lauantai 26. helmikuuta 2011

Ja Intian pääluku on...

Intiassa on parhaillaan käynnissä jättimäinen kolme viikkoa kestävä operaatio, väestönlaskenta. Laskenta on suoritettu kymmenen vuoden välein aina vuodesta 1872. Edellinen väestönlaskenta on siis vuodelta 2001, jolloin Intian väkiluku oli hieman yli miljardi. Tämänkertainen väestönlaskenta on massiivisempi projekti kuin yksikään aiemmista, sillä yli 15-vuotiailta asukkailta kerätään ensimmäistä kertaa myös sormenjäljet ja valokuvat. Myöhemmin tarkoituksena on antaa kansalaisille biometriset henkilökortit. Ihan vain sivuhuomautuksena mainittakoon, että Intian väkiluku kasvaa minuutissa 29 henkilöllä, tunnissa vajaalla 1800 henkilöllä ja vuodessa yli puolellatoista miljoonalla!

Väestönlaskenta ei ole pelkkää väestön laskentaa, jolla selvitetään, kuinka paljon intialaisia on. Laskennalla saadaan selville paljon muutakin, kuten tietoja intialaisten uskonnosta, kielestä, lukutaidosta, ammatista, siviilisäädystä, lapsiluvusta, vammaisuudesta, muuttoliikkeestä, kastista ja kotitalouksien koostumuksesta ja omaisuudesta. Laskennasta saatuja tietoja hyödynnetään monin tavoin, ja niiden perusteella määritetään esimerkiksi naisten, kastittomien (dalitit, SC) ja alkuperäiskansojen (adivasit, ST) kiintiöpaikat virkoihin ja opiskelupaikkoihin.

Nyt on käynnissä laskennan toinen vaihe, jolla kerätään tietoja väestörekisteriin; ensimmäinen vaihe, jolla kerättiin asumiseen liittyvää tietoa, päättyi viime vuoden syyskuussa. Ensimmäinen laskennassa luetteloitava henkilö oli luonnollisesti presidentti Pratibha Patil, joka kuvassa allekirjoittaa kyselylomaketta (kuvalähde).

Väestönlaskenta suoritetaan ovelta ovelle -menetelmällä: väestönlaskija tulee kotiovelle, esittää kysymykset ja kirjaa vastaukset lomakkeille. Lomakkeet toimitetaan eteenpäin laskentapisteisiin, joissa ne luetaan elektonisesti, minkä jälkeen tiedot kaikista Intian kansalaisista kootaan yhteen.

Koska intialaisia on niin hirveän paljon, tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että laskijat pystyisivät ikinä käymään jokaisen oven takana. Väestönlaskijoita on kuitenkin heitäkin huima määrä, noin kaksi ja puoli miljoonaa! He ovat saaneet kolmipäiväisen koulutuksen tehtävään, ja heidän työsarkanaan on kiertää kolmessa viikossa läpi 240 miljoonaa kotitaloutta, mikä tekee keskimäärin 96 kotitaloutta per laskija. Ei siis ihan mikään mahdoton tehtävä, vaikka iso homma ehdottomasti!

Entä sitten kodittomat, joilla ei edes ole ovea, jolle laskija voisi koputtaa? Väestönlaskennan viimeisenä yönä laskijat kiertävät kaduilla ja laskevat mukaan myös kaikki ulkosalla asuvat ja siltojen alla nukkuvat. Vähän kyllä epäilen, että ainakin muutama koditon saattaa jäädä laskuista pois...

Ihmisiä on tiedotettu väestönlaskennasta ja sen tärkeydestä mm. televisio- ja radiomainoksin sekä lehti-ilmoituksin, ja onpa väestönlaskenta Facebookissa ja Twitterissäkin. Tässä televisiomainoksessa puhuu hindiksi näyttelijä Priyanka Chopra.



Tutkiskelin laskentakyselylomakkeita väestönlaskennan sivuilla, ja hämmästelin, mitä kaikkea ihmisiltä kyselläänkin!

Kotitalouksilta halutaan tietää mm. asunnossa käytetyt lattia-, katto- ja seinämateriaalit; miten juomavesi saadaan talouteen (tuleeko se esimerkiksi puhdistettuna hanasta, vai haetaanko se vaikkapa kaivosta tai joesta); käymälä- ja kylpymahdollisuudet sekä keittiön käyttömahdollisuudet. Lisäksi halutaan tietää, millaista omaisuutta taloudessa on - löytyykö huushollista radio tai transistori, televisio, tietokone tai läppäri, polkupyörä, moottoripyörä, auto, jeeppi tai pakettiauto.

Yksittäisiltä henkilöiltä taas halutaan tietää muun muassa uskonto, lukutaito tai -taidottomuus, mahdollinen vammaisuus ja vamman laatu, mitä työtä henkilö tekee ja miten hän työmatkat kulkee sekä kuinka monta lasta hänellä on tai on ollut.

Minusta jotkut kysymykset ovat aika intiimejä - minä en ainakaan haluaisi kertoa ventovieraalle tyypille, että meillä ei ole vessaa, vaan asioimme läheisen pellon laidassa, tai että olen eronnut ja muuttanut sen takia takaisin vanhempieni luokse. Tulee väkisinkin mieleen, että kuinkakohan moni vähän kaunistelee vastauksiaan, ja kuinka luotettava laskentatulos loppujen lopuksi on. Toisaalta kaikki annetut tiedot ovat ehdottoman luottamuksellisia, eikä edes oikeuslaitos pääse käsiksi niihin. Ihmisiä rohkaistaankin vastaamaan totuudenmukaisesti, eli toisin sanoen: valehtelijoita uhataan oikeustoimilla.

Oli miten oli, jään odottamaan laskennan tuloksia innolla. Onkohan ihan tervettä innostua jostakin väestönlaskennasta tällä tavalla? :-D

13 kommenttia:

  1. Meillä kävi laskija viime vuoden puolella. Se olikin mielenkiintoista, koska olin yksin kotona ja hän puhui kannadaa. Yritin sitten perushindilläni antaa vastaukset, jos vaan ymmärsin kysymykset! Olisi sentään lähettäneet kielitaitoisempia ihmisiä haastattelemaan...

    Minulta ei kysytty ihan noin paljon kysymyksiä, ehkä siksi, että asumme kerrostalokompleksissa, joten osa informaatiosta on samat kaikilla asukkailla. He kyselivät omien vanhempien nimet, appivanhempien nimet ja asuinpaikat, meidän iät, ja muistaakseni kyselivät juuri muutamista kodinkoneista ja omistammeko asuntomme vai olemmeko vuokralla. OIkeastaan noihin voisi vastata ihan, mitä haluaisi, eikä tieto useinkaan ole varmaan kovin täsmällistä...

    VastaaPoista
  2. hihii! Täällä Australiassakin tehdään tuollainen väestönlaskenta tietyin väliajoin. Mutta on kyllä ihmeellistä että miten he saavat Intiassa laskettua kaikki. Ihan mieletön määrä ihmisiä ja on kyllä järisyttävää tuo väestönkasvumäärä! käääk!

    VastaaPoista
  3. Mekin pääsimme viime keväänä osalliseksi tuohon laskentaan :). Ihan noin paljon yksityiskohtia meiltä ei kyselty kuin Annalta, mutta kuitenkin autot, mopot,pyörät, tietokoneet jne. Ja nimetkin mies kirjoitti sujuvasta kannadaksi ;). Sain siitä "muistoksi" kuitinkin.

    Mutta sitä en tiennytkään, että he tekevät vielä toisenkin kierroksen.

    VastaaPoista
  4. Anna, no just joo, en edes tajunnut, että haastattelija voisi kaiken lisäksi olla joku kielipuolikin! Onpa tosi outoa, kun laskennassa on kuitenkin tärkeästä asiasta kyse.

    Kerrostaloissa on varmaan juuri kaikki rakennusmateriaalit, vedentulo ja sen semmoiset samat, joten niitä ei tarvitse erikseen kysellä. Minusta koko kysely on siinä mielessä vähän hassu, kun annettuja tietojahan ei tarvitse mitenkään erikseen todistaa, joten kysymyksiin voi vastailla miten ketäkin sattuu huvittamaan...

    Laura, en tiennytkään, että myös Australiassa lasketaan väestöä. Luulin että tämä on joku intialainen erikoisuus. :-) Intian väestönkasvu on tosiaan jotain ihan käsittämätöntä, ja väkiluku samaten. Ei ole ihme, jos täällä on välillä vähän tungosta. ;-)

    VastaaPoista
  5. Suzhouren, vau, onneksi olkoon! Mä olen nyt vähän kade, kun en ole itse päässyt osallistumaan... :-D

    VastaaPoista
  6. ONpas mielenkiintoista! Kun ajattelee Intian väkimäärää,niin tuo projekti tuntuu melkein mahdottomalta! Ja aika paljon kysymyksiä siinä kysytäänkin!
    Onpa Prianka kaunis!

    VastaaPoista
  7. Yaelian, minustakin tuo projekti tuntuu ihan mahdottomalta toteuttaa! Priyanka on tosiaan kaunis, ja itse asiassa hän onkin entinen Miss Maailma vuodelta 2000. Intiassa on toinenkin entinen Miss Maailma, Aiswarya Rai, joka hänkin nykyään näyttelee.

    VastaaPoista
  8. juu, kyllä täälläkin lasketaan.. ja samalla kysellään kaikki mahdollinen. Täällä vain annetaan sellainen paksu nippu papereita mitkä pitää täyttää ja ne sitten kerätään. Ei varmasti ole lähellekään niin vaikea homma kuin Intiassa. huih!

    VastaaPoista
  9. Eikö teillä ole vielä käyneet väestönlaskijat? Yllätyin kovasti, kun tänään meille tuli väestönlaskijat uudestaan. Ne jopa tunnistivat minut! Tällä kertaa he haastattelivat miestäni, koska olin keittiössä. Kysyin mieheltä, miksi he tulivat uudestaan - vastahan he 2-3 kk sitten kävivät, mutta nyt he haastattelivat kuulemma uudelleen jotakin korttia varten. Vaikuttaa aika random toiminnalta niin kuin yleensä Intiassa...

    VastaaPoista
  10. Anna, ei ole! Tai sitten he ovat käyneet silloin, kun olemme olleet poissa. Mutta eihän meitä kai kuuluisikaan laskea, kun me ei olla vakituisia asukkaita Intiassa, vaikka mistäs he sitä tietävät ennen kuin soittavat ovikelloa. Aika osuva ilmaisu tuo ”random-toiminta”. :-)

    Rupesin miettimään, että olisikohan tämä teidän toinen käynti ollut juuri sellainen väestörekisteri (NPR)-käynti, jonka perusteella kerättyjen tietojen mukaan annetaan sitten myöhemmin se henkilökortti? Mene ja tiedä näistä...

    VastaaPoista
  11. Olipa mielenkiintoinen postaus. Venäjälläkin tekevät käsittääkseni väestönlaskentaa parhaillaan.
    Pohjoismaissa ihmiset on rekisteröity todella tarkasti muuhun maailmaan verrattuna ja ihmiset myös ilmoittavat muutoksista esimerkiksi muuttaessaan. Paljolti tähän käytökseen vaikuttanee myös sosiaaliturvajärjestelmä. Tähän verrattuna ovelta ovelle -väestönlaskenta tuntuu todella eksoottiselta ja melko sattumanvaraiselta tavalta kartoittaa väestöä, varsinkin niin väkirikkaassa maassa kuin Intia :)

    Tiina

    VastaaPoista
  12. Vielä lisäys äskeiseen, että se ovelta ovelle tapa on toisaalta ainoa tapa saada edes ei-asunnottomat laskettua. Ilmeisesti ovat päättäneet kerätä samalla kertaa kaiken mahdollisen tiedon :)

    Tiina

    VastaaPoista
  13. Kiitos, Tiina. :-)
    Intiassa ihmisiä ei tosiaankaan ole rekisteröity mitenkään, vaan uusia syntyy ja vanhoja kuolee, ilman että he näkyvät missään virallisessa järjestelmässä. Kun osa ihmisistä asuu slummeissa ja muissa osoitteettomissa paikoissa, väestölaskenta taitaa olla ainoa keino saada edes jonkinlainen käsitys Intian väestöstä.

    Homma kuulostaa todellakin eksoottiselta ja mahdottomalta urakalta. Huvittavinta on se, että mahdottomaksi se osoittautuikin. :-) Laskennan piti päättyä helmikuun lopussa, mutta laskijat eivät olleet kerenneet käymään kaikkia talouksia läpi määräaikaan mennessä, joten laskenta-aikaa jatkettiin maaliskuun viidenteen. Loppupään ihmiset käytiin läpi ihan pikaisesti - heiltä kysyttiin vain peruskysymykset, eikä kyselijöillä ollut edes aina kaikkia lomakkeitakaan mukana. Jotkut taloudet jäivät laskennasta kokonaan pois, ja ihmiset sitten ihmettelivät, että miksi meillä ei ole käyty. Jos he halusivat tulla lasketuiksi mukaan, heidän piti itse ottaa yhteyttä johonkin numeroon ja tehdä ilmoitus laskematta jättämisestä. Vähän kyllä herää epäilys, kuinka luotettava laskennan tulos tulee olemaan!

    En tiennytkään, että Venäjälläkin lasketaan väkeä. Melkoinen homma on varmaan siinäkin. :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3