lauantai 29. marraskuuta 2025

Saigon, osa 2

Elämä on ollut viime aikoina hieman hankalaa, ja koska en nyt välitä kirjoitella omista asioistani, palaan taas vaihteeksi aiheeseen Ho Chi Minh City eli Saigon. Tällä kertaa on kuitenkin vuorossa hieman tuoreempaa tavaraa eli kokemuksia tämän vuoden helmikuulta. 

Meinaan käyttää kaupungista Saigon-nimeä, koska se on paljon helpompi kirjoittaa, vaikka kaupungin virallinen nimi onkin ollut vuodesta 1976 alkaen Ho Chi Minh City. Uusi nimi otettiin käyttöön Vietnamin yhdistyessä, ja nimellä haluttiin kunnioittaa Ho Chi Minhiä, joka oli Vietnamin demokraattisen tasavallan ensimmäinen johtaja vuodesta 1945. Koska sekä monet paikalliset että turistit käyttävät yhä edelleen Saigon-nimeä, arvelen itsekin voivani tehdä niin ilman että kukaan siitä loukkaantuu.

Hyderabadista on aika huonot lentoyhteydet Kaakkois-Aasiaan siinä mielessä, että lähes kaikki lennot ovat yölentoja. Tämänkertainen lentommekin Singaporen kautta Saigoniin lähti Hyderabadista illalla kello 23.10 ja oli perillä Saigonissa kello 11. Aamupäivä on toki hyvä aika saapua matkakohteeseen, jos on saanut levätyksi lennolla, mutta olen itse tosi huono nukkumaan lentokoneessa, vaikka istuimen saisi makuuasentoonkin. Tämäkään lentomatka ei ollut poikkeus, sillä en nukkunut matkalla silmäystäkään.

Lensimme Singapore Airlinesilla, ja myös tämän koneen (A350-900) bisnesluokassa on yhden istuttavia ikkunapaikkoja, joista tykkään kovasti. Siinä saa samalla sekä ikkunapaikan että varmuuden siitä, ettei tarvitse kömpiä nukkuvan vierustoverin ylitse vessaan. 

Singapore Airlinesilla on minusta loistava palvelu, ja ruokakin on aina sen verran hyvää – ja sitä on riittävästi 🤣 – että ruokaa on pakko ahtaa napaansa vaikka keskellä yötä. Tällä kertaa otin Ruchi Thalin, jonka oli suunnitellut itse Sanjeev Kapoor (intialainen julkkiskokki). 

Alkuruoka.

Päät.

Sanotaanko nyt vaikka näin, että ruoka ei loppunut kesken. 🤣

Saigonissa oleskelu tuntui tällä kertaa ihan erilaiselta, kun kaupunki oli jo entuudestaan tuttu. Saatoimme siis solahtaa tekemään heti mieluisiksi havaitsemiamme asioita, ilman että tarvitsi ensin tutustua paikkoihin. Pyörimmekin aika paljon tutuissa paikoissa, kuten Vinpearl Central Parkin ympäristössä sekä Nguyen Hue -kävelykadun liepeillä. Kävimme siellä Cafe Apartmentissakin, joka oli viimeksi jäänyt näkemättä sisältäpäin. 

Nguyen Hue -katua.

Cafe Apartment hotelli Rexin kattoterassilta nähtynä. 

Arvelin aiemmin, että Cafe Apartment oli ollut alun perin ehkä asuinkerrostalo, joka oli muutettu myöhemmin kahviloiksi, ja kävi ilmi, että näin tosiaan oli ollut. Cafe Apartmentin kerrostalo rakennettiin 1900-luvun puolivälissä valtion virkamiesten, armeijan työntekijöiden ja amerikkalaisten neuvonantajien asunnoiksi. Vietnamin yhdistyessä vuonna 1975 ja maan julistauduttua sosialistiseksi tasavallaksi uusi sosialistinen hallinto päätti, että entiset asukkaat saivat lähteä, ja asunnot jaettiin mm. satamatyöntekijöille. 

Vuosikymmenien saatossa talo rapistui pikkuhiljaa, ja se alkoi näyttää surkeuden perikuvalta muun kaupungin modernistuessa. 2010-luvun alussa nuoret yrittäjät näkivät kuitenkin rakennuksessa potentiaalia, ja entisiä asuntoja alettiin muuttaa kahviloiksi, taidestudioiksi, putiikeiksi ja coworking-tiloiksi. Nykyään tämä yhdeksänkerroksinen rakennus on ihastuttava sekamelska erilaisia käyntikohteita, ja siellä saisi varmasti menemään kokonaisen päivän – enemmänkin – jos tutkisi kaikki paikat. Minullakin on niin paljon valokuvia, että oli hankala valita "vain muutama" kuva tähän postaukseen. 

Cafe Apartmentin sisäänkäynti. 

Rakennuksen sisäänkäynti oli minusta yllättävä – sen perusteella ei todellakaan arvaisi, mitä rakennus pitää sisällään – ja olikin aluksi hieman epätietoinen olo, olimmeko tulleet oikeaan paikkaan. Hissi löytyi kuitenkin noiden parin portaan jälkeen oikealta, ja hissillä ajelu kustansi 3000 dongia eli noin 10 senttiä. Rahan olisi saanut halutessaan takaisin kahviloista, mutta summa oli niin pieni, että unohdimme koko asian. 

Sekalaisia kuvia Cafe Apartmentista:

Toki kävimme kahvillakin, % Arabica -nimisessä kahvilassa.

Kahvi ei ollut omaan makuuni mitenkään erikoista – kuten se ei ole missään muuallakaan, paitsi ehkä intialaisessa kojukahvilassa 🤣 – mutta kahvilan supertehokas ilmastointi oli erittäin tervetullut Saigonin kuumuudessa. Kahvilassa olisi ollut pieni terassikin, mutta yllättäen terassi hohti tyhjyyttään. 

Näkymä terassilta Nguyen Huelle.
Kuten aiemmassa Saigon-postauksessa kerroin, Taste of Saigon -ravintolasta tuli kantapaikkamme. Tykkäämme ukkelin kanssa kovasti vietnamilaisista keitoista, ja melkein aina tilasimmekin ravintolassa jotain keittoa. 


Tykkään erityisesti siitä, miten Vietnamissa tuodaan keiton kylkeen valtava kasa rehuja, joita saa annostella keittoonsa sen verran kuin haluaa. Olen yrittänyt hakea samanlaista kokemusta Helsingin vietnamilaisista ravintoloistakin, mutta täkäläiset keitot ovat olleet vain kalpea aavistus Saigonin keitoista. Toki on muistettava sekin, että rehut (ja varsinkin yrtit) ovat meillä hinnoissaan, joten ravintola olisi varmasti aika pian vararikossa, jos niitä annosteltaisiin vapaalla kädellä. 

Kerran haimme hotellille bahn mi -patongit, ja omani oli heittämällä paras patonki, jonka olen ikinä syönyt.  

Näköaloja hotelliltamme.

Saigonin reissu ei ole tietysti mitään ilman temppeli- eli pagoda-käyntejä. Tällä kertaa pagoda-kokemuksemme eivät olleet ihan yhtä seesteisiä kuin viimeksi, mutta ehkä kävimme vääränlaisissa pagodoissa. Ensimmäinen pagoda jäi jopa näkemättä, sillä emme olleet ottaneet selvää aukioloajoista, ja olimme pyrkimässä pagodaan aika tarkalleen sillä minuutilla, kun se sulki ovensa keskipäiväksi. 

Olisin halunnut itselleni tuollaisen perinteisen vietnamilaisen nón lá -hatun, mutta sitten rupesinkin nuukaksi. Sitä paitsi: olisiko hattu kestänyt ehjänä matkalaukussa? 

Tekoäly tiesi kertoa, että kuvassa on vietnamilainen hautajaiskulkuneuvo, jolla ruumisarkku kuljetetaan hautajaiskulkueen aikana. Eräänlainen ruumisauto siis. 

Toisen pagodan kanssa kävi parempi onni, ja pääsimme sisään.  

Thien Hau Pagoda.
Thien Hau on kiinalaisten 1700-luvun lopulla rakennuttama, ja se on yksi Saigonin vanhimmista kiinalaisista pagodoista. Se on omistettu kiinalaiselle meren jumalattarelle Mazulle. 

Meren jumalatar Mazu.

Temppelin kiinnostavin paikka oli keskushalli, jonka katosta roikkui kartiomaisia suitsukerenkaita.

Renkaat nostetaan kattoon pitkällä kepillä, jollaisia nojaa tolppaan kuvan oikeassa reunassa.

Ennen kattoon nostamista ihmiset kirjoittavat suitsukkeisiin toiveitaan, ja kartioiden yläosassa näkyvät punaiset laput ovat näitä ihmisten toiveita. 

Temppelin katonrajassa oli upeita reliefejä, jotka kertoivat tarinoita kiinalaisesta mytologiasta.

Tuntematon palvontakohde. Temppeleissä on aina niin runsaasti erilaisia jumalhahmoja, että niiden "henkilöllisyys" jää suurimmaksi osaksi hämärän peittoon. 
Toinen pagoda, jossa onnistuimme käymään, oli Quan Am Pagoda, joka on sekin kiinalaista alkuperää. Emme olleet tutkineet pagodoiden taustoja sen tarkemmin etukäteen, ja mietin jälkeenpäin, että ehkä nämä kiinalaiset pagodat eivät ole oikein minun makuuni. Meillehän on ukkelin kanssa hyvin tyypillistä, että lähdemme jonnekin, ilman että tiedämme, minne olemme oikeastaan edes menossa 🤣. 

Quan Am on omistettu Guanyinille eli kiinalaiselle armon ja myötätunnon jumalattarelle, ja se löytyi yllättävästä paikasta Chinatownista, keskeltä asuintaloja, paikallisia kahviloita ja liikehuoneistoja. 

Quan Am sijaitsee oikealla ennen tuota valkoista rakennusta.

Tarvikkeita temppelirituaaleja varten.

Quan Am.

Quan Amissa oli valtavasti eri jumalhahmoja ja nähtävää muutenkin, joten oli taas karsittava kuvia rankalla kädellä. 

Keskellä on temppelin pääjumalatar Guanyin, jolla on vasemmassa kädessään pullo elämän eliksiiriä. 

Seurasin paikallisten temppelirituaaleja kiinnostuneena, vaikka en ymmärtänytkään niistä mitään. Ihmettelin tuotakin kuvassa näkyvää tapaa, että suitsuketikkunippu nostetaan jumalan edessä otsan eteen, mutta jälkeenpäin selvisi, että suitsukkeet kirkastavat ja puhdistavat mielen ja luovat syvemmän yhteyden jumalaan.

Meren jumalatar Mazu löytyi täältäkin.

Yhdellä seinustalla olevat pikku-ukot osoittautuivat buddhalaisiksi pyhiksi miehiksi, joita kutsutaan nimellä arhat. Ukot olivat minusta jotenkin sympaattisia. 

 Quan Amissakin oli hienoja reliefejä. 

Temppelikäynnin jälkeen kahvittelimme kadunvarsikahvilassa, ja kokemus oli hyvin autenttinen. 

 

Viimeisenä iltanamme lähdimme illallisristeilylle Saigon-joelle, ja olimme varanneet risteilyn hotellimme corcierge-tiskiltä. Emme tienneet risteilystä etukäteen mitään muuta kuin sen, että tiedossa olisi vietnamilainen menu, jonka olimme valinneet usean menuvaihtoehdon joukosta. 

Olimme satamassa aivan liian aikaisin, joten joimme satamabaarissa oluet. Oli siis hyvin aikaa liikuskella satama-alueella ja ottaa pari kuvaa. 

Laivamme oli nimeltään Saigon Princess, joka oli oikein viehättävä alus. Kuvani siitä on tosin aika huono, joten kävin pöllimässä paremman kuvan risteilyaluksen sivuilta: 

Satamassa oli myös erikoisen näköinen paatti nimeltään Elisa, joka osoittautui ravintolalaivaksi, joka ei tee risteilyjä vaan palvelee asiakkaita satamassa. 


Kärkyimme malttamattomina, milloin pääsisimme laivaan. 
Vihdoin pääsimme astelemaan laivaan, ja meidät johdatettiin meille varattuun pöytään, joka oli hyvällä paikalla yläkannen reunassa. 


Illan ruokalista näytti kiinnostavalta.

Saigon Princessin sisätiloja.

Aluksen pienoismalli.

Pikkuhiljaa ilta alkoi hämärtyä ja väkeä alkoi saapua laivaan.

Hämmästyin, kun saimme eteemme ensimmäisen ruokalajin, ennen kuin laiva oli edes lähtenyt liikkeelle. 

Mango- ja pomelosalaattia kampasimpukoilla ja tiikerikatkaravulla.
Ruokalajeja kerkesi tulla eteemme peräti kolme ennen laivan lähtöä satamasta, ja minulla meni vähän herne nenään tästä. Mikäs illallisristeily se semmoinen on, että pitää syödä satamalaiturissa? Yhtä hyvin olisimme voineet mennä ruokailemaan viereiseen Elisaan! Ehkä olisi pitänyt saapua laivaan vasta juuri ennen sen lähtöä?

Katkaraputahnavartaita hapanimelän kalakastikkeen kanssa.

"Herkkukeitto" eli kanaa, kampasimpukoita, taskurapua ja katkarapuja. Tämä ei ollut herkkua nähnytkään.

Ruokaa ei voinut parhaalla tahdollakaan kehua, vaan se oli korkeintaan keskinkertaista.

Grillattua meriahventa ja lootuksensiemenriisiä.

Longaanikeittoa ja lootuksensiemeniä.

Jälkiruokana oleva longaanikeitto oli koostumukseltaan niin omituista ja maultaan pahaa, että jätin sen kokonaan syömättä. Nähtiinpä vielä tämäkin päivä. 🤣 

Jossain vaiheessa laiva oli lähtenyt liikkeelle, ja pääsimme vihdoin risteilemään. Risteily oli muuten kustantanut kahdelta hengeltä suunnilleen sata euroa, joten sanoisin, että pikkuisen ylihinnoiteltua toimintaa. 

Monet olivat selkeästi tulleet juhlimaan laivalle jotakin.

Parasta risteilyllä olivat maisemat, vaikka laivan tekemä lenkki ei ollutkaan ihan niin pitkä kuin olisin toivonut, ja kaiken lisäksi alus pyöriskeli suuren osan ajasta hotellimme lähellä.

Hotellimme Landmark 81 sekä Vinpearl Central Parkin asuintaloja. Landmark 81 on muuten Vietnamin korkein rakennus, jos en ole sitä vielä muistanut mainita.

Ba Son -silta.

Kuvan tornitalo on Bitexco Financial Tower, jonka (kuvassa näkyvä) helikopterin laskeutumisalusta on kerroksessa 52.  

Erikoisia kapeita asuintaloja.

Ben Nghe -illallisristeilyalus.

Saigon Princessin sisaralus Benthanh Princess, joka aloitti liikennöinnin kaksi vuotta sitten.

Risteilyllä järjestettiin myös ohjelmaa, ja musiikki oli suorastaan korviahuumaavaa. 🤣

Nallet olivat tietysti mukana risteilemässä, ja ne piti saada samaan kuvaan joen sekä hotellimme kanssa, mutta pelotti ihan helvetisti, että mitä jos jompikumpi putoaa jokeen. (Saksahan ei ollut vielä helmikuussa liittynyt perheeseen.) Ukkeli keksi, että hän pitelee nalleja, ja photoshopataan sitten myöhemmin hänen kätensä pois. Kyseistä kuvaa katsellessa voinemme todeta, että meidän kannattaa jättää photoshoppaushommat muille. 🤣

Puoli kymmeneltä eli parin tunnin risteilyn jälkeen olimme takaisin satamassa, ja oli aika jättää hyvästit Saigon-joelle. 

Seuraavana päivänä jätimme hyvästit myös itse kaupungille, kun matkamme jatkui ensin Da Nangiin ja sieltä myöhemmin Bangkokiin.

Vielä viimeinen silmäys lentokoneesta hotelliimme.

 Laitan loppuun vielä lentokoneen nousuvideon, kun näitä on joku joskus tykännyt katsella. 


12 kommenttia:

  1. Voi ei tossa lentokoneen menussa on kaikkialla kookosta... Mutta nuo istuimet näyttää ihanan yksityisiltä; jos näin voi sanoa.

    Missä kerroksessa teidän huone oli? On tossa hotellissa ainakin kuvan perusteella "muutama" kerros.

    Ja kyllä mä ainakin illallisristeilyllä odottaisin laivan lähtevän ja sitten vasta ruoan tulevan. Vai ajatteliko ne, ettei malta maisemia katsella, jos on ruokaa nenän edessä? Mutta kyllähän tuollaisilla risteilyllä näkee paikat ihan eri näkövinkkelistä kuin kaduilla tallaillen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, ootko maistanut kookosta suolaisissa ruoissa, mutta niissä kookos maistuu ihan erilaiselta kuin makeissa jutuissa. Itsekin inhoan kookosta suklaassa, en tykkää erityisemmin kookosmaidosta, ja niitä nitiseviä kookoshiutaleita inhoan aivan erityisen paljon. Mutta ruoissa kookos maistuu erinomaisesti (siis jos sitä on käytetty maltillisesti eikä koko safka maistu kookokselle).

      Meidän huone oli tänä vuonna kerroksessa 61, kun se vuonna 2023 oli kerroksessa 64. Eipä eroa juuri noissa korkeuksissa huomannut. 😅

      Ehkä laivalla oli tosiaan ajatuksena, että ensin ruoka ja sitten maisemat ja viihde. 🤣 Toki jos olisimme tulleet laivalle myöhemmin, niin sittenhän ruoatkin olisi ollut pakko tarjoilla myöhemmin. Me ei olla ukkelin kanssa mitään suuria risteilyihmisiä, mutta kyllä tuommoisen reissun joskus voi heittää.

      Poista
  2. Ulrika50v.blogspot.com30.11.2025 klo 14.07

    Maailma on niin ihmeellinen !!
    Mahtava matka ja paljon näkemistä🧐
    🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hieno matka, vaikka paljon jäi tietysti näkemättäkin. 🤭 Mutta ehkä menemme Saigoniin vielä kolmannenkin kerran.

      Kivaa alkavaa joulukuuta! ❄️ 🤗

      Poista
  3. Oli vähän sellainen fiilis, kuin olisin ollut mukana. Minut olisi voinut fotoshopata johonkin kuvaan. Se olisi ollut minulle turvallista reissaamista.
    Erikoisen muotoisia laivoja. Tuo kahvila yms. rakennus vaikutti kivalta. Paljon pieniä juttuja. Aikamoinen rahasuhde, kun pitää maksaa kolme tonnia 10sentistä.
    Melkoisen suuri tuo lentokoneruokasi :) Mitenkähän nuo on saatu tuossa muodossa koneeseen ja nätisti lautaselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, älä yllytä, tai photoshoppaan sinun kuvasi johonkin tulevaan matkakertomukseen. Kas vain, Sartsakin oli mukana matkalla. 😂

      Ajattelepa sitä, että risteilymme maksoi kolme miljoonaa, ja se piti vielä maksaa käteisellä siihen hotellin concierge-tiskille. 😅 En kyllä ymmärrä, mikseivät voi Vietnamissa tehdä rahalle jotain, jotteivät summat olisi niin absurdeja.

      Ateriasta jäi vielä jälkiruoka (ja santsileivät) kuvaamatta. 🤭 Kaipa heillä on lentokoneessa keinonsa saada ateriat ojennuksessa koneeseen ja vielä lautasellekin.

      Poista
  4. Iik, tulisin varmaan ihan ähkytäyteen jo alkupalasta 🙈! En varmaan muutenkaan pystyisi syömään muuta kuin leipää noissa maissa, en voi syödä kovin maustettuja ruokia. Onko nallukoilla muuten joulunuttuja? Vielä ehtii ommella moiset 🎅. Itsellä olisi kaikenlaista korjausompelua odottamassa 🙄...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vietnamissa ruoat ei minusta ole kovinkaan mausteisia, mutta Thaimaassa ruoka on joskus niin tulista, että tekee tiukkaa, pystyykö syömään vai ei. Kaiken lisäksi siellä tuodaan ruoan lisukkeeksi usein pilkottua vihreää chiliä – raakana! 🫣

      Pikkiksellä ja Nallella on joulunutut ja tonttulakit, mutta Saksalla ei ole kumpaakaan. Hyvä, että muistutit! 🤗 Vahvasti näyttää siltä, että tässä saattaa joutua taas kohta ompeluhommiin. 🤣 Tosin vein jo ompelukoneen edellisestä ompelusessiosta lannistuneena varastokoppiin, mutta äkkiäkös sen hakee sieltä taas esille.

      Kivaa joulukuun alkua!

      Poista
  5. Luin uutisista, että ensi kesänä olisi Kangasniemellä autiotalojen asuntomessut. Jostain syystä ajattelin heti sinua ja seikkailujasi, joten tulin vinkkaamaan uutisesta: https://yle.fi/a/74-20195987 Ei mulla muuta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas on mainio idea! Kävin heti tutkimassa linkkisi ja googlettamassa, missä on Kangasniemi. 😅 Toivottavasti eivät vain stailaa taloja liian hienoiksi, jotta hylätyn talon autenttisuus säilyy.

      Kiitos ajatuksesta ja vinkistä. 🤗

      Poista
  6. Olipa hauska juttu.
    (BTW, minä käytin sanaa Saigon ja miniäkokelas suunnilleen kauhistui... en tiedä onko sen käyttäminen paikallisille sama kuin Thaimaassa rahan vahingossa tallominen kun siinä on se kunkun naama, pyhäinhäväistys tai jotain... pitänee selvittää miksi.)

    Minä kun haluaisin suunnitella seuraavaa matkaa moikkaamaan lasta niin tuohan olisi oivallinen tilaisuus tehdä reissu etelään. Kutsuisi heidät sinne lomalle vaikka muutamaksi päiväksi. Great idea!!!
    Tosi kiinnostava paikka.

    Yhdestä kuvasta tuli puistatukset: mies erehtyi ostamaan Durian-kahvia ja se haisee pahemmalle kuin viemäri, kun sitä tekee.... yöööhhh!
    Minusta ei siis nähtävästi vietnamilaista hevillä tulisi, siellä moisesta hedelmästä oltiin ihan fiiliksissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei sitten vissiin kuitenkaan parane viljellä Saigon-nimeä ainakaan Vietnamissa. 🤭 Jännä että sitä kuitenkin käytetään esim. ravintoloiden yms. nimissä.

      Me ollaan ainakin tykätty Saigonista kovasti. Hanoitakin mietimme, mutta sitten kuitenkin tuntui, että Saigon saattaisi olla enemmän meidän makuun. Ehkä pitäisi käydä vielä joskus Hanoissakin.

      Mä olen myös kuullut durianin pahasta hajusta, mutta itse olen niin arkajalka ruoka- ja juomahommissa, että mulla ei ole mitään halua kokeilla mitään liian erikoista. En voi kuvitella paljon mitään hirveämpää hajua kuin viemäri, joten durianin täytyy olla todella kamalan hajuinen. 😅

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3