perjantai 22. marraskuuta 2024

Eipä lotrata vedellä

Taas on mennyt herne nenään, kuppi nurin ja mitä näitä nyt on. Tällä kertaa syynä ovat asumishommelit. 

Saimme pari viikkoa sitten tiedotteen, jonka mukaan talossamme tultaisiin tekemään vesikalusteiden huoltotöitä ja vesivirtaamien säätöjä. En tiennyt, mitä kyseiset toimenpiteet pitäisivät sisällään, mutta sehän selvisi heti, kun avasin keittiön hanan ensimmäisen kerran säätöjen tekemisen jälkeen. Hanasta ei tullut kuin pieni liru vettä verrattuna entiseen. Muistakaan hanoista ei tullut vettä yhtään sen enempää, ja suihkupääkin oli vaihdettu sellaiseksi, että siitä tulee vettä huomattavasti vähemmän kuin aiemmasta. 

Ensimmäinen reaktioni oli, että mitä helvettiä. Onko tämä jotain pilaa? Erityisesti keittiössä ärsytti, että vettä ei tullut kunnolla, sillä vesikannun tai kattilan täyttäminen kestää iäisyyden, eikä käsin pestävien astioiden pesemiseen tunnu tulevan riittävästi vettä. Varsinaisesta vedenpaineen laskusta ei ole kuitenkaan kyse, sillä suihkun alahanasta ja bideesuihkuista tulee vettä ihan samalla lailla kuin ennenkin. Ilmeisesti hanojen päihin on asennettu jonkinlaiset rajoittimet, jotka rajoittavat veden tuloa.

Rupesin googlettelemaan asiasta ja sain selville, että vesivirtaaman pystyy mittaamaan itsekin. Vesivirtaama tarkoittaa siis sitä, kuinka monta litraa hanasta tulee minuutissa vettä, jos veden antaa virrata täysillä. Netissä neuvottiin laittamaan hanan alle ämpäri ja laskemaan vettä siihen, mutta meidän hanoistamme tulee vettä niin säälittävän hitaasti, että arvelin ämpärin olevan liioittelua. 

Seuraavassa jännittävä video siitä, kuinka kauan kestää täyttää kolmen litran kattila. Videossa näkyvä vedenpaine on siis se, joka keittiön hanasta tulee, kun vesihana on täysillä.

Kolmen litran kattilan täyttymiseen menee siis aika tarkalleen 40 sekuntia. 

Suositusten mukaan vesivirtaama keittiössä ja suihkussa on riittävä, jos vettä tulee 12 litraa minuutissa. Käsienpesuhanoissa riittää pienempikin virtaama eli kuusi litraa minuutissa. (Luin suosituksista mm. täältä, täältä ja täältä.) Meidän hanoistamme tulee kuitenkin vain 4,5 litraa vettä minuutissa, mikä on siis vain hieman yli kolmasosa suositellusta määrästä.

Otin yhteyttä vuokranantajaan, joka oli tilannut kyseiset muutostyöt. Vuokranantaja vastasi lähettämällä yhteisen tiedotteen kaikille asukkaille, sillä moni muukin oli ihmetellyt veden tuloa.

Lainaus tiedotteesta (lihavoinnit kuuluvat alkuperäiseen tekstiin): 

"Vedenpaine on kotitalossanne säädetty samalle tasolle kuin muissa kiinteistöissämme, ja ymmärrämme, että muutos on huomattava. Vedenpaine on sellainen asia, että kun siihen tottuu, muutokset suuntaan tai toiseen huomaa todella herkästi. Vedenpaineen laskulla on suuri merkitys kotitalouksien vedenkulutukseen, ja koska teemme jatkuvasti työtä ympäristöystävällisemmän asumisen eteen, on vedenkulutus siinä suuressa roolissa. Lämmin vesi kun kuluttaa myös energiaa rutkasti, sen säästämisellä on vaikutusta niin veden kuin energiankin suhteen

Riippumaton, ulkopuolinen ja kansainvälisesti toimiva ympäristösertifikaatteja myöntävä yritys on määritellyt mm. kiinteistöjen veden- ja energiakulutuksen tarkat rajat, jotta ne voivat saada vaatimukset täyttävän ympäristösertifikaatin. Miksi sitten haluamme sertifoida kiinteistömme? Yksinkertaisesti siksi, että asuminen on yksi isoimmista päästöjen tuottajista, niin me huolehdimme, että kiinteistöissämme asuminen ei ole niin kuormittavaa ympäristölle. Tämä vaatii meiltä investointeja niin energiaratkaisuihin kuin esimerkiksi kiinteistön sähkön- ja vedenkulutukseen.

Kun vedenpainetta säädetään pienemmäksi, se tuntuu alkuun omituiselta, jopa liian vähäiseltä. Kuitenkin nyt teidän talossanne oleva vedenpaine on samalla tasolla muiden kiinteistöjemme kanssa, ja uuteen hiljaisempaan virtaukseen tottuu pian. Sameus tai harmaus johtuu ilmakuplista, joita uudet vesikalusteet tuottavat. Ilmakuplat tasaavat vedenpaineen muutosta ja tehostavat vedenpaineen tuntua. Vesi on edelleen yhtä laadukasta kuin ennnenkin."

Erityisesti keskimmäinen kappale ihmetytti. Saneleeko jokin ulkomainen yritys siis sen, kuinka paljon hanoistamme saa tulla vettä? Onko ympäristösertifikaatin saaminen tärkeämpää kuin asumismukavuus?

Ymmärrän, että ympäristöä täytyy suojella ja säästää, ja olen valmis kantamaan korteni kekoon, mutta tässä on kyllä menty liian pitkälle. Vesivirtaamaa olisi voinut säätää ja vedentuloa pienentää, mutta ei noin paljon. Tuollaisella vesimäärällä liruttelu tuntuu todella omituiselta, kun Suomessa ei käsittääkseni kuitenkaan ole pulaa vedestä.

Olen yrittänyt ajatella, että tilanne on mikä on ja että minun on ihan turha ärsyyntyä ja pullikoida vallitsevia tosiasioita vastaan. Aiheutan sillä tavalla vain mielipahaa ja stressiä itselleni. En kumminkaan kerta kaikkiaan mahda sille mitään, että joka kerta kun avaan jonkin hanan – erityisesti keittiön – alkaa vituttaa. Päivässä tulee avattua erinäisiä hanoja yllättävänkin monta kertaa! Erityisesti raivostuttaa vuokranantajan välinpitämättömyys ja ylimielisyys sekä se, että asukkaiden mielipiteillä ei tunnu olevan mitään väliä. Selityksetkin tuntuvat olevan aika heikoissa kantimissa.

En kuitenkaan aio hyväksyä asiaa ihan ilman kitinää, vaan meinaan vähän kysellä kuluttajaneuvonnasta (kun en muutakaan keksi), olisiko siellä antaa jotain neuvoja. Olisin soittanut sinne saman tien, mutta kuinka ollakaan, kuluttajaneuvonnan puhelinpalvelu on kiinni tämän viikon torstain ja perjantain, eikä asiointilomakkeellakaan voi lähettää viestejä ennen maanantaita, eli ei auta muu kuin odotella. Tuskinpa kuluttajaneuvonnassakaan osataan antaa sen kummempia neuvoja, eli ei kai auta muu kuin ruveta totuttelemaan ajatukseen – tai sitten muuttaa muualle. Sekin on käynyt mielessä, ihan vain protestina.

Oletko sinä koskaan mitannut, miten paljon kotonasi tulee hanoista vettä minuutissa?

Jottei tämä menisi pelkäksi valittamiseksi, niin loppuun vielä muutama tunnelmakuva Helsingistä. Lähdin ottamaan kuvia isolle kirkolle siitä syystä, että tarkoituksenani oli vertailla kännykkääni (iPhone 15 Pro Max) ja kahta vanhaa kameraani pimeäkuvauksessa. Olin nimittäin ottanut edellisellä viikolla kävelylenkilläni kuvia kännykällä ja harmistunut siitä, miten huonoja kuvista oli tullut. Olinkin aivan varma, että vanhat kamerani pesisivät iPhonen mennen tullen. 

Väärässäpä olin. iPhone oli selvä voittaja, varsinkin kuvien tarkkuudessa.

iPhone.

Panasonic DMC-TZ100.

Sony DSC-HX50V.

iPhonen heikkous tuntuu kuitenkin olevan se, että yökuvista tulee usein valoisamman oloisia kuin mitä oikeasti on, eivätkä väritkään ole aina todenmukaisia. 

Seuraavissa kuvissa olevan Relandersgrund-laivan valot olivat luonnossa tunnelmallisen kellertävät, mutta iPhone muutti ne kylmän valkoisiksi.

iPhone.

Panasonic.

Sony.

Ne aiemmin ottamani pimeäkuvat oli otettu todella pimeällä, ja voi olla, ettei millään kameralla saa kovin tarkkoja kuvia oikein pimeässä – ellei sitten omista erityisen hyvää kameraa.

Loppuun vielä muutama kännykkäkuva. 

Helsingin Manhattan 😆 (eli Kalasatama).

Väkeä odottelemassa Suomenlinnan lauttaa.

Mattimyöhäiset joutuivat panemaan juoksuksi. 😆

Kivaa viikonloppua!

8 kommenttia:

  1. Kännykällä tai kameralla, niin tosi hienoja kuvia olet ottanut. Minä otan nykyään kaikki kuvat kännykällä sillä myin molemmat kamerani kun en niiden hienouksia osannut käyttää.
    Kyllä kaupunkiympäristössä saa hienoja kuvia ja ihan kateellisena katselen näitä upeuksia jotka olet kuvannut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että kuvat miellyttivät silmääsi. ❤️ Minulla on ihan sama juttu, että "oikeilla" kameroilla kuvaaminen on jäänyt ihan kokonaan pois. Vaikka kamerani ovat vain pokkarikameroita, ne ovat kuitenkin aika monipuolisia ja niissäkin olisi vaikka mitä toimintoja – joiden käyttöön en ole koskaan jaksanut perehtyä, kun olen sellainen tarkenna ja laukaise -tyyppi. 🤭

      Kaupungissa olisi kyllä vaikka mitä kuvattavaa, ja ihmettelin itsekin, miksi en käy keskustassa useammin kuvailemassa. No laiskuushan siihen on syynä, ei mikään muu. 😅

      Poista
  2. Täällä alettiin heti valutella vettä keittiön hanasta. Testi käyntiin! Litra vettä valui 7 sekunnissa, eli selkeästi nopeammin, kuin teillä, mutta 12 litraa tekee silloin selkeästi vähemmän, kuin suosituksessa.
    Teillä on ero varmasti aivan selkeä entiseen, joten uskon, että vimpaisee. Etenkin suihkussa käynti on varmasti rasittavaa, ainakin hiusten osalta. Tästä lähtien muistan aina sinua, kun käyn suihkussa. Yksi tuttuni oli kovistellut teini-ikäistä lastaan suihkussa tuhlaamisesta. Hän oli päätynyt tekemään testin, jossa kävi itse mahdollisimman nopeasti suihkussa ja teini otti aikaa. En muista tarkkaan tulosta, mutta se oli selkeästi alle minuutin. Tästä hän kertoi facessa, ja tarina kantautui lopulta lehden toimittajan korviin ja siitä tuli ihan lehtijuttu ;)
    Aivan selkeä ero kuvissasi. Minä otin omalla puhelimellani kuvan mökin pimeällä pihalla. Hämmästelin, miten valoisa kuvasta sittenkin tuli, eli jotain oli sitten pielessä selkeästi. Ei ollut salamaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että sinäkin innostuit testailemaan! Minun matematiikallani sain tulokseksi n. 8,5 litraa minuutissa, mikä on tosiaan alle suositusten sekin. Jos nuo suositukset nyt siis ovat mitenkään virallisia.

      Olet aivan oikeassa, että tukan peseminen riepoo. Varsinkin kun mulla on tapana pestä tukka sillä lailla pää alaspäin (koska muuten menee puoli pulloa shampoota), ja noin vähäisellä paineella on vaikea saada shampoita keskeltä päätä pois.

      Minuutin suihku on kyllä nopea! Mitä siinä ajassa ehtii edes tekemään. 🤣 Se vaatii kyllä jo vähän suunnittelua ja organisointia. Minä en ole ollut koskaan mikään suihkussa lutraaja, mutta ukkeli on. Tosin on sitä pahempiakin nähty. Jotkut intialaiset (esim. ukkelin serkku) ovat sellaisia, että kun he menevät suihkuun, sieltä ulostuloa on turha odotella ainakaan lähimpään puoleen tuntiin. 🤭

      Jostain syystä ainakin iPhone tekee pimeistä kuvista liian vaaleita. Voi toki olla, että puhelimessa olisi jotain säätöjä tätä varten, mutta niiden selvittämiseksihän pitäisi nähdä oikein vaivaa. 🤣

      Poista
  3. Ei muuta kuin rautakauppaan ja hankit uuden suihkupään ja perinteiset suuttimet keittiön hanoihin, jos niissä nyt on virtausta rajoittavat päät. Vedenpaine lienee ennallaan, jos bideestä ja suihkun alahanasta tulee vettä entiseen malliin. Nykyiset päät talteen ja laitatte takaisin, kun muutatte pois. Kannattaa ostaa ensin vain yksi ja kokeilla onko sillä vaikutusta. Pikku-A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on harkinnassa. Suihkupään olen jo päättänytkin vaihtaa, kun arvelen sen olevan helppo homma, mutta nuo suuttimet vähän arveluttavat. Pelkään, että vaihtaminen ei jostain syystä onnistukaan, enkä saa nykyisiäkään enää takaisin paikoilleen, ja sitten pitää soittaa nolona huoltoon, että voisitteko tulla vähän jeesimään, kun kävi tämmöinen juttu. 🙈😅

      Vedenpaine on tosiaan ennallaan ainakin minun järjelläni ajateltuna, koska bidee ja se alahana toimivat samalla lailla kuin ennenkin. Satuin kaiken lisäksi olemaan kotona silloin, kun ukko kävi tekemässä muutokset, ja äänistä päätellen kyseessä oli juuri tuollainen vaihto-operaatio (kun ei se vienytkään kuin viitisen minuuttia). Enpä tajunnut silloin kysyä ukolta, että mitäs puuhailet, mutta toisaalta – mitä se olisi auttanutkaan.

      Poista
  4. Yhdessä kämpässä laitettiin suihkupäihin rajoitelenksu. Onneksi sain vihjeen kuinka se poistetaan. Minulla kun oli silloin pitkät ja paksut hiukset, huuhtelu oli ihan toivotonta! Renksu (kuvassa alinna) näkyi letkun päässä kun suihkunpään otti pois. Piti varovasti kaivaa tikulla ulos... ja muistaa laittaa takaisin kun oli asuntotarkistus 😁.
    https://www.puuilo.fi/virtauksenrajoitin-suihkuletkuun-6-8-10-l-min?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI2bXj9e7viQMV8WeRBR3-TgivEAQYASABEgL8lfD_BwE
    ~tiiu

    VastaaPoista
  5. Kuules nyt, otat ne hanojen ja suihkun paat irti ja meet niiden kanssa jonnekin putki- tai hanakauppaan ja sanot etta haluat samanlaiset mutta semmoset jotka antaa enemman vetta lapi! Saastat ne vanhat ja laitat sitten takasin kun joskus lahdette siita asunnosta pois. Meillakin tommosia yritettiin kaupata monta vuotta sitten (ihan kaupoissa vapaaehtoisesti ja mainoksissa telkkarissa, mutta eipa ostettu). Helppo ne on vaihtaa, ihan ruuvaamalla vaan.
    Me kun ollaan oltu asuntoa valitsemassa niin yksi paakriteereista on ollut tuo vedenpaine. Liruttelevaa sellaista ei sieda kumpikaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3