihan sama mulla, että en voi käsittää valopäitä, jotka rikkovat paikkoja tai jopa polttavat autiotaloja (Kruunuvuorestahan paloi viimeinenkin autiohuvila jokin aika sitten).

      Poista
  2. Me saatiin rokotuspaikan check outista qr koodi, mutta meillä lukee, että rokotus on täydellinen vasta kaksi viikoa tokasta shotista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin olen ymmärtänyt, että rokotus on täydellinen vasta kaksi viikkoa tokan pistoksen jälkeen, ja siksi vähän ihmettelin, kun tuo EU-todistus tuli noin pian. Mutta olisivat rajalla varmaan sen verran hereillä päivämäärien kanssa, että ei kannata ihan vielä lähteä kokeilemaan matkustamista tuon kanssa. Eipä taida kannattaa miettiä matkustamista muutenkaan, kun korona tulee taas...

      Poista
  3. Hyvä että sait toisen rokotteen , ja noin nopeastikin. Mullakin kävi molemmat tosi nopeasti. Mulla kesti joitakin päiviä ennenkuin sain rokotustodistuksen, terveysministeriön aplikaation kautta.
    Voi miten kurjaa nähdä tuo hotelli tuossa kunnossa, vietin siellä nimittäin yhden yön kun se oli vielä hotellina. Taisin laittaa siitä blogiinkin,varmaan jo joku 10 vuotta siitä, Oli kesä ja kuumaa, eikä ollut minkäänlaista tuuletinta ym. joten yö ei sujunut ihan parhaiten,mutta muistan että aamupala oli tosi hyvä. Aika nopeastihan tuo rapistui noin pahasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin, mitä kautta muunmaalaiset saavat oman rokotustodistuksensa, kun meillä on nykyään kaikki tuolla Omakannassa. Kiva, että kerroit! :-)

      Harmillista, että sinulla on vähemmän kivoja muistoja Vuorannasta, mutta onneksi aamupala oli sentään hyvä. Hyvä aamupala pelastaa paljon! Minä en tutustunut hotelliin koskaan silloin, kun se oli vielä toiminnassa, enkä tainnut tietää sen olemassaolostakaan...

      Poista
  4. Mulla on toka vasta elokuun lopussa. Joku muukin sanoi saaneensa kainalon kipeäksi toisesta piikistä.

    Aika hurjan ja kurjan näköistä, kun rakennuksen annetaan mennä moiseen jamaan. Ihmettelen aina miksei niitä pureta. Mutta hyvä huudella, kun itse omistan veljieni kanssa yhdessä meidän mummolan, jonka rakennukset ovat melkein purkukuntoisia. Silti halusivat ties mitä jätemaksuja sun muita periä "asunnosta". Onneksi yksi veljistäni otti asiakseen tehdä selvityksen rakennusten asuinkelvottomuudesta edes kesäasumuksena ja maksut poistettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas tavallaan helpottavaa kuulla, että en ole ainoa kainalokipuineni!

      Vuorantaa ei ole purettu siksi, kun se on suojeltu. Vaikka mä en ymmärrä näitä suojelujuttuja välillä ollenkaan. Että millä perusteilla mitäkin suojellaan, ja miksi kohteen annetaan kuitenkin rapistua.

      Voi sentään tuota teidän mummolaa. Onneksi sentään saitte maksut poistettua!

      Poista
  5. Nyt on todella tehty hyvä päätös kun vanhukset pääsee noin hienoon paikkaan!!!
    Kivaa viikon loppua Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hieno paikka vanhuksille(kin)! Siinä mielessä ehkä parempi paikka vanhuksille kuin hotellivieraille, että syrjäisestä sijainnistakaan ei ole haittaa. :-)

      Kivaa viikonloppua sinullekin! <3

      Poista
  6. Varasin 3 yötä Vuorannasta ja sain vastaukseksi:Valitettavasti tätä hotellia ei voi varata valitsemananne aikana .Neuvottiin yrittämään muita aikoja. Varasin viikkoa myöhemmäksi huoneen viideksi yöksi. En voinut vieläkään varata huonetta, mutta sain suosituksia kummallakin kerralla lähellä olevista hotelleista. So läuft der Hase, sanoo saksalainen sananparsi.(Niin se jänis juoksee.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan kääk! Toivottavasti et sentään ehtinyt maksaa mitään! Itse en uskaltanut kokeilla tuota varaushommelia, kun en tiennyt, mitä tapahtuisi.

      Piti oikein kuukkeloida tuo sanonta ja miettiä, mikä suomessa vastaisi sitä. Sitä saa mitä tilaa?

      Poista
  7. Varsin erikoista! yritin katsoa, mitä kauhuja siellä on ollut. Onko joku kenties päässyt hengestään tai jotain, vai ovatko kauhut vielä edessäpäin... Olikin sitten joku kauhutapahtuma takana ;D
    Siis onko tuolla uima-altaassa edelleen vettä?? Miten voi olla? Luulis, että on jo kuivunu itestään :)
    Hyvältä näyttää hotellivaraussysteeminkin päivitystiedot. Joku tietämättämämpi kehäkolmosen ulkopuolelta vois mennä vipuun ;D
    Hienot on varmaan maisemat, mikäli alue ja rakennukset pääsee oikeuksiinsa. Yksityisiä vanhuspalveluyksiköitä taitaa nyt tulla kuin sieniä sateella. Kannattavaa bisnestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, juu sama mulla, että mäkin jännittyneenä klikkasin tuota linkkiä, että mitähän kauhuja hotellissa on ollut. Totuus olikin sitten pienoinen pettymys. :-D

      Uima-altaassa oli tosiaan edelleen vettä, mitä ihmettelimme kovasti. En ensin meinannut uskoa, että se on vettä, mutta pakkohan se oli, kun vesi liikkui sen verran, että esim. nuo veteen vievät portaat vähän heiluivat.

      Vanhuspalveluyksiköt ovat tosiaan kannattavaa bisnestä, kun väestö vanhenee ja muistisairauksia ja sen sellaisia on enemmän. Saapa nähdä, milloin alueen remontti valmistuu (jos valmistuu), ja millaiselta tuolla sitten näyttää!

      Poista
  8. Minusta voisivat purkaa tuon rotiskon kokonaan pois. Paikalle voisi arkkitehti suunnitella samantyylistä mutta uutta ja toimivampaa rakennuskantaa. Iso tontti, todella hienon rannan äärellä, kelpaisi varmaan moneen käyttöön. Vaikka paikka on kaunis, niin en tiedä, että onko se optimaalinen vanhuksille. Siellä tulee aina ja on yleensä tosi kylmää. Vaikeuttaa ulkoilua.

    Onnittelut rokotustodistuksesta! Saa nähdä, että jonotetaanko kohta sitten kolmatta piikkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä olen, että voisivat purkaa tuon ja rakentaa tilalle ihan uutta. Ja hyvä pointti tuo tuulisuus ja kylmyys. Ei ole todellakaan ihanteellinen paikka vanhusten ulkoiluun. :-(

      Kiitos! Eiköhän se kolmaskin piikki sieltä ole vielä tulossa...

      Poista
  9. Ihan sattumlta pyöräilimme Vuorannan luo. Olimme asuntovaunuilemassa juhannuksen Rastilassa. Juhannusaattona sitten pyöräilimme ympäri Vuosaarta ja katselimme paikkoja.
    Vuorannan laiturilla nautittiin kylmät lonkerot pyörälaukun uumenista.
    Joku lapsiperhe oli rannalla uimassa.
    Kivasti kului juhannus Vuosaaressa, kävimme useammalla rannalla uimassa. Suomenkieltä ei kyllä rannoilla kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas sattui! Kivan kuuloinen juhannus teillä! Vuorannan laituri onkin oiva paikka lonkeron nautiskeluun. :-) Rannalla oli silloinkin auringonpalvojia, kun me kävimme siellä.

      Vuosaari taitaa tosiaan olla aika ulkomaalaisvoittoista asuinaluetta.

      Poista
  10. Olen joskus 90-luvulla ollut pari päivää ja yönkin tuolla Vuorannassa, se näytti silloin vähän olevan vähän paremmassa kunnossa, hehee. Ikävää, että paikka on mennyt tuohon jamaan.

    Kiva, että rokotusasiat on nyt kunnossa, mä pääsen samaan moodiin puolentoistaviikon kuluttua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, että 80-luvulla tuolla on näyttänyt pikkuisen erilaiselta kuin nykyään...

      Mahtavaa, että sinäkin saat pian toisen piikin! Onnea jo etukäteen. :-)

      Poista
  11. Oi toi hotelli! Mä olen aikanaan ollut siinä ihan vieressä ala-asteella ja kun ystävyysluokkamme Ranskasta oli vierailemassa heidän opettajansa asui tuolla hotellilla (muistan vieläkin videon jossa he uivat tuolla uima-altaalla ja kadehdin heitä niin!). Oppilaat jaettiin sitten meille koteihin :) Mun lapset teki siitä myös keväällä tubevideon :D https://www.youtube.com/watch?v=dr4BZImXVi0&t=7s On se kyllä hurjassa kunnossa nykyään (homeen löyhkä leijailee pitkälle...) joten mun on todella, todella vaikea nähdä kuinka siitä rempattaisiin asuinkuntoon enää soveltuva... Jotenkin ihmettelen toisinaan tätä intoa suojella rakennuksia ihmisten terveyden kustannuksella :(

    Tiesitkö muuten, että kun tuosta hotellin rannasta kävelee hiukan eteenpäin tulee seuraava hotelli joka ei ole toistaiseksi muuttunut kummitukseksi? https://www.rantapuisto.fi/ Siinäkin on aivan ihana ranta!

    Me ei olla ottamassa rokotusta, sairastimmehan silloin itse taudin ja nyt pidempiaikaisten tutkimusten myötä näyttää että siitä voi jäädä loppuelämän suoja. Hyvä tietysti niinkin :D Me ollaan taudin jälkeen eletty aivan normielämää eikä olla onnistuttu sairastumaan uudelleen joten ehkä tässä on perää ;) Olihan se hirveetä mutta on ainakin nyt hoidettu pois päiväjärjestyksestä!

    Mutta mua ihan rehellisesti pelottaa tuo passihomma, etenkin jos se tulee jäämään käyttöön, jos se tulee luomaan kahden luokan väkeä :( Nyt jo ystävä Ranskasta kertoi että heillä ei enää elokuussa pääse elokuviin, ravintolaan, kauppakeskukseen, juniin, sairaalaan jne. ilman terveyspassia. Jos ei siis ole ottanut rokotteita joutuisi käytännössä käymään maksullisissa testeissä 2 päivän välein jos haluaisi elää "normaalia" elämää. Eikä tuo minusta kuulosta enää yhtään normaalilta! Toki kaikki halukkaat saavat rokotukset ottaa, mutta ei minusta ihmisiä siihen saisi painostaa pakkokeinoilla. Joillekin siitä kuitenkin tulee myös todella kurjia seurauksia, se olisi aivan hirveää jos olisi silloin piikin ottanut "pakolla" :,(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, täytyypä käydä katsomassa lastesi tekemä tubevideo! Ihan mahtava juttu! :-)

      Mustakin tuntuu, että näissä rakennusten suojeluasioissa ei ole aina oikein järki mukana. Mutta kaipa joku viisaampi on tarkastanut rakennuksen ja todennut sen olevan vielä remontointikelpoinen...

      Olen muistaakseni joskus pyörähtänyt Rantapuiston pihassa, mutta rantaa en ole koskaan tutkinut. Jos kaksi hotellia on niin lähekkäin – varsinkin tuollaisella syrjäisellä paikalla – niin voi olla vaikea saada kumpaakin menestymään, ja ehkä senkin takia Vuorannalle kävi niin kuin kävi?

      Mä olen kannattanut erittäin voimakkaasti rokotusten ottamista enkä tajua niitä, jotka kieltäytyvät rokotuksesta ilman mitään erityistä syytä. Mutta en ollut ollenkaan ajatellut asiaa niiden kannalta, jotka ovat jo sairastaneet taudin. Tosin onhan niitäkin tapauksia, että samat ihmiset ovat saaneet koronan kaksi kertaa (löytyy ukkelin lähipiiristäkin), joten ehkä suoja ei kuitenkaan ole elinikäinen? Mutta en minäkään kannata pakottamista enkä varsinkaan ihmisten jakamista kahteen "kastiin" sen perusteella, onko rokotukset otettu ja onko niistä todistus. Kukapa olisi uskonut, että tämmöisiäkin asioita joudutaan joskus miettimään. :-(

      Kaikesta huolimatta ihanaa kesän jatkoa sinulle ja perheellesi! <3

      Poista
    2. Kiitos Satu ja aivan mahtavaa kesää myös teille! <3 :) Me huristellaan tänään ekaa kertaa tänä kesänä mökille, siellä riittääkin sitten puuhaa hetkeksi :D Nautitaan myös siitä että sisälämpötila on kerrankin alle 30 astetta :D eilen kuulemma ulkonakin oli 17...

      Poista
    3. Kivaa mökkeilyä teille! Hah, meilläkin oli tänään pitkästä aikaa sisällä vain 25,5 astetta. Sitten tulikin jo niin kylmä, että piti laittaa ikkunat ja ovet kiinni. :-D

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3